Beste Peter Bosz,

peter boszEen kennis van mij vindt altijd iedereen een lul tot het tegendeel bewezen is. Totaal het tegenovergestelde van hoe ik in de wereld sta. Iedereen begint bij mij met een tien. Die kunnen mensen behouden, maar er kunnen natuurlijk ook punten af gaan. Als ik je een stomme eikel vind kom je sowieso uit op een onvoldoende en als ik je echt een totale nul vind dan hoef ik helemaal niks met je te maken te hebben. Kortom: iedereen krijgt van mij de kans om te bewijzen dat hij of zij oké of zelfs geweldig is, tot het tegendeel is bewezen.

Dat geldt voor de mensen die ik leer kennen, maar dat geldt ook voor iedereen die in dienst staat van het eerste elftal van mijn favoriete voetbalclub. En dat ben jij dus vanaf komende zomer. Prima. Laat het maar zien, zou ik zeggen. Als coach van Heracles en Vitesse liet je je ploegen leuk en attractief voetballen. Ofschoon het werken bij die clubs natuurlijk niet te vergelijken is met het werken in de slangenkuil Ajax en de druk die er bij een club als Ajax komt kijken. En onderschat daarin de druk van de supporters niet. Die kunnen een trainer maken of breken en ik heb er vele gebroken zien worden in de Arena.

Voor jou wordt het interessant, want je hebt namelijk twee dingen die tegen je werken. Als eerste: je hebt geen Ajax-verleden. Ten tweede: je hebt wel een redelijk groot Feyenoord-verleden. Dat betekent dat je nooit het krediet zult krijgen dat iemand uit de eigen gelederen wel krijgt. Frank de Boer kwam met zaaddodend saai voetbal weg omdat hij Frank de Boer is, een clubicoon. De lat ligt voor jou aanmerkelijk hoger: van jou verwachten veel supporters ten eerste dat je Ajax kampioen maakt en ten tweede willen we daar mooi voetbal bij zien. Voorts verwachten we minimaal de halve finale van de Champions League. Oh ja,en of je de Arena een meter naar links kunt verplaatsen. Maar in elk geval de eerste twee dus. Je weet zelf natuurlijk ook wel dat je als ex-Feyenoorder (die overigens veel meer de voetbalvisie van Johan Cruijff aanhangt dan ras-Ajacied Frank de Boer) onder een vergrootglas ligt.

Mij zal dat spelersverleden aan mijn derrière oxideren. Clubsentimenten zijn voor de fundamentalistische supporters. Mensen die in de voetbalwereld werken stappen gewoon over van werkgever A naar werkgever B. En je weet zelf: er is geen wereld opportunistischer dan de voetbalsupporterswereld. Op het moment dat jij Ajax leuk laat voetballen en je boekt nog resultaten ook, dan vinden ze je allemaal ineens een prima kerel en zag iedereen het eigenlijk altijd wel in je zitten. Op het moment dat je zwak presteert dan ben je toch weer die lul die ze je toch altijd al vonden. Ik ben van het adagium: ‘Eerst kijken, dan zeiken’, maar dat is lang niet iedereen. Belangrijk is in jouw geval dus dat je snel resultaat boekt en zo de supporters voor je wint. Veel vinden je een lul, dus je moet het tegendeel bewijzen. Een landstitel met leuk voetbal zou al helpen.

Zoals gezegd, Peter, bij mij begin je met een tien, net als iedereen. Wees er zuinig op.

Succes!

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

Leave a Comment.