Beste Oebele Schokker

Oebele SchokkerBeste Oebele Schokker,

Gelukkig liet Cambuur-trainer Dwight Lodeweges je toch nog even invallen tegen Roda. Want zo zagen de toeschouwers toch nog even een glimp van de drager van de met afstand mooiste naam van de competitie: Oebele Schokker. Laat me raden naar welk programma jouw ouders vroeger keken… Of is Oebele een typisch Friese naam?

Ooit was ik op een feestje waar ik niet zoveel mensen kende. Ik wilde natuurlijk niet de hele avond als een schoothondje achter de gastheer en dame aanlopen, dus ik besloot om even een ronde te maken. Op zoek naar drank en leuk gezelschap. Ineens raakte ik met een groep mannen aan de praat die ik absoluut niet kende en waar ik in het dagelijks leven ook niet snel mee op stap zou gaan, zo dacht ik. Maar goed, we raakten aan de praat. Er werd gezocht naar een gemeenschappelijk onderwerp en gelukkig ging het al snel over voetbal. Of nog leuker: over voetbalnamen. Mooie voetbalnamen. Het bleek een garantie voor een hele avond ongebreidelde dolle pret en het was de geboorte van nieuwe vriendschappen. Mijn gesprekspartners bleken namelijk aan dezelfde ziekte als ik te lijden: een hoofd dat veel te vol zit met voetbaltrivia. Ik heb de gastheer en dame de rest van de avond niet meer gesproken, ik was me volop aan het vermaken met mijn nieuwe vrienden.

‘Prince Polley,’ riep iemand. ‘Roelf-Jan Tiktak!’, kaatste ik terug. ‘Rik Platvoet,’ memoreerde weer een ander en zo ging dat een avond lang door. Iedereen probeerde elkaar over te toepen en we gierden het uit van het lachen bij het horen van namen als Rene Eijkelkamp, Rob de Kip en Cor Varkevisser. We haalden rondjes bier voor elkaar en steeds meer en evenredig aan het rijkelijker vloeien van het bier vloeiden ook de namen steeds rijkelijker: ‘Gerdo Hazelhekke,’ riep die man die de hele tijd zo stil was en zich nu toch niet meer in kon houden. Gerrie Slagboom, Koos Waslander, Lodi Roembiak, Oeki Hoekema, Piet Paternotte, Kermit Erasmus, Sixto Rovina,Frits Flinkevleugel, Bert Aipassa, Evert Radstaat, Raymond Graanoogst en ga zo maar door…. Ze kwamen allemaal voorbij naarmate de avond langer duurde en het bier rijkelijker begon te vloeien. Er werden klassiekers ingegooid: Beb Bakhuys, Bok de Korver, Beertje Kreijermaat. En een mooie internationale: Bruce Grobbelaar. En schijtlollige bijnamen natuurlijk: Piet Likeur, naar Haarlem-spits Piet Keur die graag een drankje lustte. Frank Te Laat, naar Ajax-verdediger Frank Verlaat die zo langzaam was dat ie de honderd meter in 5 minuten liep. Jhonny van de Burgerking, naar de ietwat corpulente voormalige Vitesse-spits Jhonny van de Beukering.

Voetballers met aparte namen, een wonderlijk fenomeen. Het zijn voetballers die vaak eerder door hun naam opvielen dan door hun fenomenale prestaties. Marco van Basten en Dennis Bergkamp zouden we toch wel onthouden, die hadden geen opvallende naam nodig. De meeste voetballers in de eredivisie zijn over twintig jaar gewoon vergeten.

Jij niet.

Dat geef ik je nu al op een briefje, na twee gespeelde wedstrijden in de eredivisie.

Of jij nou nul of tweehonderd goals gaat maken in de eredivisie en of het nou bij deze twee wedstrijden blijft of dat er nog vijfhonderd bijkomen: voetbalminnend Nederland gaat jou onthouden! In elk geval sta je bij voetbaltriviagekkies als ondergetekende nu al op de harde schijf in het mapje ‘mooie voetbalnamen’. Vraag me niet wat ik gisteren gegeten heb, daar moet ik even over nadenken, maar vraag me naar een gekke voetbalnaam of de uitslag van Ajax- DS’79 in 1987 en ik vertel het je zonder er ook maar een nanoseconde over na te denken. Voetbalautisme.

Over twintig jaar gaan gesprekjes op feestjes over mooie voetbalnamen als volgt: ‘Leon de Kogel!’ De volgende kaatst ‘m dan terug met ‘Melvin Platje!’ ‘Kees Kwakman!’ komt voorbij. ‘Ted van de Pavert,’ klinkt het weer uit een andere hoek. Leuk allemaal. Maar dan kom ik aan de beurt. Ik toep iedere naam die op die avond heeft geklonken allesvernietigend over door ineens ‘Oebele Schokker!’ te roepen. Mijn vriendin, die al twee uur naar huis wil maar er niet tussen komt is blij. Hier komt niemand meer overheen en ik kan met een gerust hart naar huis. Oebele, alvast bedankt! Ook namens mijn vriendin.

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

2 Comments

Leave a Comment.