Weteringlaan

wetering 001Ooit afgevraagd waar de kortste laan ter wereld zich bevindt? Waarschijnlijk niet. Ik ook niet, tot vorige week. Ik denk het antwoord te weten. Hij ligt in Amsterdam en het is niet de Kattenlaan bij de Overtoom, wat ook een inimini-laantje is natuurlijk.

Neen, het is een andere.

Een laan is een brede weg met aan weerszijden bomen en dat is het dus ook. Technisch gezien klopt het. Ik heb alleen een ander beeld van een laan. Niet alleen dat het een brede weg met bomen is, maar dat er ook mooie statige huizen op staan. En redelijk lang, althans langer dan deze laan, of wat er voor door moet gaan. Tot vorige week heb ik nooit geweten dat het een officiële laan is. Ik was laatst op een pubquiz toen een van mijn mede-quizzers me wees op het bestaan van wat welhaast de kortste laan ter wereld moet zijn: de Weteringlaan, hartje stad. Het is de rijbrug tussen het Weteringcircuit en de Stadhouderskade. Een verspringer met Olympische ambities springt er zo overheen.

Ik kende de brug altijd als de Freddy Heinekenbrug, wat logisch is want op de Stadhouderskade staat de Heinekenbrouwerij. En dat klopt, want zo heet de brug ook. Maar wat ik dus nooit heb geweten, wat ik altijd over het hoofd heb gezien, is dat straatnaambordje dat toch pontificaal op die brug staat en waar gewoon ‘Weteringlaan, centrum’ op staat. Nou kom ik niet vaak in Wetering-buurt/De Pijp, dus hoe zou ik het ook moeten weten, maar de man die mij dit vertelde was geboren en getogen in die buurt en hij heeft het ook nooit geweten, tot voor kort dan.

Dus mocht je eens meedoen aan een pubquiz en er wordt gevraagd naar de kortste laan ter wereld: vul de Weteringlaan maar in. Ik denk dat je goed zit.

1 Comments

Leave a Comment.