Beste Peter Bosz,

peter_bosz_640x360Natuurlijk snappen wij, gewone mensjes, dat u voetbaltrainer bent en dus niet al te politiek geëngageerd hoeft te zijn. Dat snappen we allemaal. Niemand verwacht van u een weldoordachte en vlijmscherpe beschouwing over het Midden-Oostenconflict. Welnee, daar hebben we genoeg politieke verslaggevers voor. Zolang u zich bezig houdt met de belangrijkste bijzaak in de wereld, voetbal, vinden wij het goed. Voetballers en voetbaltrainers die een mening gaan hebben over de politiek: het is vaak maar beter van niet. Tenzij je Clarence Seedorf heet. Die lulde op zijn twaalfde al als een oude wijsgeer. Hoeft u zich niet aan te spiegelen. In uw geval zou ik zeggen: schoenmaker blijf bij je leest.  Wat ik minder snap is dat u één van uw spelers, Dan Mori, laat behandelen als een schurftige hond die de supermarkt niet in mag. En dat enkel en alleen om het klinische feit dat hij in Israel is geboren. Het doet me denken aan een heel naar tijdperk toen er in Nederland ook overal bordjes hingen met ‘Voor Joden verboden’.

Dit was het moment om te laten zien dat Vitesse ‘cojones’ heeft en een eenheid is. Fuck geld en fuck afspraken over toernooien. Nu laat Vitesse zien dat het de Jodenhaat van de Verenigde Arabische Emir(h)aten blind tolereert door gezellig een balletje mee te gaan zitten trappen daar. Dit was hét moment om een statement af te geven en te laten zien dat Vitesse antisemitisme niet pikt. Dan kost het maar een paar knaken. Met een eventuele schadeclaim van die klanten zou ik en plein publique m’n  derrière afvegen en met m’n andere hand zou ik een dikke middelvinger opsteken.

En dan gaat het nu dus om een wisselspeler die zelden speelt maar stel nou eens dat het om een van uw belangrijkste basisspelers zou gaan? Velthuizen, Piazon, Leerdam of (en dat zou helemaal een prachtrel worden!) Theo Janssen. Zou u het dan ook zo licht opnemen?

Ik ben het zelden eens met die malle Geert Wilders, maar hij noemde het laf dat Vitesse zonder Dan Mori naar de Emiraten vertrok. Voor deze keer moet ik ‘m eens gelijk geven.  Het zal uiteraard ook te maken hebben met het feit dat Vitesse, als marionet van Chelsea, niet eens mag ontbreken op dit toernooi. Orders van de grote bazen uit Londen. Dat is waarom Vitesse zo ontstellend weinig sympathie heeft onder voetballiefhebbers: de club wordt geregeerd door mensen die hun eigen moeder nog zouden verkopen als ze daar beter van konden worden. Maar geniet maar lekker van jullie deelnamegeld en misschien zelfs nog wat prijzengeld. Loon krijgen voor lafheid, wees er maar trots op. Tot slot heb ik nog een filmtip voor u en het voltallige bestuur van uw club: De Drie Musketiers. Eén voor allen, allen voor één.

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

Van deze schrijver is ook de column-bundel ‘Kroegkronieken’ te koop, Amsterdamse kroegverhalen met ballen! Stuur een mailtje naar [email protected] of stuur een PB-tje aan de schrijver op zijn Facebookpagina dan schrijft ie er nog wat leuks in voor je ook!

6 Comments

 1. Ach een beetje overdreven. Heb je ook zo’n blog geschreven toen onze koningin met het halve Nederlandse bedrijfsleven daar naar toe ging. Ik weet het antwoord al : Nee.
  Slap !

  Reply
 2. Is de koningin daar op enige etnische grond geweigerd dan? Nee, en in dit geval is dat wel gebeurd en vind ik dat de werkgever van de geweigerde best wel wat meer voor hem had op mogen komen. Misschien moet je het nog eens lezen.

  Groet,

  Rodney

  Reply
 3. Prima stuk!
  Ben het met je eens dat je zo niet om kan gaan met je spelers.
  Zal denk ik niet alleen aan Peter Bosz gelegen hebben.
  Beetje meer stelling nemen als nederlandse sporters lijkt me sowieso een goed idee. De solidariteit is ook ver te zoeken.

  groet Hans

  Reply
 4. Toch een vreemde zaak. Heb begrepen dat de nodige sporters uit Israel wel zijn toegelaten.
  Maar ja,als je iets op je kerfstok hebt (strafblad e.d.) kun je ook problemen krijgen. En niet alleen in VAE.
  Daarom vind ik reactie Vitesse en speler ook zo verdacht lauw. Hoop het mis te missen.

  Reply
 5. Nee, maar de Koningin en de politiek gaan wel naar een land waar gediscrimineerd wordt. Je zegt het zelf “Is de koningin daar op enige etnische grond geweigerd dan? Nee ” , Houdt in dat er gediscrimineerd wordt. En dat gebeurt al meer dan 40 jaar in dat land. Toch typerend dat de hele politiek daar toen niets over durfde te zeggen en niets durfde te doen en nu allemaal vallen over dit geval. Overigens is het andersom net zo. Met een paspoort van de VAE kom je Israël ook niet in.

  Reply

Leave a Comment.