Beste Joël Veltman,

joel veltmanToen ik zaterdagnacht een interview met jou las waarin je zei dat Ajax ook zonder aankopen volgend seizoen kampioen kan worden dacht ik een aantal dingen. Het eerste wat ik dacht was: ‘Beter gaat Joël even langs de dokter want wellicht heeft hij een bal verkeerd op z’n kneiter gehad en daarom slaat hij deze wartaal uit.’ Het tweede wat ik dacht was: ‘Shit, wellicht is de doctrine van Marc Netto ook tot in de kleedkamer doorgedrongen en Joël is het eerste zichtbare slachtoffer.’ Het derde wat ik dacht was ‘Ik wil dezelfde positivopillen als Joël’ en het laatste wat ik dacht was: ‘Joël stelt zich nadrukkelijk kandidaat om de Oudejaarsconference 2015 te mogen doen en dit is zijn eerste grap.’

Als je dit namelijk echt meent dan is het zorgelijk. Zelfs een jury bestaande uit Stevie Wonder en Vincent Bijlo ziet nog hoe verbijsterend slecht Ajax dit seizoen speelt en alleen omdat iedereen min PSV er dit seizoen in slaagt om het nog slechter te doen staat Ajax tweede.

Je hoeft ook geen waarzegger te zijn om te zien dat het een keer mis zou gaan. Als een ploeg jaarlijks wordt uitgehold door verkoop van de beste spelers en de ploeg wordt niet zichtbaar versterkt dan houdt het een keer op met de bemazzelde kampioenschapjes. Dat vang je niet op met alleen maar talentvolle jeugdspelers, dan heb je ook een paar geroutineerde kerels nodig die een ploeg op sleeptouw kunnen nemen. Ook het grote Ajax van de jaren negentig had de routine van mannen als Frank Rijkaard en Danny Blind nodig om tot grote prestaties te komen. Het is toch vreemd dat juist een aantal exponenten van die teams die nu het technisch hart vormen dat niet hebben ingezien. Juist zij hadden dit moeten zien aankomen.

Het is natuurlijk heel mooi en ook heel Amsterdams om uit te gaan van je eigen kracht, maar wij op de tribune hebben natuurlijk geen poep in onze ogen: dit kan echt niet. Het is niet eens erg dat Ajax eens een jaartje geen kampioen wordt, maar er wordt zo surrealistisch slecht gevoetbald dat ik soms niet geloof waar ik naar zit te kijken. Dit team moet heel drastisch versterkt worden. Die ploeg heeft fundament nodig. Wellicht moet het technisch hart eens beseffen dat het heel goed is dat Ajax financieel zo gezond is, maar dat er ook best wat geld op het veld mag staan. Als dat komend seizoen niet gebeurt is het wachten tot Ajax een keer zesde wordt. Kunnen we vanaf de tribune zingen ‘Wij zijn Ajax wij zijn de zesde!’

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

2 Comments

 1. Wederom goede column (Rodzooi) ik lees je pas sinds kort; seizoenkrt belachelijke verhoging voor sommigen. als dit de “mening ” van ONS meest betrouwbare verdediger is die nog geen bal recht vooruit durft te spelen om uberhaupt ook maar een aanvaller durft aan te spelen ( O jee stel je voor de aanvaller raakt m kwijt moet ik echt verdedigen) Ik zie je niet a.s. AJAX/nac want ik laat express {nu} mn stoeltje leeg . a) vanwege jullie vertoonde spel ….& nee Joel heb geen versterking nodig Wake UP man & b) vanwege die maffe keeper en Marcnetto & v Kinsbergen!

  Reply
 2. Joel Veltman zal wel bedoelen dat als het team bij elkaar blijft, ze een gooi kunnen doen naar de titel en daar zit wel wat in. Zeker als je bedenkt dat ze de portemonnee gaan trekken. Maar wie de kar gaat trekken is onduidelijk. Gistermiddag was ik wederom getuige van een dramatische wedstrijd. Tja, je kunt het gooien op vormgebrek van bepaalde spelers maar je begint soms te twijfelen over het gebrek aan inzicht van sommige spelers.
  Er mag best geklaagd worden als je favoriete club speelt als een krant, terecht want het is gewoon slecht. Maar om iemand de zwarte piet toe te schuiven vind ik te ver gaan, het zijn volgens mij de spelers zelf die eens goed in de spiegel moeten gaan kijken.
  Wie ajax had moeten kopen aan het begin van het seizoen vind ik ook zo makkelijk gezegd. Weet je wat, start je playstation en speel fifa, wauw man met 100 miljoen op de bank had ajax makkelijk Reus kunnen kopen, onzin natuurlijk omdat het niet de realiteit is. De bundesliga is een betere competitie dan de eredivisie.
  Na het vertrek van Blind had ajax verdomd weinig tijd om in te grijpen en was Zimling de enige beschikbare speler.
  Volgend jaar waarschijnlijk weer kampioen. Met Gudelj en nog een paar aankopen erbij, allle spelers in vorm en een juiste wedstrijd instelling.

  Reply

Leave a Comment.