Beste Jeffrey Rijsdijk,

jeffrey-rijsdijk(go-ahead-eagles)(2)Zondag 4 augustus was een historische dag. Na 59 seizoenen debuteerde er dan eindelijk een Rijsdijk in de Eredivisie! Te weten jij! Althans ik dacht dat het je eredivisiedebuut was, maar bij nader onderzoek bleek dat je namens Sparta en Groningen ook al eens twee wedstrijden in de hoogste divisie had gespeeld. Vergeef me, maar dat is volstrekt langs me heen gegaan. Vanwege je naam viel je me eind vorig seizoen ineens op toen je in de eerste divisie bij Dordt speelde en je transfer naar de zojuist gepromoveerde Eagles verdiende. Ik weet niet of we familie zijn, maar zoveel zijn er nou ook weer niet van ons, dus het zou zomaar kunnen dat we verre banden hebben. En dan mag jij weliswaar de officiële primeur van ‘eerste Rijsdijk in de Eredivisie’ op je naam hebben, volgens de boekjes en de statistieken en zo, maar in feite was ik je natuurlijk al lang voor.

Dat zit namelijk zo: jaren geleden heeft Ajax mij eens een contract aangeboden. Vraag me niet waarom, want ik ben al decennia geleden volkomen ongeschikt bevonden voor elke vorm van sport. Maar dat weerhield Ajax niet om mij een contract aan te bieden. Al snel mocht ik mijn debuut maken, maar ik begon op de bank. Op een mooi moment, laat in de wedstrijd, met de brilstand nog op het bord vroeg Louis van Gaal, die destijds coach was van Ajax mij of ik mijn sigaret uit wilde maken en warm wilde gaan lopen, dus dat deed ik dan maar. Een kolkend Stadion de Meer ging volledig uit z’n plaat toen ze mij, de nieuwe belofte, warm zagen lopen langs de lijn (nog zoiets geks, ik ren normaal gesproken niet eens voor de tram). Ik applaudisseerde nederig terug en was helemaal niet zenuwachtig. Het moment was daar. Ik mocht invallen voor Dennis Bergkamp die er niks van bakte die wedstrijd. De wedstrijd zat volledig op slot en alle hoop was op mij gevestigd. En niet voor niets, want vlak voor tijd volleerde ik de winnende strak in de kruising. Ik ging op de schouders het veld af en was de held van de wedstrijd.

Helaas ging op dat moment de wekker en stond ik even later balend onder de douche, want ik moest naar mijn kloterige bijbaantje in een callcenter in Amsterdam-Slotervaart. Weg voetbaldroom.

Nee, ik ben helaas nooit een voetbaltalent geweest en dan druk ik mezelf voorzichtig uit.

En toch, en dat is echt waar, heb ik wel degelijk zes jaar bij Ajax op de loonlijst gestaan. Ik heb de eerste zes jaar van de Arena als suppoost bij Ajax-wedstrijden gewerkt. Uit en thuis, ik was overal bij. Voorlopig ben ik in elk geval de Rijsdijk die het langst bij Ajax onder contract heeft gestaan. Als het jou lukt om ook zes jaar op de loonlijst bij Ajax terecht te komen, maar dan als voetballer, dan is de Rijsdijk-eer natuurlijk helemaal onovertroffen. Al betwijfel ik of jij dat als Rotterdammer ook zal vinden.

Hoe dan ook, Jeffrey, succes in de eredivisie met Go Ahead Eagles en tot in de Arena!

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

ps: zou je tegen Feyenoord alsjeblieft de winnende willen maken? Ik droom mijn hele leven al van de krantenkop: ‘Rijsdijk velt Feyenoord’

Leave a Comment.