Beste Phillip Cocu,

cocuAlweer een beetje bijgekomen van alle feestelijkheden rond het honderdjarig bestaan van PSV of wilde de feeststemming er niet meer inkomen na het echec tegen Cambuur Leeuwarden? Want wat hadden jullie het goed afgestemd met de KNVB. Jullie wilden een thuiswedstrijd, logisch, maar dan niet tegen  een club uit de top 6. Want de jubileumwedstrijd moest tenslotte wel een feestje worden en dat mag dan natuurlijk niet verknald worden door grote sfeerbedervers zoals bijvoorbeeld Ajax of FC Twente. Bang om te verliezen. Het is jammer dat ik in een brief het geluid van een kip niet na kan doen. Bangepoeperij avant la lettre. Een lachwekkend verzoek. Lachwekkend als het niet zo godvergeten sneu zou zijn.

Maar goed, de KNVB begreep jullie wel, toonde zich bijzonder empathisch en gaf jullie Cambuur Leeuwarden. Een promovendusje, gezellig kanonnenvoer voor de jubilaris. 5-0, 6-0, 7-0. Hatsee, dat moest te doen zijn.

Gelukkig zetten jullie jezelf op niet mis te verstane wijze voor schut. Oebele en de zijnen weigerden mee te werken aan een gezellige Brabantse nacht en hielden stand.

Na 90 minuten stond de brilstand nog op het scorebord. Dat deed me toch lichtjes gniffelen, zeker toen ik las over jullie schijterige verzoek.

PSV houdt de traditie van topclubs die hun eigen eeuwfeestje in het honderd laten lopen overigens prima in ere. Ik weet nog hoe dat destijds bij Ajax ging. Ajax speelde in zware katoenen tenues uit de jaren dertig. Iets met traditie. Thuis tegen Twente, want Ajax vroeg niet om een kleine club als tegenstander in de jubileumwedstrijd.

0-1 verlies in een draak van een wedstrijd.

De spelers werden gegeseld door een striemend fluitconcert en het bijtende ‘Wouters rot op!’ rolde de hele wedstrijd van de tribunes richting de op dat moment bepaald niet te benijden Ajax-coach Jan Wouters. De sfeer in het stadion die dag laat zich het beste omschrijven als naargeestig. Het hele seizoen was trouwens naargeestig. Ajax werd vijfde dat jaar. Op de laatste speeldag, uit bij Utrecht zongen we cynisch dat we Europa ingingen omdat de concurrent voor de vijfde plaats die dag verloor.

We dwalen af. Terug naar jullie daar in Eindhoven. Dat wilden jullie dus anders. Vertel eens Phillip, hebben jullie nou echt in een vergadering besloten dat jullie niet tegen een top 6-club wilden spelen? Dat meen je toch niet echt hè, dat volwassen kerels dat soort besluiten nemen. Want in dat geval zijn jullie met dat ene puntje nog rijkelijk beloond.

Een royaal loon van de lafheid.

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

Leave a Comment.