Rodweek 174 De Bijenkoningin

Behoudens alle grote sterren op Pinkpop stonden er nog twee grote optredens in ons kleine kokende kikkerlandje gepland. Beyoncé betoverde de Johan Cruijff Arena en ene Burna Boy stond gepland in een uitverkochte Arnhemse Gelredome. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik nog nooit van de beste man had gehoord. Dat ligt aan mij. Het is zo’n beginnend teken van ouderdom. Pak ‘m beet 20 jaar geleden ontging niks me. Ik volgde alle muziek. Ook de muziek die ik ruk vond. Ik wist wat er op 1 stond, wat de muzikale trends waren, wie de idolen waren.. Nu? Ik heb geen idee. Maar als (fantastische) bands als The Red Hot Chili Peppers en Queens of The Stoneage nog steeds de grootste acts zijn op Pinkpop dan is er kennelijk in die 20 jaar niet veel beters bijgekomen.

Beyoncé heb ik nog wel zien optreden! Lang geleden, toen ik in de Melkweg werkte was ik er bij. Zij speelde nog in het meisjesgroepje Destiny’s Child. Zo juist even opgezocht op het alwetende internet: dat was op 16 april 2000. Beyonce en de twee andere meisjes waren 18 jaar. Beyonce stond voor me in het bedrijfsleiderskantoor met haar manager. Ze was een beetje giechelig. Echt nog een meisje. Ik stond op een meter afstand van wat later toch tamelijk beroemde billen zouden worden. Ik herinner mij haar als niet al te groot. Je kon haar bijna als handbagage meenemen in het vliegtuig. De show was ook niet heel bijzonder, gewoon drie meisjes met wat ingestudeerde dansjes en Beyoncé al wel als de grote kleine blikvanger. Het was niet echt mijn muziek en ik was aan het werk, dus na een paar liedjes hield ik het weer voor gezien.

Dat zij zo’n superster zou worden kon ik niet voorzien. Als ik dan de beelden zag van die bombastische show in de Arena, haar prachtige dure jurk en haar podiumpresentatie van nu: dat is niet meer het achttienjarige meisje dat ik ooit zag optreden. Van jong popje uitgegroeid tot Queen B, de bijenkoningin. De kaartjes voor het optreden in de Melkweg zullen hooguit tussen de 25 en 35 gulden hebben gekost. Voor de show in de Arena varieerden de prijzen tussen de 62 en 202 euro. Een hoop geld, maar ik begreep dat ze een fantastische show heeft gegeven, dus voor de echte fan is dat het dan wel waard.

Dit in tegenstelling tot de meneer waar ik nog nooit van had gehoord, die Burna Boy. Die liet een vol stadion in de bloedhitte urenlang gaar stoven om vervolgens gewoon helemaal niet op te komen dagen. Terwijl hij, dat zag ik vanmorgen, in een van zijn liedjes zingt dat hij altijd levert. Die tekst mag ie dus ook aanpassen.

Ik heb het in de Melkweg wel meer mee gemaakt dat artiesten niet opkwamen dagen. Veelal in de hiphop, R and B en reggaehoek. Daar zaten vaak hoofdpijndossiers bij. Die waren dan vaak weer eens verdwaald in een coffeeshop en niemand wist welke, dus die waren dan onvindbaar.

Maar de grootste kloteklapper aller tijden was MOS DEF, die optrad onder zijn eigen naam Yasiin Bey. Fantastische rapper, maar wat zakte die als mens door het ijs. Hij kwam dus niet opdagen. Dat hoorde publiek pas na het voorprogramma. Hij bleek Amsterdam niet te kunnen bereiken omdat hij een vlucht had gemist. Het klinkt nog steeds als een kutsmoes, maar vooruit, die geven we ‘m. Een week later zou hij weer komen. Zijn publiek was vergevingsgezind en stond dus weer vol verwachting in de grote zaal van de Melkweg te wachten.
Dan zou je denken dat je na zo’n debacle als artiest alles doet om je fans te belonen met een topshow en misschien nog wat extra’s na de vorige teleurstelling. Een goedmakertje. Maar nee, meneer de superster kwam doodleuk weer dik anderhalf na het beloofde aanvangstijdstip het podium op banjeren. En meneer was vervolgens diep beledigd dat zijn publiek hem daarom uitfloot. Hij sprak zijn publiek dat dure kaartjes had gekocht als debiele kleuters aan. Ze moesten niet zeuren, hij bepaalde zelf wel wanneer hij het podium opkwam, hij was ze niks verschuldigd en wie dachten ze wel dat ze waren om hem uit te fluiten? Ze konden ook gewoon weggaan als het ze niet beviel. Hij is toch de artiest en zij niet?

Met zo’n attitude ben je schaamteloos en laat je gewoon een respectloze scheet in het gezicht van je fans. Na vier of vijf nummers beende hij ook kwaad het podium af. Ik heb nooit meer een plaat van de man opgezet. Zijn muziek is nog steeds fantastisch, maar ik kan het niet meer horen zonder erbij te denken wat voor een stuitend arrogante lul ik hem vind. Het was ook niet de eerste keer dat ik zoiets met hem meemaakte. In Paradiso al eens hetzelfde verhaal.

De fans van Beyoncé hebben in elk geval wel waar voor hun geld gekregen en die Burna Boy, wie dat ook moge zijn, heeft wat goed te maken met zijn fans. Ik hoop dat hij dat doet. Wees geen Yasiin Bey, die geen bij is, maar gewoon een vervelende stekende wesp is. Wees Beyoncé die als een ware bijenkoningin zorgt voor haar kolonie. Of wees in elk geval een werkbij die altijd levert. Dat zong je toch, Burna Boy? Ik ben er in elk geval niet ‘bij’.

Yooooo! Lekker stukkie gelezen? Daar is meer van. Ook in boekvorm! Ik heb nog een aantal exemplaren van mijn laatste columnbundel ‘Lockdownsyndroom’ liggen. Als je ‘m komt ophalen is ie voor 15 piek van jou. Als ik ‘m op moet sturen 19,50. Van elk verkocht boek gaat er een euro naar de voedselbank. Interesse? Laat een reactie achter of stuur een mail naar [email protected]

Leave a Comment.