Beste Bojan Krkić,

bojanJuli 2013: man wat was ik blij dat Ajax jou aantrok. Hét talent uit de FC Barcelona-school dat nooit helemaal is doorgebroken. Je had ene Messi voor je. Tja, dat kan de beste overkomen en dus besloot je na een paar jaar, waarin je toch nog redelijk wat speelde en scoorde om naar AS Roma te gaan en daarna Milan. En daarna dus Ajax. Want daar was je in je jeugd ook al fan van, zo wil het verhaal.

Morgen vier je je 23e verjaardag, gefeliciteerd alvast trouwens, en je hebt nu al meer prijzen op je erelijst staan dan jouw ploeggenoten bij Ajax bij elkaar ooit zullen winnen. Jij weet hoe het is om een Champions League te winnen. Behoudens jouw trainer Frank de Boer weet niemand dat in de selectie. En dan ineens sta je in de eredivisie te ballen… Je tegenstanders heten hier geen Sergio Ramos of Pepe maar Ard van Peppen en Ted van de Pavert. Dat zou dus appeltje eitje voor je moeten zijn.

Ik was euforisch. Bojan Krkić tegen al die houten klazen in de eredivisie. Ajax met een aanval die bestaat uit Krkić, Kolbeinn die een jaar fit blijft en Viktor Fisher. Dat is een voorhoede om van te watertanden. Alleen Celtic zou dit jaar makkelijker kampioen worden, zo redeneerde ik.

Mijn aan hondsdolheid grenzende optimisme werd gesterkt door de oefenwedstrijd tegen Werder Bremen. Jij maakte een goal en je gaf er eentje aan met een vileine doch splijtende pass. Wat een topvoetballer en hij speelt bij ons! Mijn vrienden werden bijkans gek van mijn hysterische Bojanisme. Maar zeker na die wedstrijd tegen Werder moesten ze me toch gelijk geven: aan deze gozer zouden we nog een hoop plezier beleven. De zon scheen in Amsterdam.

Augustus 2013: De competitie is vier wedstrijden onderweg en langzaam maar zeker wordt het steeds lastiger om de voetballer Bojan te verdedigen tegen alle kritiek die er op jouw functioneren is. Het loopt nog niet helemaal lekker hè, Bojan? En dan druk ik me nog mild uit. Kijk, dat je vreselijk goed kunt voetballen dat ziet Andrea Bocelli ook nog wel, maar bij Ajax wordt meer gevraagd. Bijvoorbeeld dat je af en toe ook een beetje meeverdedigt. En niet de hele tijd huilie huilie doet. Dat vinden we niks. Natuurlijk moet je nog wat wennen aan je teamgenoten. Je speelt niet samen met Messi, Totti, Xavi of Iniesta. Het niveau is iets anders dan je gewend bent, dat snap ik. Maar Bojan, wil je nou alsjeblieft eens laten zien waarom ik zo lyrisch was toen Ajax jou aantrok? Te beginnen zondag in Groningen. 14 september sta ik weer op de tribune, dan speelt Ajax de topper tegen PEC. Zet je me niet weer voor lul? Kijk, ik weet niet heel erg veel van voetbal, maar het kleine beetje dat mensen mij nog serieus nemen op dat gebied wil ik graag behouden. Buiten dat en veel belangrijker: ik wil gewoon dat jij de Arena eens laat zien hoe waanzinnig goed jij kunt voetballen. Leuk voor jou, leuk voor Ajax en leuk voor ons, de supporters die in jou geloven.

Wil de echte Bojan Krkić nu opstaan?

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

2 Comments

 1. Twijfel maakt zich van mij meester: gaat het Rodney nu om z’n eigen ietsje geschonden prestige qua inschatting: kan-die-ut-of-kan-die-ut-niet?

  Óf – en ik ben geneigd iets meer hiervoor te kiezen – gaat het Rodney om het beste voor Ajax? Ja toch? 😉

  “Derdens”: het is ook in het belang van Bojan om middels deze schop onder z’n kont, eens te laten zien wat ie kan.

  Gedorie: het is zoooooo zonde om je talenten niet geheel te benutten. Juist in deze tijd met zoveel $$$$$ mogelijkheden voor een 23-jarige.

  En ík kan het (qua voetbal) weten…….

  Reply

Leave a Comment.