Rodweek #26 De ene boef is de andere niet

In mijn jeugd, honderd jaar geleden, was de meest bekende boef die ik kende B2 uit Bassie en Adriaan. B2 was een beetje dovig en verstond alles verkeerd. Een zin als ‘Je moet even bellen’ werd door B2 steevast beantwoord met een antwoord als ‘Wat zeggie? Frikandellen?’ Wie aan de tegenwoordige jeugd vraagt welke boef zij kennen heeft grote kans dat die kinderen het dan zullen hebben over ‘Boef’, een rapper van Algerijnse afkomst die geboren is in de Banlieus (een mooi Frans woord voor verpauperde klotebuurt) van Parijs en is opgegroeid in Nederland.

Boef is een deler. Zo deelt Boef graag met de hele wereld hoeveel geld hij verdient. 80 K per maand, je weet toch. Want dat vindt Boef stoer. Ik vind daar weinig stoers aan. Ik verdien dat ook. Ik krijg het alleen niet. En verder deelde Boef afgelopen week met ons dat hij de dames die hem hielpen, terwijl hij met autokech… eh autopech op de weg stond dat vrouwen die tot zo laat uitgingen maar kech’s vond. Kech, zo leerde ik weer wat nieuws, is dus Arabische straatslang voor ‘hoeren’. Wat die uitspraak Boef maakt? Een lompe, onbeschofte en ondankbare lul. Niets anders. Ik kende het woord ‘kech’ overigens alleen maar als het tweede deel van de de naam van de stad Marakech. Dus die stad heet in goed Nederlands dus eigenlijk Marahoer, als ik het goed begrijp. Ik ben, mijzelf kennende, bang dat ik nooit meer iets anders denk als ik iemand die plaatsnaam hoor zeggen.

Het kwam Boef, zoals tegenwoordig gebruikelijk, op een stroom aan virtuele reacties op het open internetriool te staan. Terecht. Over dit soort achterlijke shit mag best even de strontkar worden uitgekieperd. Tot op zekere hoogte. De uitspraken van Boef bestrijden met racistische uitspraken over zijn Algerijnse afkomst en hem bedreigen is namelijk minstens zo achterlijk als zijn middeleeuwse beeld over vrouwen. Want wat waren de reacties geweest als de roomblanke rapper Lil’ Kleine deze uitspraak had gedaan? Een vervelend dom jongetje, zoals veel mensen hem toch al vinden. Niets meer en niets minder en dan waren we er weer klaar mee.

Om me een beetje een beeld te vormen van de muzikale kwaliteiten en de levenswijze van de man heb ik enkele clips van de heer Boef bekeken en wat artikelen over hem gelezen. Ja, hij kan rappen en ik hou van jongs af aan van rap, maar ik behoor duidelijk niet tot zijn doelgroep. Zijn doelgroep bestaat uit jonge kinderen die tegen hem opkijken. Hij heeft niet bijster veel verheffende dingen te zeggen, maar pronkt graag met poen, auto’s en mooie mevrouwen (of zijn dat ook kechs?). Zijn morele standaard dat die mevrouwen netjes thuis horen te zitten komt er niet echt in naar voren en onze vrome Islamiet spuugt ook niet bepaald in een alcoholische versnapering en mag graag een lekker geestverruimend rokertje opsteken. Moet ie allemaal zelf weten. Daar veroordeel ik mensen niet op. Als ik iemand niet persoonlijk ken dan kijk ik meestal als volgt naar diegene: zou ik met hem of haar gezellig in de kroeg een drankje willen drinken? In het geval van Boef is dat een duidelijke nee. Ik heb sowieso niet veel op met een griezel die een kat heeft vermoord.

Maar even terug naar het vrouwonvriendelijke gedrag van onze Boef. Daar moeten we ook geen dubbele moraal in hanteren. De ene boef is de andere niet. Bij Voetbal Inside vliegen wekelijks de meest seksistische en homofobe grappen over tafel, maar het programma is nog steeds een kijkcijferkanon. Gerard Reve was een prachtige schrijver maar ook een enge racist, zelfs in de tijd dat nog niet iedereen zomaar voor racist werd uitgemaakt. Kakkertje Thierry Baudet, onze rijzende ster in de Tweede Kamer, vindt vrouwen totaal minderwaardig. En dat andere kakkertje, Jort Kelder, beweerde afgelopen weekend doodleuk dat vrouwen door hem verkracht willen worden. Dat is nogal een contradictio in terminis, om het op z’n Baudets in het Latijn uit te drukken, want het principe van een verkrachting is dat het niet op vrijwillige basis gebeurt. Zo heurt het dus eigenlijk niet, ome Jort. En als we naar rappen en vrouwonvriendelijke teksten kijken dan zijn Boefs’ teksten niet uniek. Iedere ouwe school hiphopfan die ik ken kent de niet al te vrouwvriendelijke tekst als Straight Outta Compton uit zijn of haar hoofd. ‘So what about the bitch who got shot? Fuck her! You think i give a damn about a bitch, i ain’t a sucker!’ En toch blijft dat album een klassieker voor elke hiphopfan.

Er was in elk geval één boef blij met alle ophef rond Boef de afgelopen week, want dat leidde de aandacht van deze boef af. We hebben het natuurlijk over Camiel (maar we noemen hem vanaf nu Badr) Eurlings, de vrouwenmepper van Valkenburg. Ofschoon onze Camiel het over een ‘wederzijds handgemeen’ had. Al kan ik me niet geheel aan de indruk onttrekken dat als ik over de aard van de verwondingen (een gebroken elleboog, kneuzingen en een hersenschudding) lees, dat hij zijn toenmalige aanstaande ex gewoon in elkaar gebeukt heeft.

Beste mannen, of wat er voor door moet gaan, wees eens wat liever en respectvoller voor vrouwen. We zijn er tenslotte allemaal ooit uit eentje geperst, je weet toch.

Leave a Comment.