Bloemen bij de finish

Het is niet de eerste keer dat een ploeg in z’n kampioenswedstrijd door het ijs zakt. En het is ook niet de eerste keer dat het bij Excelsior gebeurd. Vraag maar aan AZ hoe dat in 2007 ging. Voor een klein clubje heeft Excelsior toch een aardige rol gespeeld in de eredivisie dit seizoen. Gewonnen van bekerwinnaar Vitesse, gelijk tegen Ajax en gewonnen van Feyenoord.

Een wonderlijk fenomeen blijft het, kampioenswedstrijden. Ik heb er zelf nooit eentje gespeeld, wegens een totaal gebrek aan talent, maar afgelopen zaterdag was ik bij AFC Zaterdag 1 aan het kijken, die konden ook kampioen worden. Alles klopte: een heerlijk zonnetje, laagvlieger Woudenberg (niet te verwarren met  Woudenstein)  als tegenstander en vaste supporter Sjaak Swart langs het veld. Swart is daar als supporter van het team van zijn kleinzoon. Hij heeft gedurende de hele wedstrijd een coachende rol naar de scheidsrechter: “Hey vuile schimmel, zie je dat dan niet? Blinde, je geeft geeneens free kick! Ongelooflijk!’’ en is nooit te beroerd om wat afbouwende kritiek op de jongens te geven: ‘’Ik ga naar huis, als jullie zo voetballen dan kan ik verdomme net zo goed naar huis!’’ Uiteraard ging hij niet naar huis, dus de scheidsrechter kreeg nog wat gratis adviezen van Mister Ajax: ”Hey dooie, zou je niet eens affluiten? Het is tijd hoor!” 

En inderdaad het moet gezegd worden, opa Sjaak had zeker geen ongelijk: AFC speelde niet best, stonden achter, maar in de slotfase werd het toch nog 2-2 en zo was het benodigde punt binnen. Feest in het clubhuis van AFC waar ik, tot mijn verwondering, jongens in Excelsior-kleding zag rondlopen.  Een voorteken? Het bleek Excelsior onder 19 te zijn die tegen hun leeftijdsgenoten van AFC hadden gespeeld.

De volgende dag Ajax-Go Ahead Eagles kijken in de Johan Cruijff Arena en eerlijk gezegd geloofde ik het wel. Wij zouden met een nulletje of vier winnen van de Eagles en Feyenoord zou gewoon een zakelijke overwinning op het kleine broertje Excelsior boeken. Maar nee, het kleine broertje tackelde de grote broer nog even in het zicht van de finish en zo gloort er toch weer een klein beetje hoop in de Ajax-harten. Hoewel Feyenoord het volgende week natuurlijk normaal gesproken in een kolkende Kuip zal afmaken tegen Heracles. Maar ja, precies een jaar geleden gingen we er ook vanuit dat Ajax wel eventjes zou winnen bij De Graafschap. De rest is geschiedenis. Ik geef Ajax nog een procentje of tien kans. Het voetballen kijken is volgende week niet slechts voor de statistieken. Het gaat nog ergens om.

Ik maak me geen illusies. Een Ajax-kampioenschap zou geweldig zijn, maar een volkomen onverwachte bonus. Drieëndertig wedstrijden staat Feyenoord al bovenaan, dat is knap, maar de enige stand die er toe doet is die van speelronde vierendertig. Als ik trouwens Feyenoord-fan was zou ik in het kader van de nieges alle social media-accounts van Aad de Mos laten blokkeren, hem een spreekverbod opleggen of hem, zoals die bard uit Asterix, aan een boom binden met een knevel in zijn mond, zodat ‘’NostrAADamus’’ niets kan voorspellen .

We gaan het zien komende zondag. Bloemen bij de finish.

Leave a Comment.