Hipster

hipster 2Onlangs noemde iemand mij gekscherend een hipster. Met mijn lange haren en mijn ongeschoren gezicht. Natuurlijk was het gekscherend, want als er één iemand nul affiniteit met hipheid heeft ben ik het. Ik ben ook veel te lui om achter elke trend aan te lopen. Want hipsters zijn trendsetters. Of willen dat zijn. Willen de eerste zijn die de coole nieuwe band ontdekken of de coole nieuwe serie zien. Als ik al een nieuwe band zie dan is dat volkomen toevallig omdat ik bij de Melkweg werk en series zie ik vaak lang na de hype. Als ik er al het geduld voor heb.

Lange haren draag ik al twintig jaar omdat ik lange haren passend vind bij mezelf. Mijn bakkes is al vanaf dat ik baardgroei heb vrijwel altijd ongeschoren geweest omdat ik nou eenmaal een aangeboren hekel heb aan scheren. Ik heb ’s ochtends wel wat beters te doen dan dat domme gescheer. Nee, op mijn kledingstijl na (gelukkig is niet alles aan mij zo gebleven als toen ik 18 of 20 was) is er uiterlijk nooit al te veel aan mij veranderd. Oké, kilootje of twintig erbij, soit.

Nee op enige vorm van hipstergedrag, zoals men dat tegenwoordig pleegt te noemen, heeft men mij nooit kunnen betrappen. Zo draag ik geen zwartomrande bril met vensterglas. En ook geen kekke hoedjes. Mijn lange haar draag ik los of in een staart maar zeker niet in een knot. Ik draag broeken, geen sarongs of andere hippe ‘mannenrokken’. Skinnyjeans vind ik ballenknijpers. Ik draag al twintig jaar een Levi’s 501. Straight fit. Maatje 32-32, goed dat was vroeger een maatje minder. Kleding shoppen is een minuutje werk. Als er een rij staat. Een korte rij dan, want als er een lange rij staat loop ik weg. Scheelt zuivere zuiptijd. Een kopje zwarte koffie noem ik gewoon een kopje zwarte koffie en geen americano en een latte heet bij mij gewoon een koffie verkeerd. Trouwens ik houd niet eens echt van koffie, dus je zult mij niet snel ontwaren in de Coffee Company voor een hippe biologische soja latte macchiato met linksdraaiende sojamelk. Aziatisch eten naar binnen metselen met stokjes is niet mijn ding, ook al heb ik Aziatisch bloed, dus gewoon lepel, mes en vork graag.

En weet je wat het leuke is van mijn constante uiterlijk: zo eens in de zoveel jaar is mijn look weer ‘in’. Dan willen al die jonge gozers weer lange haren en baarden en vinden veel vrouwen dat dan weer stoer. Alleen ben ik buiten hip ook nog eens nooit stoer geweest… Wat dat betreft heb ik het ook allemaal niet mee in de hippe stoere stad waarin ik leef. En dan is tot overmaat van ramp een paar jaar later mijn look ineens weer ‘uit’ en noemt datzelfde soort figuren je weer ‘die zwerver met dat lange wijvenhaar en dat onverzorgde smoelwerk.’ Een mens zou er tureluurs van worden. Mooi woord trouwens: tureluurs.

Welnu, dat ze mijn toges kussen.

Men doet allemaal maar, men lult allemaal maar en men loopt allemaal maar gezellig achter trends aan. Ik vind het allemaal best. Nog een paar jaar en dan ben ik nog steeds dezelfde gozer met z’n lange haartjes, z’n spijkerbroek, z’n overhemd en z’n colbertjasje. Heel misschien heb ik zelfs wel wat grijze haren dan. Misschien is dat dan wel weer ‘in’ tegen die tijd, je weet het maar nooit. Heb ik toch maar weer mooi mazzel.

1 reactie

  1. Zo leer ik je weer wat beter kennen. Niet dat ik je voor een hipster aanzag hoor. Lang haar voor een man, door de modes heen, getuigt van karakter!

    Reply

Leave a Comment.