Een goed paard is niet te benijden

adriaanseAls een eredivisieclub zo goed zou moeten zijn als de spelerscarrière van zijn trainer dan zouden Ajax (Frank de Boer), PSV (Phillip Cocu), Heerenveen (Marco van Basten) en Feyenoord (Ronald Koeman) de ongenaakbare titelkandidaten moeten zijn. RKC (Erwin Koeman) en FC Utrecht (Jan Wouters) zouden dan in de slipstream leuk mee doen. FC Twente, met voormalig een voormalige reservespeler van Heracles aan het roer, zou dan stijf onderaan moeten staan. Maar zo werkt het dus niet. Vraag dat maar aan Phillip Cocu die na speelronde 15 beschamend tiende staat met zijn PSV. Vitesse, dat in Peter Bosz een verdienstelijke ex-Feyenoorder als trainer heeft, staat bovenaan.

Het was een voormalig waterdragertje van FC Utrecht, Co Adriaanse, die ooit over Marco van Basten (Ajax en AC Milan) zei dat ‘een goed paard nog geen goede ruiter is.’ Hij werd er om verketterd en die uitspraak was het begin van het einde van zijn carrière bij Ajax. Zijn duizelingwekkende gelijk bleek jaren later meer dan ooit toen Marco van Basten als trainer een totale grap bleek bij Ajax. Frank Rijkaard degradeerde als eerste trainer ooit met Sparta. En Ruud Gullit, die toch ook geen lullige spelerscarrière had, verzuchtte ooit voor de camera’s van Studio Sport na zijn zoveelste tegenvallende resultaat bij Feyenoord dat hij ‘niet te benijden’ was. En dat waren dan de grote drie van Milaan. Van heroes tot zeroes. Of in het geval van Van Basten: van de lyrisch Italiaanse bejubeling  ‘San Marco’ tot de plat Amsterdamse afblaffing ‘pannekoek’.

Het bestuur van PSV heeft inmiddels laten weten dat ze achter Phillip Cocu staan. Dan zou ik heel erg op mijn hoede wezen als ik Cocu was. Als een bestuur zegt dat het achter de trainer gaat staan dan is dat meer dan eens geweest om zich beter te positioneren om de trainer alsnog een schop onder de derrière te geven. Het goede paard is niet te benijden in deze.

En in 2030 wordt Nederland wereldkampioen onder bondscoach Michel Breuer…

Van deze schrijver is ook de verzamelde column-bundel ‘Kroegkronieken’ te koop, Amsterdamse kroegverhalen met ballen! Stuur een mailtje naar [email protected] of stuur een PB-tje aan de schrijver op zijn Facebookpagina dan schrijft ie er nog wat leuks in voor je ook!

Leave a Comment.