Beste Ronald de Boer,

frank en ronald de boer sjeikAls voetballer en ook als voetbalanalist heb ik je hoog zitten. En onlangs zag ik je als gast bij ‘De grote hiha hondelul voetbalshow’ in Haarlem en daar was je zelfs nog ontzettend grappig ook. Kortom, je lijkt me een geschikte gozer. Maar vertel eens, Ronald: wat vind je nou echt van dat WK in Qatar? Wij weten allemaal dat Qatar jou een paar roestige stuivertjes betaalt om hun WK te promoten en jij weet op jouw beurt: niet bijten in de hand die je voedt. Helaas kleeft er nogal wat bloed aan die Qatarese handen en wassen ze diezelfde handen in het troebele water van de onschuld, maar dat wuif jij weg. Al die honderden slachtoffers uit Nepal en India die zich in ruil voor een hongerloontje letterlijk hebben doodgewerkt aan de stadions? Ronald de Boer haalt zijn schouders op. Mensenrechten? Ach. Heeft Qatar dit WK aan steekpenningen te danken? Hoe kom je er bij? Corruptie? Nooit iets van gezien. Hitte? Joh, stadions zijn gekoeld. Welnee, constant maar die blijde boodschap dat Qatar een fantastisch toernooi gaat organiseren! Joechei! Met die tactiek ruimde ik mijn slaapkamer vroeger ook op als kind: op het oog netjes om mijn  ouders tevreden te houden, maar als je even verder keek zag je dat alle rommel onder het bed was geflikkerd.  

Vanmorgen nog het nieuws gezien toevallig? Over het Nederlandse meisje van 22 die drie maanden in Qatar had vastgezeten. Welke gruwelijke misdaad zij had gepleegd? Ze was verkracht. En dus had ze  seks buiten het huwelijk en dat mag niet van de streng Islamitische regering. Dat is hetzelfde als dat iemand jou op straat een klap op je bakkes geeft en jij de gevangenis in moet omdat je buiten de boksring hebt gevochten. Dat is toch volkomen, ridicuul, Ronald? Om niet het woord ‘achterlijk’ te gebruiken. Het is in beide gevallen eenrichtingsverkeer van een agressor tegen een slachtoffer.

Gelukkig is het meisje nu dan eindelijk vrijgelaten, maar niet zonder veroordeling: 750 dollar boete en een jaar voorwaardelijke celstraf. Dat zal haar leren om zich niet nog maar eens buitenechtelijk en tegen haar zin in door de benen te laten spelen. Oh ja, en ze wordt het land uitgezet, maar dat lijkt me dan weer geen straf. De straf voor die vieze verkrachter: honderd stokslagen voor zijn aandeel in de buitenechtelijke seks en veertig stokslagen voor zijn alcoholconsumptie. Ik weet dat je een wijnliefhebber bent, of deed je dat daar toch maar niet? Of mochten duurbetaalde voetballers stiekem wel wat lekkers drinken? Want als er in het nieuws zou komen dat een duurbetaalde beroemde voetballer er met de stok van langs krijgt dan breekt de hel natuurlijk los, dus dan mag het stiekem toch wel. Zo hypocriet zijn ze dan ook wel weer.

Kom op, Ronald, voor die barbaren neem je het toch niet op? Hoeveel ze je ook betalen. Ik zou nog liever straattegels eten dan dat ik ook maar één roestige euro van zulke misdadigers aan zou nemen. En daarom moet het ook fijn zijn om Ronald de Boer te zijn: want jij zult nooit straattegels hoeven te eten. Met jouw naam en faam in de voetbalwereld zal er voor jou altijd werk zijn. Daarvoor hoef jij niet je hand op te houden bij een corrupt schurkenstaatje. En het is nooit te laat om je fout toe te geven en te herstellen, Ronald. Het zou je sieren.

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

Leave a Comment.