Beste Nemanja Gudelj

gudelj-elghazi-2Helaas heb ik het voetbaltalent van m’n ouwe opoe geërfd. Ik kan er geen reet van. In de jaren negentig was ik een bezienswaardigheid op de velden in Amsterdam en in de rest van Noord-Holland: een rechtsbuiten met twee linkervoeten, dat was zelden vertoond. Waarom rechtsbuiten? Daar liep ik het minst in de weg. Mijn beste momenten vonden altijd plaats in de derde helft, als koning van de kantine. Ik kijk daarom nog steeds met  bewondering naar mensen die mijn favoriete sport wel goed kunnen uitoefenen. Niet met jaloezie. Ik weet heel goed wat ik wel en ook zeker wat ik niet kan en bewonder mensen die iets kunnen wat ik niet kan.

Zoals mij zitten er nog meer mensen op de tribune bij Ajax. Pak ‘m beet 99% van de mensen in het publiek kunnen nog geen strandbal hooghouden of pretenderen een topper te zijn als rechtsbuitenadem van het twaalfde bij de plaatselijke FC. En daarnaast werken we allemaal hard om ons seizoenkaartje te kunnen betalen. En jij, Nemanja Gudelj, jij hebt het voorrecht om voor onze favoriete club te mogen spelen. Tegen een aanzienlijke vergoeding. Hartstikke goed. Voetballers zijn artiesten en die mogen royaal beloond worden, vind ik allemaal prima. In ruil voor jouw vorstelijke paycheck hoef jij alleen maar je stinkende best te doen. Voor dat shirt, voor jezelf en voor ons.

Je bent topsporter dus dan weet je ook dat topsport concurrentie inhoudt. En ja, dan kan ook Nemanja Gudelj zomaar eens buiten de elf vandaan kukelen. Dan kun je twee dingen doen: of je gaat weer keihard vechten om je zelf weer terug in de basiself te spelen of je gaat als een stampvoetend klein kind zeggen dat je je niet meer kunt motiveren om op de bank te zitten. Tot mijn grote verbazing koos je voor het tweede. Ik was daar verbaasd over omdat je vorig jaar in een interview nog zo stoer verkondigde dat Balkanmannen niet huilen. Ik vind dit namelijk tamelijk jankerig. Dit is de grote mannenwereld, Nemanja, dit is geen NAC of AZ waar je de onomstreden maarschalk op het middenveld was. Dit is Ajax, Nederlandse top. Als je in Amsterdam al niet met concurrentie kunt omgaan dan moet je niet de illusie hebben dat je dat in Milaan, Londen, Manchester of Madrid ooit wel kunt. Daarbij schiet je jezelf carrièretechnisch behoorlijk in je  goedbetaalde voeten met deze actie: geen trainer in de top zit te wachten op een speler die zichzelf een basisplaats toedicht en gaat bokken zodra hij op de bank moet zitten. Op de foto’s bij dit stukje lijk je overigens weinig problemen te hebben met bankzitten, maar dit terzijde.

En wat betreft dat gebrek aan motivatie: daarmee laat je een vieze stinkscheet in de porem van elke supporter. Voor die tonnen die jij per jaar verdient maak je maar motivatie. Als ik de salarisadministrateur van Ajax was, die pak ‘m beet tweeduizend euro in de maand verdient, zou ik de komende salarisperiode niet zo gemotiveerd zijn om jouw royale salaris, waarvoor jij je derrière niet eens op de reservebank wilt parkeren, over te maken. Hij zou het gewoon moeten weigeren om over te maken. En durf jij die administrateur dan maar eens van werkweigering te betichten.

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

13 Comments

 1. Wat schrijf jij leuk! Iemand die ik ken op FB had deze link geliked en ik was ff nieuwsgierig (en verveelde me, dan ga je nog weleens aan de wandel op internet). Voetbal interesseert me niets maar vond je stukje hartstikke vermakelijk door je manier van schrijven en je humor. Leuk!

  Reply
  • Ik mail/tweet/fb de open brieven altijd als eerste door naar de geadresseerde zelf. Soms krijg ik daar ook reactie op, vooral als de geadresseerde er positief uitkomt. Dat is nu niet het geval, dus ik verwacht geen antwoord van hem.

   Reply
 2. Gewoon fantastisch omschreven.
  Laat die Nemanja maar lekker weg blijven na zijn interland periode. Hij is het spelen voor zo’n mooie club niet waard!!!
  Martijn de schrijvende visser.

  Reply
 3. Balkanmannen huilen niet? Maar ze zijn wel experts in klagen en anderen de schuld geven van hun misere! Bovendien zit Nemanja’s zaakwaarnemer (die verschrikkelijke Lemic) er weer eens tussen. Die gast is de definitie van onbetrouwbaarheid (vraag maar na bij PSV) Wegwezen met die droeftoeter!

  Reply
 4. Beste Rodney,

  Leuk stukje, maar keep real. 2016 bestaat vrijwel alleen nog uit ik-figuren. En juist in de voetballerij uit zich dat het meest. Verwende kinderen die niet eens weten wat een werkgever-/werknemer verhouding inhoudt. Beschermd opgegroeid van de jeugd door profclubs die niet weten hoe ze spelers sociaal moeten vormen. Deze gasten weten niet beter, denken niet beter. Frank de Boer heeft het geprobeerd door dit soort gasten te verbannen en met 11 ideale schoonzonen de aansluiting naar de Europese Top te zoeken. NIET GELUKT. Peter Bosz neemt de juiste maatregelen. Communiceert misschien (nog) niet goed genoeg met dit soort gasten, maar doet wel wat er al veel eerder gedaan had moeten worden. Aanpakken die gasten. Maar nogmaals, je schrijft leuk.

  Reply

Leave a Comment.