Beste Sjaak Swart,

SjaakSwart75-12_500x331_zps885be52aGefeliciteerd met uw 75e verjaardag! Het was een mooi feestje in het Olympisch Stadion, ik was er bij. U had uw vrienden op het veld, ik kwam een hoop oude bekenden voor en na de wedstrijd tegen in de kroegen rond het Olympisch Stadion. Ouwe gabbers uit zowel de Meer als de Arena. Op het Stadionplein stond voor minstens duizend jaar lik bij elkaar. Wat een tinnef allemaal. Het was bloedgezellig. Na de wedstrijd moest er natuurlijk even een keer of vijftien geproost worden op u en daardoor miste ik helaas net de documentaire over u die werd uitgezonden op RTL. Gelukkig bestaat er tegenwoordig ‘uitzending gemist en kon ik ‘m vandaag zien.

De docu was in een woord samen te vatten: hilarisch. Andere mensen die ik ken zeggen ‘pathetisch’, maar dat vond ik niet. 75 jaar en dan nog met zoveel urgentie in het veld staan, dan moet je wel heel veel van het spelletje houden. Of een beetje een gekkie zijn. De waarheid zal ergens in het midden liggen. Gelukkig bent u nooit gehinderd door veel bescheidenheid. U denkt werkelijk dat u nog steeds dat u mee kunt in Ajax 1. Goed, u heeft in de loop der jaren iets aan loopvermogen ingeboet, maar u geeft nog steeds elke bal op de stropdas, zo verzekerde u de kijkers. De meeste complimenten in de docu aan uw adres kwamen ook niet van anderen, maar van Sjaak Swart zelf. Degene die overigens bedacht heeft dat het een goed idee was om tijdens de wedstrijden een microfoontje aan uw shirt vast te spelden verdient een prijs. Geniaal om te horen hoe u uw medespelers, tegenstanders en de arbitrage er van langs geeft. ‘We spelen as een natte kut!’ en ‘Scheids, fluit maar af, ik heb last van me toges!’ zijn pareltjes.

Ik heb ooit eens met stijgende verbazing naar u zitten luisteren op een verjaardagsfeestje in Café Bax van onze gezamenlijke kennis Bobby Groenteman uit de Kinkerbuurt. Ajax had zojuist Marko Pantelic aangetrokken en daar had u na ongeveer anderhalve gespeelde wedstrijd van hem al uw karakteristieke ongezouten mening over klaar: ‘ Wat nou, met je Pantelic?! Ik noem ‘m altijd Pantaniets, want hij kan he-le-maal niets! Wat een pannekoek.’ Om vervolgens weer een betoog te houden over hoe gemakkelijk u nog zou meekunnen. Gelukkig bevindt Pantelic zich in een groot gezelschap, want het zijn er na 1973 maar weinig geweest die uw goedkeuring konden wegdragen.

Gelukkig bestaan er ook zaken waar u minder goed in bent, dat maakt u menselijk, maar die tijdens de documentaire uiteraard niet aan het licht kwamen.

Zoals patat bakken, zo begreep ik tijdens de naborrel in Eetcafé De Hut (u weet wel: lekker en gezellig!) van een vriend die vroeger als kleine jongen vaak in het De Mirandabad zwom. Sterker nog, hij noemde het de smerigste patat van Amsterdam. Zelfs nu hij het er dertig jaar na dato weer over had trok hij een gezicht als die van een gozer die zojuist de vrouw van zijn nachtmerries naakt in zijn bed had aangetroffen. Met haar moeder. Maar ja, het was wel Sjaak Swart die de patat maakte, dus het werd u vergeven. Of beter gezegd: niemand durfde er wat van te zeggen.

Ik heb nog wel eens gegeten in uw restaurant in de Jaap Edenbaan, maar toen stond u zelf (gelukkig dus als ik de spookverhalen mag geloven!) niet in de keuken.

Hoe het ook zij: ik heb genoten gisteren op uw verjaardag. Het was weer ouderwets in die ouwe betonnen bak. Na de wedstrijd liep ik naar buiten om nog een biertje te drinken bij Van Dijk, net als vroeger. Dat het nu Jozz heet maakt geen moer uit. Zelfde tuig voor de deur. Tram 16 piepte de bocht om. Het klopte. Alleen stonk het Olympies niet meer naar pies. Niet alles was vroeger beter.

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

1 reactie

 1. Rodney, je vond een prima mix tussen (ietwat) respect en (ietwat) je “gram” spuien over zoveel zelfverheerlijking. Hoewel je die term niet expliciet noemde.
  “Heb ook nie nodig” 😉

  Maar ach: Sjaak is Sjaak…. en inmiddels 75 jaar. Neemt niet weg dat er best zo af en toe een kritische noot richting Mr. Ajax gegooid mag worden.

  Het is dan ook niet vreemd dat (naar mijn weten) Sjakie nooit een functie bij AJAX heeft gekregen – misschien wél geambieerd. Maakt niet uit.

  Nogmaals: mooi stukkie en wellicht tot bij BallenopdeBerg?
  Gerdo

  Reply
 2. Goh, wat zou ik hem toch nog eens een keer met het 1e van 020 mee willem zien doen. Eens kijken hoe lang hij.dat volhoudt met dat tempo. Hij is zijn grootste fan! 🙂

  Reply

Leave a Comment.