Maleisische Megalomaan

vincent tanHet is de nachtmerrie van elke oprechte clubsupporter: dat je cluppie wordt overgenomen door iemand die bulkt van het geld, maar die niet wordt gehinderd door enig voetbalverstand, al is dat nog niet eens het ergste. Nog erger is het namelijk als zo’n man nog nooit van het woord ‘voetbalcultuur’ heeft gehoord en daar dus ook niets van begrijpt. Een bestuurder die jouw club volgens het onwrikbare adagium ‘wie betaalt bepaalt’ regeert.

Het overkwam de supporters van Cardiff City. Zij kregen te maken met Vincent Tan. Deze Vincent Tan is niet de achterlijke neef van Humberto, maar een Maleisische multimiljardair die sinds zijn komst in 2010 miljoenen ponden in de club pompte. De blijdschap over de langverwachte terugkeer naar de Premier League maakte heel snel plaats voor ontzetting toen Tan zijn veranderingen doorvoerde. Zo werd het aloude blauwe tenue afgeschaft en ingeruild voor een rood tenue omdat rood volgens de Aziatische cultuur geluk brengt. En in het clublogo werd de vogel die al een dikke eeuw het symbool van de club was vervangen door een draak. En nu we het toch over draken hebben: de naam Cardiff City moest wellicht maar eens veranderd worden in Cardiff Dragons want in Engeland struikel je over de clubs die ‘City’ als toevoeging hebben. Een logica waar niets tegen in te brengen is. Een transfer ketste af toen Tan erachter kwam dat de betreffende speler in het jaar van het schaap geboren was, dus dat kon nooit wat worden. Er moeten nu spelers aangetrokken worden die een ‘8’ in hun geboortedatum hebben, want ‘8’ brengt geluk. En sinds enige tijd blijkt de Maleisische megalomaan ook verstand van het spelletje te hebben. Het was hem namelijk opgevallen dat er nooit vanaf eigen helft geschoten werd…. Dat moest toch maar wat vaker gebeuren, want wellicht zou de ploeg een keer geluk hebben en dan zou de bal er zomaar eens in kunnen vliegen. De coach hoorde het hoofdschuddend aan, maar keek raar op toen hij diezelfde week nog middels een ziedende brief van de clubeigenaar zijn congé kreeg. Ook dit tot ontzetting van de supporters.

Menig supporter zal badend in het zweet wakker worden als hij zich voorstelt hoe vreselijk het zou zijn als zo’n gek je club in zijn klauwen krijgt. Ik hoop voor de fans van Cardiff City dat er heel erg snel een einde komt aan hun nachtmerrie en dat deze mijnheer zich vervolgens heel, heel ver van welke voetbalclub dan ook zal houden.

1 Comments

  1. Eigenlijk is dit 1 van de weinige zegeningen van het beursgenoteerde Ajax. Zolang de vereniging meer dan 50% van de aandelen in handen heeft, hoef je niet te vrezen dat de een of andere clown (Niet alleen Tan, maar Hull City heeft ook zo’n idioot aan het roer) de boel overneemt door (zoals Tan) 51% van de aandelen te kopen.
    Als je dan ook nog weet dat Ajax (vanwege de beursnotering) wettelijk veel meer openbaarheid moet geven mbt het reilen en zeilen van de club (en dus voorkom je bijvoorbeeld schimmige transfers e.d.) dan is het duidelijk dat Johan gelijk wederom gelijk had.
    Zelfs als beursgenoteerde club “hep elluk nadeel z’n voordeel)

    Reply

Leave a Comment.