Beste David Endt,

david endtJe zult het ongetwijfeld niet meer weten, maar ik nog wel. Wij hebben eens uitgebreid over voetbal in het algemeen en Ajax in het bijzonder gepraat. En over literatuur uiteraard, nog zo’n passie van je. Het was op de ‘barbecue’ (ik schrijf dat woord tussen haakjes omdat Ajax’ legendarische gierigheid daar zo werd bevestigd: we kregen allemaal een bon voor twee stokjes saté en twee drankjes) die Ajax op Sportpark De Toekomst had georganiseerd voor de suppoosten die altijd meereisden met de uitwedstrijden. Dat was destijds mijn baantje, eind jaren negentig. Op die ‘barbecue’ droeg je een verhaal voor dat je over ons had geschreven: ‘Het Helleparadijs’ had je het genoemd en je beschreef daarin de heroïek van de suppoosten in de frontlinie bij rellen, knokpartijen en als beschermers van de spelers die ons ook erg waardeerden, zo vertelde jij ons. Onmisbaar voor Ajax en zo ging je nog even door. Je duwde ons een flinke veer in de toges.

Nadat ik de twee sateetjes in mijn holle kies had geduwd stond ik aan de bar te nippen van mijn biertje (ik had immers maar twee consumptiebonnen en weinig geld) en raakte ik met je aan de praat. In elk woord hoorde ik de passie je voor onze club hebt. Ik ken weinig mensen die hun liefde voor Ajax zo kunnen uitdragen. Een voetbalromanticus pur sang. Een waardige, erudiete vertegenwoordiger van de club. Een medewerker die de club zou moeten koesteren.

Je was in die tijd perschef en vertrouwenspersoon voor de spelers. Dat laatste was je, in je functie van teammanager, tot een paar dagen geleden nog steeds. Tot de hoge heren die het nu bij Ajax voor het zeggen hebben anders besloten. De voetbaljongens, zoals Johan Cruijff ze noemt. Mannen die jij al jaren kent en met wie je altijd goed hebt samengewerkt wippen jou er nu uit in het kader van de ‘professionalisering’. Alsof je al die jaren als een amateur hebt gewerkt… Dat moet nogal een schop in je nek zijn. Daarbij moest je dit vernemen uit de media en is er nooit een functioneringsgesprek geweest. Dat de mensen die jou nu een douw geven het woord ‘professioneel’ dan nog in de mond durven te nemen is natuurlijk de gotspe van het jaar. Het verraadt een onthutsend gebrek aan klasse. En laten professionaliteit en klasse nou juist zaken zijn waar Ajax zich graag op voor laat staan…

Beste David, ik weet natuurlijk niet precies waarom onze club op het oog zo harteloos handelt, maar zou het er iets mee te maken kunnen hebben dat jij je niet geheel kritiekloos achter het ‘plan Cruijff’ hebt geschaard, maar hier en daar een kanttekeningetje plaatste? Ik ben er bang voor. Kritiek, hoe gefundeerd ook, is niet wenselijk tijdens de ‘fluwelen revolutie’, ook nog zo’n gotspe, het woord fluweel gebruiken om iedereen die het niet honderd procent met je eens is met harde hand weg te werken. Juichen bij een Ajax-goal zal niet meer het zelfde zijn zonder jou, zittend op je stoeltje, achter het doel.

Maar niet getreurd, David! De heren gaan op zoek naar een passende functie voor jou, want daar hadden ze nog niet over nagedacht. Ook heel professioneel natuurlijk. En daarbij stom en onnodig… Zoals mijn makker Ron Schiltmans al zo treffend schreef: die had je namelijk al.

Sterkte David en ik hoop (al denk ik dat die hoop ijdel is) dat de jongens hun fout inzien en je tot het Endt der tijden laten zitten waar je hoort…

Met roodwitte groet,

Rodney Rijsdijk

5 Comments

 1. Met veel waardering voor David…het is vaak niet goed om vastgekleefd te zijn aan een verworven positie in een organisatie. Als outsider vindt ik het niet vreemd dat na zoveel jaren de organisatie nieuw bloed op een bepaalde functie wil hebben. David zal niet de eerste zijn die op een nieuwe plek in de club meer waarde gaat toevoegen , dan bij doorgaan op de bestaande plek.
  Dus….. veel succes en verzilver je waarde !

  Reply
 2. Beste Rodney,
  Aandoenlijk verhaal, maar weing heldere, ware feiten waarom deze SuperEndt het veld moet ruimen.
  Niet lang gelden heeft Johan Cruyff gezegd, dat hij de mensen die zich laf hebben gedragen in het “Grote” conflict niet vergeten, noch vergeven heeft. Het zou zo maar kunnen zijn, dat de heer Endt 1 van deze mensen is. Wie volgt…….
  met vr.gr., Theo Moelee

  Reply
 3. als iedereen naar de pijpen van JC danst, wie geeft er dan nog tegen gas????? lijkt mij niet zo verstandig om alleen maar ja knikkers in je club te hebben…. het is zelfs gevaarlijk. dus D endt moet blijven.

  Tevens is hij de cultuurbewaker puur sang (na meneer Schoevaarts uiteraard)

  Reply
 4. En nu, 2 november, is de breuk definitief, uiteraard ‘na goed overleg’. Hoop dat de Ajax-supporters vanavond nog een mooi spandoek hebben voor deze clubman. En dat ze beroerd spelen, al maanden, kan toch ook komen door het onbreken van Endt? En door gebrek aan goede spelers, sommigen vervullen hardnekkig géén ‘passende functie’.

  Reply

Leave a Comment.