Beste Johan Cruijff,

johan 011Het is Eerste Paasdag. En hoewel ik allesbehalve een gelovig mens ben weet ik dat het volgens het verhaal uit  het grote sprookjesboek der Christelijke zielen dat met Pasen de wederopstanding van J.C. moet zijn. Maar helaas, de kans dat u of Johnny Cash (de enige grote J.C.’s die daadwerkelijk hebben bestaan) uit de dood herrijst lijkt me ongeveer even groot als de kans dat u deze postume open brief ooit zult lezen. Ik zal er aan moeten wennen om in een Amsterdam te leven waarin ik niet meer zomaar Johan Cruijff door het Vondelpark kan zien skeeleren op een mooie lentedag. Eigenlijk kunnen we weer opnieuw met de jaartelling beginnen. Het is vandaag dus 3 dagen Na Cruijff.

U heeft wel eens gezegd dat u in zekere zin onsterfelijk bent en ik denk zomaar dat u ook daar gelijk in heeft. Je bent immers pas echt dood als de wereld je vergeten is. Nou, dat kan in uw geval dus nog wel even duren. U heeft de wereld namelijk nogal een flinke erfenis nagelaten. Ik heb sinds donderdag vele uren aan prachtig beeldmateriaal van u gezien. Veel had ik al gezien, maar er kwamen ook oneindig veel beelden voorbij van u die ik nog nooit eerder had gezien. En dan is er nog veel meer.

Mijn helden gaan er hard doorheen de laatste maanden: Lemmy, Bowie en nou u weer. Als zelfs mijn helden dood blijken te kunnen gaan hoef ik me natuurlijk totaal geen illusies te maken over mijn eigen sterfelijkheid. Ook ik zal op een dag De Pijp uit zijn ofschoon ik in De Baarsjes woon. (Dat vond ik trouwens ook zo tof aan u: u was waarschijnlijk de laatste Nederlander die het woord ‘ofschoon’ nog gebruikte! Dus om u te eren zal ik het woord voortaan gebruiken waar ik kan!)

Een dag voor uw dood waren er aanslagen in Brussel. Ook zo’n naar religiefenomeen. Maar stel nou hè, stel nou dat die gelovigen toch gelijk hebben hè, en dat er dus wel een god bestaat. Wilt u mij en de rest van de wereld dan nog een laatste keer een ontstellend groot plezier doen? Dat u dan bij die god hetzelfde flikt als wat u op 30 november 1980 bij Leo Beenhakker flikte bij Ajax-FC Twente. U neemt dus plaats naast die god en coacht de wereld die het nu moeilijk heeft weer terug op het goede spoor. We hebben het hard nodig.

Mijnheer Cruijff, dank voor alles.

Een laatste respectvolle groet,

Rodney Rijsdijk

2 Comments

Leave a Comment.