Beste Nicky,

gijpBeste Nicky,

Toen ik afgelopen week hoorde van alle ophef die ontstond naar aanleiding van de uitspraken van Rene van der Gijp dacht ik alleen maar: tja… Homo-emancipatie in het voetbal heeft nog een lange weg te gaan. In die zin is het in het voetbal nog 1912. Of ik opkeek van zijn uitspraken? Nee. Ik heb Van der Gijp nooit als een groot licht gezien. Iemand die zo veelvuldig om zijn eigen grapjes, of wat daar voor door moet gaan,  lacht kan ik moeilijk serieus nemen. En natuurlijk is Van der Gijp geen homohater. Hij laat gewoon precies zien waarom het voor profvoetballers zo moeilijk is om uit de kast komen. Van der Gijp is een man die, als hij in zijn tijd een homoseksuele ploeggenoot zou hebben gehad, na elke training onder de douche zijn zeepje op de grond zou laten vallen en dan zou zeggen: ‘Nou dat wordt uitkijken hoor, ik moet bukken!’ En dan uiteraard heel hard om zichzelf zou lachen. Suffe dertien-in-een-dozijnse ‘voetbalhumor’. Zoals hij het ook hysterisch grappig vond om homo’s ‘Gordons’ te noemen… De kern van zijn betoog is dat hij nooit een homoseksuele profvoetballer is tegengekomen in zijn carrière. Ik denk dat het er meer zijn dan hij denkt. Maar, en daar heeft ons nationale lachebekkie een punt: ze zullen niet heel groot vertegenwoordigd zijn. Net zoals ik ook denk dat je eerder een homo tegenkomt in de acteerwereld of in de modewereld dan op de bouwsteiger. Alleen formuleerde onze pretbek het wat onhandig.   Conclusie: de soep is niet zo heet als ie wordt opgediend.

Tot zover Van der Gijp.

Want ik las een paar dagen later een uitspraak van een veel grotere en gevaarlijkere engerd uit de voetbalwereld: Mateja Kezman, spits in ruste en streng in de orthodoxe geloofsleer. En nogal wat gelovigen, zo weten we, vinden homo’s jakkie-bah. Sterker nog: Mateja Kezman beschouwt homoseksualiteit als een enge ziekte. En als iets dat zeker niet gepromoot zou moeten worden. Wonderlijk trouwens voor een spits die vroeger altijd met zijn twee duimen naar zijn kont wees als hij had gescoord, maar dit terzijde. Hij vond het weerzinwekkend dat de Nederlandse voetbalwereld met grote namen was vertegenwoordigd op de Gay Pride. Om zo’n griezelige achterlijke reli-gek met z’n vroegmiddeleeuwse ideeën zouden mensen zich veel drukker moeten maken dan om Rene van der Gijp. Van uitspraken als die van Mateja Kezman kan ik oprecht verdrietig worden.

Misschien moet dat vijftienjarige neefje van jou hem maar eens wat dingen uitleggen….

Goed weekend Nicky,

Rodney

Deze brief is geschreven als antwoord op de brief die voetbalcolumnist Nicky Samsom mij schreef. Zijn brief kun je hier lezen.

1 reactie

 1. Nicky / Rodney: in grote lijnen ben ik het met het stuk eens.

  Om echter niet alleen qua “alles” correct te blijven, Nicky, zou ik het fijn vinden als je de stelling “als zouden bij een voetbalfeestje alleen maar dronken provincialen” aan de grachten zich te buiten laten gaan, uhm: bijstellen.

  En van der Gijp? Die worstelt toch ook wel eens ergens mee?! Zou dáár dan ook grapjes over gemaakt kunnen worden?

  Of ga ík nou te vér…..? Maar in het hedendaagse grensverleggende blog-verkeer kán toch bijna alles?

  Groet’n uut Ede, ook zo’n provincie-dorpje,
  Gerdo Hazelhekke

  Reply
  • Ja, ik zat er ook nog over te denken om iets over Gijps geestelijke toestand te zeggen, maar dat vond ik… gewoon niet nodig. Te makkelijk ook. Het zou dan ook geen grapje worden, maar eerder een vervelende steek, waarmee je ook afleidt van waar het stuk eigenlijk over gaat.

   Groet’n uut Amsterdam-West, Gerdo! 😉

   Reply
 2. Volgens mij mist Gerdo een beetje het punt dat Nicky maakt. Nicky heeft de woorden “alleen maar” ook helemaal niet gebruikt, en het gaat er ook niet om dat-i provincialen en/of voetbalfeestjes af wil zeiken. Wat-i met die zin weergeeft is dat Koninginnedag en voetbalhuldigingen puur feestelijk zijn. Gay Pride is ook feest, maar niet uitsluitend; er zit ook een serieuze bedoeling bij. Dat is waar het om gaat.

  Reply

Leave a Comment.