Rodney in de 21e eeuw

gebed zonder endMijn oude buurvrouw uit de Bestevaerstraat, een Jordaanse dame die in de jaren 10 van de 20e eeuw was geboren, zei altijd: ‘Dat domme gelul van mensen die zeggen dat vroeger alles beter was…. Ze hebben geen idee waar ze het over hebben, jongen… Wij woonden met een gezin van 13 koters in zo’n klein rothok in de Westerstraat. Het stonk overal. We hadden geen cent te makken, overal was armoede. De ratten liepen over je poten. En dan durven die konijnekoppen te beweren dat vroeger alles beter was? Laat ze de kolere krijgen!’

En gelijk had mijn ouwe buurvrouw. Natuurlijk was vroeger niet alles beter. De tegenwoordige tijd heeft absoluut z’n zegeningen. Het zit ‘m in het zinsgedeelte ‘niet alles’. Sommige dingen vond ik namelijk wel degelijk beter of leuker, vroeger. Ik ben geen vernieuwend mens. De evolutie zou zeker nooit bij mij zijn begonnen. Ik, geboren in de jaren 70, ben qua veel dingen een beetje in de jaren 90 blijven hangen. Met mijn lange haar dat ik al sinds de jaren negentig zo draag, met mijn ouwe Nokia (de smartphone is geheel aan mij voorbij gegaan), de winkels en kroegen waar ik al twintig jaar kom, mijn huis waar ik al 15 jaar in woon en zelfs met mijn werk waar ik al sinds de jaren negentig werk… Ik houd niet van verandering, al moet dat niet verward worden met een gebrek aan voortschrijdend inzicht. Ik ben, gelukkig, over sommige dingen wel degelijk anders of genuanceerder gaan denken in de loop der jaren. Maar voor de rest: ik ben een wandelende comfortzone. De enige zaken die in mijn leven vaak wisselen zijn mijn onderbroek en de dame aan mijn zijde.

Tijd om mezelf in een serie eens te gaan evalueren: hoe houdt het trage jaren 90 mens Rodney zich staande in een maatschappij die alleen maar sneller, drukker en gekker wordt? Wat vind ik leuk aan deze tijd en waarin houd ik graag vast aan vroeger? Moet ik mee veranderen of vasthouden aan mijn eigen stijl? Hoe gingen dingen vroeger en hoe gaan dingen tegenwoordig? Over dat en meer gaat, aan de hand van een aantal onderwerpen het de komende weken in de nieuwe serie ‘Rodney in de 21e eeuw’. Elke vrijdag. Morgen deel 1!

Leave a Comment.