Beste Edwin van der Sar, deel 2

van der sar bekerfinale 2Afgelopen zondag na Utrecht-Ajax maakte ik een grapje op Twitter. Dat ik na deze oogstrelende pot voetbal wel begreep waarom Ajax de prijzen van de seizoenkaarten zo exorbitant verhoogt en dat ik niet zo onredelijk had moeten zijn in mijn eerdere open brief aan jou. Geintje. Ik had ‘m ook nog gestuurd naar je, via datzelfde medium, maar het bleef, evenals na die open brief aan van vorige week oorverdovend stil vanuit de Arena.

Ik vraag mezelf af waarom je jezelf de afgelopen week zo verstopte voor de terechte kritiek van supporters en media? Die oorverdovende stilte was bijna nog curieuzer dan de bizarre prijsverhogingen van de seizoenkaarten op de Oostzijde zelf. Of lag Twitter er de afgelopen dagen uit in de Bijlmer? Het was de stilte van een man die donders goed wist dat hij ongelijk had. De stilte van een man die maar gewoon deed wat zijn superieuren hem opdroegen en die beslissing niet goed kon uitleggen aan zijn achterban.

Toch hebben jullie je de kritiek wel een beetje aangetrokken want nu worden die absurde prijsverhogingen in twee keer doorgevoerd. ‘Gefaseerd’, noemden jullie dat heel suf. ‘Oh!! Jullie lusten het grote bord poep niet in één keer? Dan krijgen jullie toch twee kleine bordjes poep?’ Nee, Edwin. Een dergelijk forse verhoging, en zeker op dit moment, blijft onverkoopbaar aan trouwe fans. Voor een hoop supporters is het kalf al verdronken, die zijn jullie kwijt als betalende bezoekers. Maar ja, dan moeten ze de poeplap maar gewoon trekken en niet zo zeuren, niet waar, Edwin? Ajax wilde er voor de rest niet over communiceren. Dat is laf en getuigt van minachting naar het publiek, Edwin. Als Ajax stoer was geweest hadden ze de discussie aangegaan met de critici. Nu wachten jullie gewoon tot alle commotie overwaait als de lentestorm van vorige week. Dat is struisvogelpolitiek.

Zondag Utrecht-Ajax nog gezien? Het was toch weer niet om aan te gluren, Edwin? Laten we het spel van Ajax momenteel vergelijken met slechte wijn. Die slechte wijn wordt bij mij in vak 115, achter de goal, geserveerd voor een acceptabele prijs. Dezelfde slechte wijn wordt vanaf komend seizoen een paar vakken verder aan een vriend van mij verkocht voor de prijs van een exclusieve Chablis. We krijgen echter allebei dezelfde slechte Château Migraine, gaan allebei met hetzelfde rotgevoel naar huis en hebben de volgende dag allebei dezelfde kater. Die vriend van mij betaalt dus vanaf komend seizoen een veel te groot veelvoud voor hetzelfde wanproduct als ik. Dat klopt niet. Ik wil daarmee overigens niet zeggen dat ik meer wil betalen, want 247 euro voor 17 wedstrijden waarvan er hoogstens 3 de moeite van het aanzien waard zijn vind ik meer dan genoeg.

Tegenwoordig krijgen we Château Migraine-voetbal in plaats van het Champagnevoetbal dat wij nog uit De Meer kenden en waarvoor we destijds toch echt stukken minder betaalden. Werden we ook niet altijd kampioen, maar we werden vermaakt! Ik heb me daar nooit bekocht gevoeld en dat is tegenwoordig wel eens anders. Als je de prijzen van een product verhoogt dan moet dat product in kwaliteit zijn toegenomen. Nou, we hebben allemaal met eigen ogen kunnen zien dat dat met het ‘product’ Ajax niet het geval is. Zo’n fikse verhoging kun je in zo’n geval bij geen enkel product recht lullen, maar Ajax probeert een banaan recht te argumenteren door iets te mompelen over het gelijktrekken van de prijzen met de hoofdtribune. Dat gelijktrekken had Ajax dan dus ook de andere kant op kunnen doen: dat de hoofdtribune dus minder gaat betalen. Ik denk dat je collega Marc Netto bij het lezen van die laatste zin wat bleek wordt om zijn neus.

Edwin, je hebt nooit bekend gestaan als de grootste humorist ooit, maar ik kon werkelijk niet geloven dat die brief van jou niet gewoon een matige 1 april-grap was. Maar het is nooit te laat om het nog goed te maken met je trouwe achterban. Hou eens op met supporters sarren, Edwin. Om het in jouw eigen woorden te zeggen, zoals jij vorig jaar die vuurwerkgooiende mafkezen bij de bekerfinale toesprak: “Kappen met die shit!”

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

P.S. O ja, ik wilde je nog vragen of je zin had om langs te komen bij onze Wenen van Geluk-live tour, de theaterversie van ons boek over Ajax’ Europacupwinst in 1995. Kost €9,95. De eerste avond op 24 mei is al uitverkocht. Voor de tweede avond op 25 mei zijn nog kaarten. En die kosten gewoon hetzelfde. Bij ons krijg je de tweede avond geen maximale verhoging van 48% voor hetzelfde aan je broek. Wij geven Ajacieden gewoon twee avonden topamusement.

1 reactie

 1. Ze hadden toch iets van 130 miljoen op de bank staan, waarom dan deze verhoging???
  Joost mag het weten

  Ps
  Goed geschreven

  Reply
 2. Laat ze nou eerst eens goed uitleggen waarom die verhoging nodig is, niemand van het bestuur heb ik nog gehoord of gelezen.
  Ajax laat je supporters niet in het ongewisse en kom met een goede veklaring waarom, en geen bullshit verhaal maar gesoon de waarheid.

  Reply
  • De verklaring was dat de prijzen eigenlijk al omhoog hadden moeten gaan de afgelopen jaren (waarom precies dan, dat is mij ook onduidelijk)..

   Ik snap ook niet waar dat extra geld dan voor nodig is, volgens mij is Ajax nu rijker dan dat het ooit geweest is.. Dat in combinatie met het ‘chateau de migraine’ voetbal.. Slechte timing.

   Reply
 3. Haha echt een heerlijke brief, extreem goed geschreven. Complimenten voor de woordkeuze.

  Ik sta compleet achter je, ben benieuwd of er nu antwoord zal komen.

  Reply
 4. Heel mooi verwoord Rodney, maar wat kunnen we er tegen doen?
  Ik heb het ergens anders ook al gezegd, 19 april massaal thuis blijven zodat het bestuur kan zien hoe de tribunes er in de toekomst uit zullen zien……… LEEG

  Reply
 5. Fantastisch geschreven. nog een Vergelijking: Toyota verhoogd de prijs van een Aygo naar 50.000,-euro ivm hetzelfde uitzicht als vanuit een Mercedes… fuck hen “hoofdtribune” ik kijk in de rust naar de overkant zitten ze daar nog ad gratis bitterballen terwijl wedstrijd al lang weer begonnen is. Zelfde uitzicht; wat heet wij hebben t nog beter, & lekker in t zonnetje maar wij komen al ruim 30 jaar. markt conforme prijzen ? prima maar dan ook dezelfde Faciliteiten en niet on-aangekondigd 28% t/m 50% verhoging voor slechts 8000 van de 52.000 betalende “klanten” aan de NV.ajax ik ben Pro AJAX mijn club maar tegen stropdasmaffiaM/V van de NV.ajax ga van die beurs af & geen mn porum (origineel) Terug! Ik ga NIET 19 April ziet de “overkant” zgn ERE-tribune weer een leeg GROEN stoeltje vakkie 119 de tering voor ze naar aanleiding van afgelopen seizoen zouden ze ons (52000) geld terug moeten geven. onbeschaamdheid ten top!

  Reply
 6. voor jou & mij ..10 wachtenden in de rij , wachttijden van 2 tot 8 jaar dus wat Lult de NV.ajax nu over een alternatieve plek zodat r weer een stropdasmaffiaM/V op Mijn Plekkie kan gaan zitten ? Ik wil mijn AJAX gezicht terug & snel!

  Reply
 7. Blijf allen lekker thuis,voor de buis, ken je zuipen, snuiven, blowen of waar je maar zin in heb en krijg het bestuur van Ajax een hartverzakking want dan is de sfeer helemaal naar god,gelijk gezeik met de cateraars,geen files bij de arena meer enz.Holle vaten( lege Arena) klinken het hardst.Sterkte gewenst uit Arnhem

  Reply
 8. Beste Ajax bestuurders idee, betaal iets minder aan de artiesten die de show verzorgen wand dat zijn de gene die het pupliek moeten vermaken ,en tot nog toe falen. vr gr Aart .

  Reply
  • Niet dat ik weet. Hebben jullie dat ook gebruikt dan? Dat ‘kappen met die shit’ (aangenomen dat je daar op doelt) vond ik gewoon een heel mooi eindpunt. Jullie kennelijk ook. Helemaal goed. 🙂

   Reply
 9. Als ik het goed begrijp hoeven we er met dit bestuur niet op te rekenen dat er met de opgebouwde reserves een konijn uit de hoge hoed wordt getoverd. De club mag dan financieel gezond genoemd worden, maar is sportief gezien ziek. DOODZIEK!!
  Ik heb het al eens eerder gezegd, maar misschien moeten we het boek gewoon sluiten. Waarom niet? Het is toch een mooi boek (tot nu toe). Ik ben zo bang dat er geen nieuwe mooie hoofdstukken meer gaan komen.
  Dus gewoon een soort euthanasie. Maar dan bij een voetbalclub.
  Als je voorstelt om iedere zondagmiddag in de Arena op een groot scherm een willekeurige wedstrijd van Ajax uit het verleden te tonen, denk ik dat je een hoop mensen gaat vinden die de prijs van een seizoenkaart willen betalen. Oké, misschien iets minder omdat de spanning van de uitslag weg is. Maar ik zou graag € 25 betalen om in de Arena nog eens naar Ajax-Feyenoord 8-2 te kijken.

  Reply
 10. Beste van der Sar,
  Naar aanleiding van de wedstrijd van gisteren PSV_AJAX het volgende. Wij als supporters vinden dat dhr Ten Hag zijn kansen en tijd heeft gehad en dit niet waar heeft gemaakt.
  De spelers worden naar onze mening niet goed ingezet en daarom is het dus raadzaam om Ten Hag naar huis te sturen. Als je wedstrijd van gisteren analyseert kun je eruit opmaken dat wij de rest van het seizoen diep zullen zinken.
  bespaar ons als supporters deze schande en het leed om zo’n grote club als onze club ten onder te zien gaan.
  waarom wordt er niet voor een harde buitenlandse trainer gekozen die de mannen op de rit zet.

  met vriendelijke groet,
  een fervent Ajax-supporter
  Henry Renfrum

  Reply

Leave a Comment.