Rodney in de 21e eeuw 5: roken en drinken

roken_en_drinkenIk zat laatst in de kroeg aan een quinoasalade en een kopje muntthee met honing. Natuurlijk niet! Ga je weg, we weten allemaal beter: zo begint geen enkel leuk verhaal en dus doe ik het maar een keer. Kroegverhalen moeten doordrenkt zijn van sloten bier, drie liter slechte kroegwijn en die tequila die je nooit had moeten nemen. Het liefst met roken er bij. Roken en drinken is een combinatie die net zo complementair aan elkaar is als de tandem Bergkamp-Jonk bij Ajax in de jaren negentig. Drinken zonder roken is als shoarma zonder knoflooksaus, als hachee zonder uien of als Dolly Parton met een A-cupje. Roken en drinken zijn twee gewoontes die ik mezelf in de jaren negentig heb aangeleerd en die tot op de dag van vandaag tot mijn favoriete bezigheden behoren.

Toen de Franse filosoof Jean-Paul Sartre ooit werd gevraagd naar wat hij het meest zinvolle in het leven vond antwoordde hij: ‘Roken en drinken.’ Je ziet het, ik ben dus niet de enige die zo denkt. Roken en drinken. Als ik alles toch eens zo goed kon als roken en drinken. Ik zou het de hele dag wel kunnen doen als het niet zo verrekte funest voor m’n lijf was.

Toch wordt de rookindustrie al jaren niet heel erg rijk meer van me. Ik ben een avondroker geworden. Ik rook als ik drink. En op dagen dat ik niet drink rook ik niet. Met een pakje sigaretten doe ik meestal drie of vier dagen. Alleen in het geval van gezelligheid overdag waarbij ik al vroeg aan de tetter ga wil ik nog wel eens vroeg gaan roken, maar dat is eerder uitzondering dan regel.

In de jaren negentig was roken nog helemaal niet ongezond. Of althans, dat was het wel, maar praktisch iedereen deed het en niemand zei er ooit iets over. Roken hoorde erbij. Er werd volop reclame voor gemaakt en roken had een aureool van stoerheid over zich heen waar ik vatbaar voor was. Rock’n Roll! De kroegen stonden blauw en dat hebben ze tot 2008 gedaan. In 2008 sloeg de gezondheidsrevolutie over naar Nederland. Het moest maar eens gedaan zijn met die vieze ongezonde rokers in de kroeg! Ik had het al eens meegemaakt in Vancouver een aantal jaren daarvoor, maar kon me nooit voorstellen dat er ooit een rookverbod in Nederland zou komen. Al waait alles wat aan de overkant van de oceaan begint uiteindelijk altijd hiernaartoe, dus ik had beter moeten weten. En dus ruik je tijdens concerten tegenwoordig geen sigaretten meer maar een curieuze melange van zweet, scheten, parfum en verschaald bier.

Inmiddels ben ik er aan gewend en vind ik het prima. Als ik een sigaretje wil roken terwijl ik ergens bier sta te tanken loop ik even naar buiten of in het ergste geval naar een slecht geventileerd rookhok. En op de meeste verjaardagen waar ik tegenwoordig kom rookt iedereen gezellig op het balkon of in de tuin. Iedereen blij. Een tevreden (niet-)roker is geen onruststoker. Of ik ooit stop? Het zou zomaar eens kunnen. Ik mag van mezelf tot m’n veertigste roken, dus ik heb nog twee jaar. Dan heb ik een dikke kwart eeuw gerookt en daarna wordt het dan tijd om eens wat minder gif in mijn lijf te pompen. Een healthfreak zal ik nooit worden, maar iets gezonder leven mag wel. Waarschuw me trouwens wel als je me ooit in de kroeg aan een quinoasalade en een muntthee ziet. Dan gaat het niet best met me.

1 Comments

  1. quinoasalade en muntthee is wel een stuk gezonder.
    Je moeder was ook geen kettingrookster, maar stopte toch al 15 jaar geleden om gezondheidsredenen. Toch nog na zoveel jaar stoppen nu de rekening gepresenteerd gekregen met COPD en geloof me dan zou je willen dat je er NOOIT 1 opgestoken had tijdens al die gezelligheid.
    Hopelijk gaat dat aan jou deur voorbij zoon, want ik moet er niet aandenken dat jullie ( mijn kinderen) ook een hoestende oude dag krijgen.

    Reply

Leave a Comment.