Budapest 3 (slot)

Astoria, 10 juli 2013, 10.23

Astoria-Hotel-Budapest-photos-ExteriorHet centrum van Budapest ontwaakt met sirenes en getoeter. Elke dag weer. Zoals het een echte metropool betaamd. Een wekker is niet nodig hier. Als je niet wakker wordt van de kakofonie van stadsgeluiden dan is het wel doordat je op een bepaald moment je nest uitdrijft met de 33 graden die het hier is.

Ik zit in het Astoria Hotel, Hartje Budapest en ik kijk uit over Muszeum Korut. Het hotel heeft de perfecte ligging. Het ligt bij alles in de buurt waar ik wil zijn. Daarbij heb ik geschiedenis met het Astoria. Toen ik in 1994 als voor het eerst in Budapest kwam logeerde ik in het Astoria.  We waren verdeeld in twee groepen: de ene groep werd weggestopt in zo’n typische grauwe Oost Europa-bunker ergens in een aftandse buitenwijk, Budapest-Slotervaart of zo, en mijn groep zat dus hartje stad in Astoria. Toen was ik een guppie van 17 die nog van niks wist, al vond ik mezelf best wijs. Nu ben ik een vent van 36 die nog steeds niet zoveel weet, maar die zich daar tenminste bewust van is. Dat is het verschil.

Ik vind Astoria mooi. Statig. Astoria is oude chique, geen patserige, schreeuwerige nieuwe chique. Het is ook niet zo gek veel veranderd.

Ik was deze week er dus weer voor het eerst in 19 jaar, al ben ik er wel ontelbaar vaak langsgelopen in die tussentijd. Daar moet ik weer eens logeren, dacht ik dan vaak. En dat kwam er dan nooit van, tot deze week. In de vele keren dat ik in de tussentijd in Budapest heb gelogeerd heb ik overal en nergens geslapen: op de grond of op de bank bij vrienden, in goedkope hostels, in appartementen, in de bergen van Buda in een klein hutje tussen de wilde honden (echt iets voor mij…) en in andere dure hotels. Het heeft gemaakt dat ik de stad redelijk ken inmiddels.

Maar vanavond ga ik weer terug naar Amsterdam. De taxi haalt me op om 16.30 en dan gaat de rit over Muszeum Korut via Kalvin Ter en dan over Ulloi Ut, langs Ferencvaros in een rechte weg naar het vliegveld. Ik kan die weg inmiddels dromen.

Van 33 graden volop zomer weer terug naar 18 graden zwaar bewolkt. Nog twee daagjes rust en dan neemt het werk weer een aanvang: De Melkweg, De Brouwerij en hopelijk weer eens een lekkere schrijfklus. Ik heb m’n shot Budapest weer binnen dus ik kan er weer tegenaan.

Dag Budapest, dag doopste stad aan de Donau.

Tot gauw weer!

Wil je deel 1 en deel 2 ook nog lezen? Dat kan. Klik HIERO VOOR DEEL 1 EN HIERO VOOR DEEL 2

 

1 Comments

Leave a Comment.