Beste Johan Derksen,

JohanDerksenPak439Ik neem aan dat u blij bent dat het WK er op zit? U bent, in uw rol van brombeer eindelijk eventjes verlost van de babbelzieke Wilfred Genee, uw pispaaltje Hans Kraaij Jr., de voedselverwerkende eenmansindustrie Jan Boskamp, de afkickende Wim Kieft en het schaterlachkanon Rene van der Gijp. Vooral met die laatste boterde u niet helemaal lekker hè, de laatste tijd? Mijn god, ik ben op begrafenissen geweest waar de stemming joliger was dan aan jullie beroemde stamtafel de laatste afleveringen.

Dan werd u ook nog eens op uw nummer gezet door een bondscoach die door u en uw tafelgenoten wekenlang met de grond gelijk is gemaakt. Een coach die wint heeft gelijk en u, de criticaster, niet. Maakt Silva 2-0 in die wedstrijd tegen Nederland dan had Spanje er waarschijnlijk met 3-0 of 4-0 overheen gewalst en dan had u het glorieuze gelijk en de publieke opinie aan uw zijde. Nu klapte Nederland er met 5-1 op en dan bent u ‘die zure zeiksnor’. Die lijn is flinterdun en tekenend voor de opportunistische voetbalwereld waarin u zich al ruim een halve eeuw in begeeft. Wat dat betreft hoef ik u niks te vertellen. En eerlijk is eerlijk, ik ben ook niet zo’n Holladijee-Hup-Holland-Pipo, maar Louis van Gaal heeft alles en een beetje meer uit een groep met veel eredivisievoetballers gehaald. Daar verdient hij credits voor. Hij smeedde een elftal waar ik sympathie voor kreeg en het is lang geleden dat Oranje zoiets in mij losmaakte.

Eigenlijk houdt u meer van muziek dan van voetbal, heeft u zich vaak laten ontvallen, dus laten we het daar over hebben. Ik ga tot op zekere hoogte mee in die stelling. Een fijn concert gaat wat mij betreft te allen tijde boven een wedstrijd van Oranje. Bij een wedstrijd van mijn club wordt die keuze lastiger, maar naarmate ik ouder word (nu 37) sla ik wat makkelijker een competitiewedstrijd over. Zeker met het huidige niveau van de eredivisie is de keuze om soms iets anders te gaan doen minder moeilijk dan vroeger.

U bent een echte muziekliefhebber. De paar keer dat ik u in VI Oranje zag zitten naast ‘zangers’ als Frans Bauer en Gerard Joling zag ik onverholen ergernis op uw gezicht en daar kan ik me iets bij voorstellen. Hun muziek is zaaddodend slecht en niemand die echt van voetbal houdt zit op hun kijk op voetbal te wachten.

Waarom kwelt u zich nog langer met dit soort clownerie? De hele carnavaleske sfeer bij VI Oranje maakt dat u soms reageert zoals u doet. U bent duidelijk niet op uw gemak in die setting of voelt u zich wel fijn in de rol van ouwe brompot? Is het om het ware bluesgevoel van lijden op te roepen? Of is het dan echt alleen voor het geld dat u dit doet? Dat kan ik me haast niet voorstellen. Met uw weekblad, uw programma en hier en daar een babbelschnabbel in den lande verdient u volgens mij behoorlijk bovenmodaal. Dan zou ik, zeker op uw leeftijd, zeggen: ga lekker de dingen doen waar u plezier uit haalt. Ga naar dat gat in Texas om het geboortehuis van Criple Barfing Jefferson te zien, om maar eens een onbekende grootheid op te noemen.

En mocht u over twee jaar toch weer een programma willen doen rond het EK 2016: ga dan een keertje niet naar het Kurhaus. Laat Genee, Gijp, Boskamp en Kraaij lekker thuis en presenteer het lekker vanuit Maloe Melo, Home of the Blues in de Jordaan. Ik neem aan dat u als kenner bekend bent met dit roemruchte etablissement aan de Lijnbaansgracht? Ome Jur en zoon Patrick achter de toog en Stotter Guus aan de kassa. Veel bluesiër wordt het niet, mijnheer Derksen! En Ome Jur deelt de liefde voor sigaren en obscure muziek met u. Elke dag een mooie band in de geïmproviseerde kroegstudio in plaats van blije polonaiselopende hoempapagekkies. Geen studiogasten zoals de Bauers, de Jolings en dat soort blije eikels, maar mensen met passie voor muziek en voetbal (ik kan wel een mooie top 10 samenstellen). Dat Studio Voetbal is ook al een jaar of wat aan vervanging toe, dus het kan mooi op de publieke omroep. Kunnen de oranje carnavalsclowns naar Bauer, Joling en Jantje Smit met een oranje hoedje op bij de commerciëlen kijken.

Natuurlijk is het een utopisch format, maar het past u stukken beter dan VI Oranje. Dat u aan het eind van het toernooi denkt: ‘Kut, zit het er nu al op?’ En dan steekt u de brand in een goede sigaar, zet de nieuwste Toothless Dog Bradley op en rijdt de Mokumse nacht in… Tevreden, verlost van de VI Oranje-blues….

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

3 Comments

 1. Topstukje weer, Rodney!
  Me zwaar lopen ergeren aan VI-Oranje, hun negativiteit was echt tenenkrommend, ook het gedweep met die “fantastische voetballers” uit allerlei andere landen dan Nederland was te erg…

  Ook ik voelde sinds lange tijd weer echte sympathie voor Oranje.
  Ik ben serieus zo’n kinderachtige Ajacied dat ik niet snel juich voor internationals van feyenooit en pisvee, maar de afgelopen maand was daar geen sprake van.
  Hulde aan deze spelers en deze bondscoach, hoewel wij als Ajacieden natuurlijk wel weten wat Van Geniaal kan doen met een jonge talentvolle ploeg…:-)

  Hopelijk leert Derksen iets van jouw wijze woorden en laat hij VI-televisie achter zich en stort ‘ie zichzelf lekker in zijn echte hobby, muziek…(inderdaad vaak een veel beter initiatief dan een wedstrijd van het Nederlands Elftal)

  Reply

Leave a Comment.