Rodweek 173 Dikke Pik in Antwerpen

Royal Antwerp FC, de oudste club van België, is voor het eerst sinds 1957 weer kampioen en dat doet mij deugd. Niet dat ik het Belgische voetbal nou zo op de voet volg, maar ik houd het met een schuin oog bij. Daarbij is Antwerpen mijn favoriete Belgische stad, ik kom er jaarlijks altijd wel een keer of twee en ik gun die stad een club die zo kampioenswaardig is als de stad zelf.

Aan het roer van het succesvolle Antwerp staat Marc Overmars. Voordat hij in België het roer in handen nam was hij behoorlijk succesvol bij mijn club Ajax. Zijn probleem in Amsterdam was dat hij niet alleen het roer in handen had maar vaak ook iets anders. En daar nam hij foto’s van en die verstuurde hij naar vrouwelijke medewerkers. Een wat vreemde hobby die er voor zorgde dat hij uit eigen initiatief wel op moest stappen. Het enige logische en juiste besluit, want hij heeft daarmee elementaire fatsoensnormen overtreden, werd dus nergens meer serieus genomen en was dus absoluut niet houdbaar meer bij Ajax. Daarbij heeft hij ook weinig tot geen spijt betuigd. Ja, hij schaamde zich, stotterde hij. Ja, hij schaamde zich dat zijn genante verhaal uit is gekomen.

Toen ik mijn vriendin vroeg wat zij zou doen als een leidinggevende zijn Jodokus zou fotograferen en naar haar zou opsturen antwoordde zij resoluut: ‘’200 x op het kopieerapparaat met die foto en door de personeelskantine en andere openbare ruimtes in de Arena rondhangen zodat iedereen de lul van de baas kan zien. Dan staat ie pas echt voor lul.‘’

Maar door zijn bizarre gedrag verloor Ajax wel de architect van het succes van de afgelopen jaren. Ajax was ineens de lul omdat hij die van hem niet in zijn broek kon houden. Hoe bizar kan het lopen. Ik ben er van overtuigd dat Ajax er niet zo beroerd als nu had voor gestaan als hij z’n gamba binnenboord had gehouden. Lullig, Marc!

Antwerp, de laatste jaren een subtopper in België, hapte een week of zes na zijn zelfverkozen congé gretig toe en strikte het van zijn voetstuk gevallen boegbeeld van Ajax voor een doorstart in een andere omgeving. ‘Dickpic? Nou, dikke pik! Geef ‘m dan maar aan ons!’, dachten ze bij ‘The Great Old’ en met succes dus. Overmars kwam, zag en overwon. Al kreeg hij tijdens het seizoen wel flinke last van hartproblemen, maar ook die overwon hij.

Hoe het ook is, ik gun die ouwe smeerpijp zijn succes wel. Ajax is een gepasseerd station voor hem. Al die mensen die roepen dat hij naar Ajax terug moet komen: nee. Gaat ‘m niet meer worden. Bij Ajax zal hij voor altijd die piemelzwaaier zijn. Geen secretaresse in Amsterdam zal hem ooit vertrouwen of niet op z’n minst argwanend naar hem kijken. In Antwerpen is hij nu de nieuwe koning.

Antwerp heeft met recht een gouden pik in handen met Overmars. ‘Dikke pik, hij is van ons!’, roepen de Sinjoren in koor.

Het motto van Antwerp FC dat op het sjaaltje staat dat ik daar ooit kocht tijdens een wedstrijd is ook van toepassing op onze Gelderse geilneef:

‘’Wij zijn geen ratten, wij komen terug!’’

Yooooo! Lekker stukkie gelezen? Daar is meer van. Ook in boekvorm! Ik heb nog een aantal exemplaren van mijn laatste columnbundel ‘Lockdownsyndroom’ liggen. Als je ‘m komt ophalen is ie voor 15 piek van jou. Als ik ‘m op moet sturen 19,50. Van elk verkocht boek gaat er een euro naar de voedselbank. Interesse? Laat een reactie achter of stuur een mail naar [email protected]


Leave a Comment.