Lieve Belgen, Don’t believe the hype

belgische vlagLieve Belgen. Ik hou van jullie land. België is tof. Mensen zijn er niet zo lomp als in Nederland. Nergens kun je lekkerder mosselen eten dan in mijn fantastische Antwerpen op de Groenplaats, onder het genot van een heerlijke De Koninck. Brussel is statig. Brugge is mooi. Nergens kun je lekkerder wandelen dan in de Ardennen. Vrouwen met een mooi Vlaams accent kunnen alles van me gedaan krijgen. Ik ga komende maand dan ook met een mooie Gentse dame op vakantie. Kortom: ik hou van België. Wat ik ook altijd zo lief vond aan jullie was jullie bescheidenheid. Jullie wisten ook wel dat jullie na Oost-Albanië de slechtste autowegen van Europa hebben. En dat Luik qua lelijkheid de Wibautstraat van de wereld is. En dat jullie voetbalstadions bij ons in de Eredivisie nooit goedgekeurd zouden worden wegens totale bouwvalligheid. En dat jullie nationale team het net altijd wat minder deed dan het Nederlandse team, ach. Dat was nou eenmaal zo.

En toen leden jullie ineens aan de Nederlandse Ziekte: het nationale elftal deed het goed en al voor het EK leed België aan een koorts met het volgende nare en typisch Nederlandse verschijnsel: al voor het toernooi denken dat je kampioen bent.

Mijn lieve Belgen: ik loop al 39 jaar rond op deze wereld. Meestal wordt het een teleurstelling als je wordt gehyped zoals jullie nu even de hype zijn. Of waren, na vanavond. En jullie gingen in jullie eigen hype geloven. Zoals wij dat ook zo vaak deden. Klassieke fout. Herpak jullie, genees van de Nederlandse Ziekte en zorg voor een verrassing, zoals wij in 1988. Want ja, bovenste beste Belgen, het zou slechts een verrassing zijn als jullie door zouden gaan en ver zouden komen. Niet lullig bedoeld. Gewoon even weer de voetjes op de grond. Jullie ploeg is vanavond gewoon weggecounterd door die eeuwig sluwe Italianen.

Blijf jullie bescheiden zelf, Belgen. Jullie lachten hartelijk om ons Hollanders omdat wij er niet bij zijn dit jaar, maar een onbescheiden Belg is gewoon een Hollander, schreef mijn makker James laatst ook in een van zijn columns en dat is wel het laatste wat jullie willen zijn toch? Van die schreeuwende dronken lomperiken die in Brussel een wedstrijdje ver pissen doen met Manneken Pis en hardvochtig en lamlazarus de Antwerpse Kathedraal omver proberen te zeiken.

Ik was de wedstrijd niet overigens aan het kijken. Ik was bij Public Enemy in Paradiso. En die zongen een van mijn favoriete klassiekers, die helaas erg op jullie van toepassing is: Don’t Believe the Hype. Knoop die in je jullie oren en wie weet wordt het nog wat. Ik gun jullie ook best wel wat. Maar nu wel even snaveltjes toe, oké? Jullie leken wel Nederlanders. Het zag er niet uit. Blijf wie jullie zijn: bescheiden, maar zeker niet nederig.

Maar dat bijdehante gedoe van de laatste tijd… Kom op zeg, Belgen met een grote Hollandse muil: het zag er net zo uit als die brave Lionel Messi die ineens vette tattoo-sleeves had: het misstaat jullie totaal. Op z’n Amsterdams gezegd: geen porem.

 

 

 

1 Comments

  1. Beste Rodney
    Je volhard in de boosheid van de alleswetende domme Hollander: waar haal je het dat wij bescheiden zijn, ken je ons echt wel zo goed? En waarom zouden we dat moeten zijn? Met bescheidenheid bereik je niks in deze wereld.Als er één zaak is wat we verkeerd gedaan hebben, dan is het die stomme brainwashende media te aanhoren die vertelde dat we met deze groep de grootste generatie voetballers aller tijden hadden, terwijl we diep in ons binnenste daar toch wel aan twijfelden, tenslotte speelt die ganse generatie toch in het buitenland, verdeeld over meerdere ploegen in meerdere landen, hoe kan je je daar dan een beeld over vormen? Géén snaveltjes toe hoor, niet voor een bende gefrustreerde nederlanders en al zeker niet tegenover onze opportunistische coach, die dacht dat hij op rozen zat met zijn ‘sterren’ uit het buitenland en vooral geen zware tactische inspanningen moest leveren met zijn lege brein. En wat betreft onze bouwvallige stadions, als je volgende maand je mooie Gentse vriendin komt ophalen om op vakantie te gaan, passeer eens langs het Ghelamco-stadion ,en beschouw dat ‘gedrocht’ niet als hoogmoed, is gewoon evolutie, we leven niet meer in de beginjaren van de televisie, toen we in Vlaanderen enkel de BRT en de AVRO en VPRO hadden.

    Reply

Leave a Comment.