Beste Viktor Fischer,

viktor-fischer-middlesbroughAfgelopen zondag, kijkend naar de enige echte klassieker die Nederland rijk is, Feyenoord-Ajax, moest ik ineens aan je denken. Dat ik ineens aan je moest denken komt omdat ik je de week ervoor nog bij Middlesbrough-Watford zag. Jawel, ik was in Middlesbrough, in het Riverside Stadium. Ik was eerlijk gezegd vergeten waar je ook al weer heen was gegaan na Ajax en ineens zag ik het. Viktor Fischer die zijn carrière als een komeet begon bij Ajax, die alles in zich had om binnen een paar jaar aan de Europese top te staan, die Viktor Fischer was in de tweede helft aan het warmlopen en stond een beetje rek- en strekoefeningen te doen tegen de cornervlag. En dan mocht je nog niet eens invallen terwijl jullie achter stonden. Ik kon het allemaal goed zien, want ik zat laag op de tribune precies achter de goal bij die cornervlag.

Het is dat ik zo’n viriele jongeman ben, maar anders was ik in snikken uitgebarsten bij het beeld van jou, rekkend aan een cornervlag bij een club die qua prestatie en locatie één op één vergelijkbaar is met een club als Roda JC. Een team vol matig getalenteerde houthakkers die in de onderste regionen van de competitie voetbalt en dan ook nog eens in een weinig inspirerende omgeving. Daar slijt het voormalige raspaardje van Ajax nu zijn dagen, op de bank. Jij hebt meer talent in je kleine teen dan je ploeggenoten in hun hele lijf. Een Porsche met een deukje in een garage vol roestige Ford Taunussen. Had je zaakwaarnemer echt niets leukers voor je? Crystal Palace of zo? Ook geen hoogvlieger in de Premier League, maar als het daar misgaat zit je in elk geval nog gezellig in Londen. Of op een klein uurtje rijden van Middlesbrough: Newcastle! Een leuke, verrassend mooie stad en Newcastle United is in werkelijk alles een veel grotere club dan je huidige club, zelfs al spelen ze dit seizoen een divisie lager in het Championship.

De industriële omgeving van Middlesbrough is er zo eentje waar de lucht standaard minstens vijftig tinten grijs is, maar die verder net zo zaaddodend is als het boek met de gelijknamige titel. In Middlesbrough regent het niet, het zijn de talrijke wolken die huilen omdat ze boven Middlesbrough hangen. In Middlesbrough speelt er een sambaband voor het stadion om de eeuwige blues te verdrijven. Van  Amsterdam naar  Middlesbrough verhuizen verhoudt zich als eerst verkering hebben met Doutzen Kroes en die dan vervolgens verlaten voor een vrouw met de uiterlijke kenmerken en de uitstraling van een zak tuinaarde. Om kort te gaan: ik had gewacht tot er een leukere optie was langskomen. Al kan ik me voorstellen dat mevrouw Tuinaarde een dermate gezellige jaarwedde tegenover jouw aanwezigheid stelt dat mevrouw Tuinaarde spontaan toch ineens wel erg aantrekkelijk wordt.

En dan zag ik afgelopen zondag Feyenoord-Ajax. Geklungel van twee kanten, met jouw jonge landgenoot Kasper Dolberg als lichtpunt in het makke duister. En ineens moest ik dus aan jou denken. Januari 2013. De Klassieker op een ijskoude dag. Jij, het jonge speelse talent, dartelde lichtvoetig door de Rotterdamse defensie en scoorde twee keer. Ajax won met 3-0. Ik had een kleine week daarvoor nog een prijswinnende column over jou geschreven voor Metro. Jij was hard op weg om mijn nieuwe Ajax-held te worden. De heldere lucht was de limiet, Viktor. Het is eeuwig  jammer dat door omstandigheden een mooie bloem in de dop is geknakt. Ik hoop dat het je lukt om je carrière weer vlot te trekken. Maar het meest van alles gun ik je na dit seizoen een transfer naar een meer inspirerende omgeving. Mooie bloemen ontluiken niet op slechte tuinaarde.

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

1 reactie

  1. Heel mooi geschreven en ook ik hoop dat je binnenkort weer iedereen laat genieten van jou talent !!! Het ga je goed !!

    Reply
  2. Mooi geschreven, ik zat in de zelfde hoek met mijn zoontje bij deze wedstrijd. Wat me opviel is dat hij wel heel erg mee leefde met de 11 in het veld en ze aanmoedigde.

    Reply

Leave a Comment.