Beste Bart Vriends,

bart vriendsAls ik jou een jaar geleden had gezegd dat je met Go Ahead Eagles in De Kuip zou winnen, Europees voetbal zou halen en nu in voorbereiding zou zijn op een seizoen in de Jupiler League dan had je me laten opnemen. En toch is het zo gegaan. De Eagles gaan Europa in op basis van het Fair Play Klassement en omdat FC Twente niet wilde, de Eagles wonnen in de Kuip van Feyenoord, maar vlogen via de nacompetitie ook uit de Eredivisie. Dat mogen we een tamelijk bizar seizoen noemen.

Maar dan toch die jongensdroom: Europees voetbal spelen. Op het oog ook een prachtige loting. Ferencváros. De nummer twee van Hongarije. Roemruchte club. Fantastische stad. Ik kom er graag, was er deze maand nog. Maar helaas, de duivel scheet onbarmhartig over de adelaarskop: Ferencváros had nog een straf uitstaan bij de UEFA. Iets met racistische supporters. Tja, daar kan Ajax over meepraten. Toen die daar half jaren negentig met een redelijk gekleurd team speelden rolden er alleen maar apengeluiden van de tribunes. Hongaren zijn prima mensen, maar al het racistische vullis zit helaas bij Ferencváros in het stadion.

En dus mogen er precies tijdens jullie eerste Europese uitwedstrijd in vijftig jaar geen supporters in het stadion zitten. Geen Hongaren en geen Nederlanders. Lekker dan. Gaat het Europacupsfeertje waar je altijd van had gedroomd. Een ware tantaluskwelling trouwens ook voor jullie supporters. Loot je club in zo’n toffe stad en dan mag je er niet heen. En dan spelen jullie je thuiswedstrijd ook nog eens in het desolate Emmen omdat jullie prachtige Adelaarshorst dan net verbouwd wordt. Kortom, het zit jullie niet mee.

Ik heb me overigens kostelijk vermaakt met de zure commentaren van grotere clubs toen jullie Europees voetbal in de schoot kregen geworpen: want het was allemaal niet eerlijk en wat hebben de Eagles  nou in Europa te zoeken en meer van dat soort gehuil. Wat een heerlijk misplaatste grootheidswaanzin. Geen enkele Nederlandse club heeft namelijk nog iets in Europa te zoeken. Nederlandse clubs zijn Europese figuranten geworden. Op alle niveaus. Een samenvatting van wat Nederlandse clubs de afgelopen twee seizoenen hebben gepresteerd stemt niet vrolijk: Vitesse liet zich uitschakelen door een Roemeense club met de exotische naam Petrolul, Utrecht kwam niet langs een paar Luxemburgse postbodes, Groningen redde het niet tegen wat houthakkers uit Aberdeen die amper weten dat er lucht in een bal zit, Ajax vliegt er jaarlijks voor de winter uit in de Champions League en even later ook in de Europa League, PSV doet al jaren niks en bij Feyenoord zijn ze beter in het slopen van steden dan van tegenstanders. Dus laat al die ‘grote’ clubs lekker hun grote muil houden en zelf eens wat presteren. ‘Kowet’ kan het sowieso niet slechter doen.

Dus hup Kowet! Geef dat nare Ferencváros koek! Deventer Koek! Laat het spoken in Emmen! Kolkend Stadion Meerdijk! En daarna maken jullie het hopelijk mooi af in Budapest en vieren jullie daar een mooi feestje. En geloof me, dat feesten kan vierentwintig uur per dag in Budapest en ik weet niet of er een mevrouw Vriends is, maar het sterft er van de mooie vrouwen. Je ziet het stadion van Ferencváros trouwens al liggen als je vanaf het vliegveld de binnenstad in rijdt. Ik heb het alleen maar leeg gezien. Jij straks ook. Ik hoop dat jullie doorgaan. Omdat ik het jullie heel erg gun en omdat ik het Ferencváros heel erg niet gun. En omdat het me leuk lijkt als jullie de monden van die ‘grote’  Nederlandse clubs snoeren.

Eén voordeel: de Ferencvárosfans kunnen daar in elk geval geen apengeluiden maken naar jullie donkere spelers!

Succes, Bart. Hup Kowet! Laat Go Ahead Eagles die noot zijn die niet te kraken is!

Vriendelijke groet uit Amsterdam,

Rodney Rijsdijk (geen familie van je ploeggenoot Jeffrey overigens)

1 reactie

 1. Prachtig stuk en helemaal mee eens. Ik ben wel bevooroordeeld want ik ben besmet met het rood-gele virus.
  Wat was de telleurstelling bij mij en mede-supporters groot. 15 minuten na de loting kwam het gerucht dat we niet naar Budapest mogen. Hopelijk komen we door de eerste ronde heen zodat we de 2de rond naar Malta of Bosnie kunnen gaan.
  Overigens gaan er wel geruchten dat er donderdag 9 juli een groot scherm op de brink komt te staan zodat we de uitwedstrijd thuis in Deventer kunnen gaan zien. Bij deze ben je uitgenodigd!
  Groeten Jeroen

  Reply
 2. Rodney, Wel eens van AZ gehoord? Dat gezellige Noord-Hollandse stadje. Als je vanuit Mokum bij ons naar binnen rijd, kom je al langs ons knusse stadionnetje. En daar word toevallig ook wel eens ’n aardig potje Europees gespeeld hoor… Mooie wedstrijden meegemaakt, en ook met AZ heel wat van Europa gezien de laatste 10 jaar. En ver daarvoor, eind jaren ’70/begin ’80 ook hoor. Even vergeten…?

  Reply
  • Jazeker ken ik die, Geoffrey. Ben zowel in de Hout als in het nieuwe ding geweest. Maar je zegt het zelf al: de afgelopen 10 jaar. En je hebt het over de jaren 70/80. Ja, hallo! Toen was Ajax ook nog goed. Het gaat me echt om de laatste 2 a 3 jaar. Het niveau van het Nederlandse voetbal is in rap tempo heel slecht geworden. Daarom, geen enkele Nederlandse club gaat, als deze trend zich doorzet ook maar iets bereiken in Europa. Hooguit per ongeluk eens overwinteren. Zoals jouw AZ 😉 Maar finales en zelfs halve finales kunnen we (voorlopig) vergeten. Dus ach, waarom ‘Kowet’ niet lekker Europa in sturen? Ik vind het prima.

   Reply
 3. Mooi stukje! Als onderdeel van onze roadtrip twee jaar geleden belandden we in Sarajevo. Prachtige stad, hele aardige mensen. We werden door onbekende uitgenodigd voor een BBQ op hun balkon. Heel gastvrij. De Bosniër was fan van FK Zeljeznicar. Wie? Kon het de eerste keer niet eens normaal uitspreken. Nog steeds eigenlijk niet. Maar mocht Kowet de eerste ronde overleven lijkt Zeljo toch de volgende tegenstander te worden. Maar misschien hoop ik dat wel heel erg graag. 😉

  Reply

Leave a Comment.