Rodweek 86 Vals spelen

Luis Suárez heeft vals gespeeld met zijn Italiaanse taaltest. Die moest hij doen om in aanmerking te komen voor Italiaans staatsburgerschap zodat hij makkelijk een transfer naar Juventus kon maken. Luis Suárez bleek echter in bezit te zijn van de antwoorden en dus ging het feest niet door. Het kenmerkt Luis Suárez, hij is in alles een Machiavellist: het doel heiligt alle middelen bij hem. Verliezen of het doel niet bereiken is geen optie. Wat dat betreft zou Juventus wel een goeie club voor hem zijn. Die zijn ook nooit vies geweest van een potje vals spelen. Weten we nog?

Ik stelde me ineens een spelletjesavond bij de familie Suárez voor. Ze spelen ganzenbord. Dat had Luis geleerd toen hij in Nederland speelde. Luis speelt tegen zijn 4-jarige dochtertje. Luis is aan de beurt en gooit vijf. ‘’Kut, dan kom ik in de gevangenis’’, denkt Luis en hij zet zijn pionnetje stiekem een vakje verder omdat hij weet dat zijn dochtertje nog niet tot vijf kan tellen en daardoor wint ie het potje. Kind janken, hij lachen. Dat is Luis Suárez.

Ik moest er  ook wel eens om lachen bij Ajax als ie weer eens een penalty versierde en vals zat te grijnzen als de scheids ‘m ook nog gaf. Als ik zijn directe tegenstander was geweest had ik ‘m daarna over de hekken geschopt. Of de actie dat hij op het WK de bal uit het doel sloeg en zo een zekere treffer voorkwam. Suárez kreeg rood en Ghana miste de penalty. Suárez lachte zich de ballen uit zijn broek aan de zijkant van het veld: Uruguay ging door zijn actie door. Luis Suárez is de ultieme valsspeler, charlatan op noppen en een complete straatschurk en hij komt er bij mij vaak nog mee weg ook. Behalve dan met dat rare bijtgedrag van hem. Dat is voor valse honden. En dat kan één keer gebeuren, dat is al bizar, maar als het zoals bij hem drie keer gebeurt dan zit er een behoorlijk defect in je hoofd.

En over mensen met defectjes in hun hoofd gesproken: de aanhangers van #ikdoenietmeermee. Natuurlijk mag je kritisch zijn op de zwalkende regering die het ook allemaal even niet meer lijkt te weten. Ik ben het ook met lang niet alle maatregelen eens en heb ook hier en daar mijn vraagtekens. Maar als je je laat vertegenwoordigen door onnozelaars zoals de gesjeesde dansleraar Willem Engel, complotgekkie Lange Frans, een mislukte rapper als Jebroer, ene Tim Douwsma die het over 28 miljoen operaties heeft die niet door kunnen gaan door Corona en iemand als Famke Louise die zelfs met een spiekbriefje geen fatsoenlijke Nederlandse zin uit haar mond krijgt geperst: dan speel je toch echt in het verkeerde team. Moet je niet willen. Dat zijn nou niet bepaald de koudste biertjes in de koelkast. Zet ze met z’n allen bij elkaar, zet er een camera op en je hebt ‘Knoop in je zakdoek 2.0’.

We kennen allemaal wel mensen die rokend en zuipend negentig zijn geworden, maar dat betekent niet dat het allemaal maar onzin is als de dokter zegt dat die dingen niet zo gezond voor je zijn. Auto’s, grasmaaiers, boormachines, cricket, om maar een paar dingen te noemen: ik weet er weinig tot niets van. Dus laat ik het praten over die zaken graag aan mensen over die daar wel verstand van hebben. We zijn niet allemaal Johan Cruijff die overal verstand van hebben. Maar dat is logisch.

En dan is het hartstikke leuk om bekende influencers mee te laten praten met dokters aan tafel om tegengeluid te geven en zo, maar als ze niet de kunde, kennis, welbespraaktheid en intelligentie hebben om een volwassen gesprek te voeren wordt het een nogal beschamende vertoning, zoals afgelopen week pijnlijk duidelijk werd bij Famke Louise en Tim Douwsma in de talkshows waar ze in zaten. Het er naar kijken en vooral luisteren voelde aan als ramptoerisme.

Inmiddels hebben veel van deze influencers wellicht in het kader van damage control zich afgekeerd van de hashtag #ikdoenietmeermee. Of misschien is er echt sprake van voortschrijdend inzicht, al waag ik dat enigszins te betwijfelen. Mensen die stevig achter hun zaak blijven staan zijn mensen als Willem Engel en de ‘rapper’ of wat daar voor door moet gaan Jebroer. Maar ik neem aan dat deze heren en hun volgers dan ook graag hun plekje op de IC afstaan als ze ziek worden aan mensen die zich wel zoveel mogelijk aan de regels houden. Toch? #ikdoenietmeermeedannietopdeic lijkt me een mooie hashtag, mocht de situatie zich bij die types voordoen. Logisch toch? Want als je niet meer meedoet ben je af. Dat is de consequentie als je niet meer meedoet. Anders is het vals spelen.      

3 Comments

  1. De enigen in Nederland die hun verstand gebruiken zijn juist de mensen vab Viruswaarheid. Je hebt zeker nooit seriers op hun site gekeken. Je gaat mij niet wijsmaken dat je echt in de Corona/Covid leugen gelooft. Daar ben je volgens mij te verstandig voor

    Reply

Leave a Comment.