Beste Felipe Gutiérrez,

gutierrezGefeliciteerd met het winnen van de Copa America, man! De eerste ooit voor Chili en dankzij jou zit er ook nog een miniscuul Nederlands tintje aan jullie succes, want jij staat al drie jaar onder contract bij FC Twente. Goed, je hebt weliswaar maar een handvol minuten meegespeeld in het hele toernooi, maar dat mag de pret niet drukken. Het is natuurlijk ook jouw kampioenschap!

Het maakt jou een beetje de Wilbert Suvrijn van Chili. Wilbert Wie? Nee, die ken je vast niet. Een noeste middenvelder van Roda JC die op Nederlands’ gouden EK van 1988 ook maar een paar minuten speeltijd kreeg in het hele toernooi. Drie minuutjes in de poule tegen Engeland en hij mocht de blessuretijd tegen West-Duitsland volspelen. Wat kon het Wilbert rotten. Hij vierde vrolijk mee na de gewonnen finale. En terecht. Hij mocht het kampioenschap ook bijschrijven op zijn palmares.Wilbert SUVRIJN - Panini RODA JC 1988

Waar andere teams kampioen worden met twee vingers in de neus werden jullie kampioen met één vinger in het kontgat van Edinson Cavani. Wat was dat voor een bizarre actie van die verdediger van jullie, die Gonzalo Jara? Het is altijd goed om een verdediger in je selectie te hebben die gaatjes dicht, maar deze gozer nam die taakomschrijving wel heel letterlijk. Als ware hij Hansje Brinker die een dijkdoorbraak verijdelde door zijn vinger in de dijk te steken zo elimineerde hij het gevaar Cavani door hem succesvol te provoceren met een vinger in de plek waar de zon niet schijnt.

Hebben jullie ‘m nog wel een beetje gedold met z’n stinkende vinger? Dollen zoals jongens dat met elkaar doen en er dan samen keihard om lachen. Z’n Duitse werkgever FSV Mainz kon minder lachen, daar hoeft hij niet meer terug te komen na dit incident. Tja, heb jij ooit wel eens een Duitser zien lachen om een kontvingerende voetballer? Nou, precies, dat bedoel ik. Dus daar stond Jara dan een dag na de wedstrijd: geschorst voor de rest van het toernooi, club kwijt en een bruine stinkvinger.

Is die poepvinger trouwens niks voor jullie,  bij FC Twente? Ik bedenk het me zo ineens. Zou gezellig zijn voor jou om er een landgenoot bij te hebben en FC Twente heeft een basisspeler van het Chileense elftal waarvoor de club alleen maar de salariskosten hoeft te betalen. Het mes snijdt aan twee kanten. Bovendien is Twente vlakbij Duitsland, dus heel erg hoeft hij niet te wennen. Kijk, Ajax is in de verdediging al voorzien met toppers als Mike van der Hoorn en Nicolas Boilesen, maar voor Twente is die Cavani-toucheerder toch een buitenkansje. Daar moet toch wel een gaatje voor te vinden zijn, zou je zeggen. Steekt Jara z’n vinger er wel in.

Vamos Chilenos, Felipe! Geniet nog even van jullie titel en er neem nog een lekkere pisco of een heerlijk Chileens wijntje op!

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

Leave a Comment.