Beste Josep Guardiola,

pond-tekenHet was mijn grote voetbalheld, Marco van Basten, die zich ergens begin jaren negentig in een interview liet ontvallen dat een bijstandsuitkering ‘een tonnetje’ was. San Marco dacht echt dat mensen met een uitkering 100.000 gulden kregen. Een held op het veld dus, maar de realiteit van wat zich buiten het stadion afspeelde was hem volkomen vreemd. Dat hij een behoorlijk scheve kijk op de samenleving had (hopelijk is hij nu iets wereldwijzer) is natuurlijk ook niet zo vreemd. Een voetballer als hij verdiende buitensporig veel geld bij AC Milan en werd omringd door andere jetsetvoetballers die ook belachelijk veel geld verdienden. En in Lires leek het  nog veel  meer, dus onze Marco was het overzicht wellicht een beetje kwijt. Met de ‘gewone’ Italiaan kwam hij slechts in aanraking als hij daar een handtekening aan moest uitdelen.

Waar ik naar toe wil met dit verhaal is het volgende: u heeft zich nogal verbaasd over het aantal lege plekken in het Etihad Stadium tijdens de wedstrijd deze week van uw club Manchester City tegen Borussia Mönchengladbach. Slechts 30.000 van de 53.000 stoeltjes waren bezet. Dat bevreemdde u, als man met een toptrainersalaris. Mij, als man met een arbeiderssalaris niet, eerlijk gezegd. U bent nu een paar maanden in dienst van uw club. Heeft u al eens een rondje door Manchester gelopen? En dan niet alleen door het centrum maar ook door de buitenwijken? Engeland is een tweedewereldland. Er is veel werkloosheid en armoede. Voetbal was in Engeland voor veel mensen al figuurlijk hun onbetaalbare liefde,  maar tegenwoordig ook letterlijk. U sprak de hoop uit dat het stadion tegen Barcelona weer vol zou zitten. Mijnheer Guardiola, ik heb het even opgezocht: de prijzen beginnen vanaf 199 pond via een van de officiële ticketkanalen! 199 pond. Zelfs als ik het bedrag heel snel hardop zeg klinkt het als veel. 199 pond voor 2×45 minuten voetbal en dan mag je in Engeland ook nog niet eens je bier mee de tribune op nemen.  Dat gaat de gemiddelde kelner, automonteur, vuilnisman, bouwvakker, magazijnmedewerker of schoolleraar niet betalen, als hij het al kan. En als je werkloos bent dan moet je helemaal alle zeilen bijzetten om jezelf in leven te houden, zeker in een duur land als Engeland. Niet iedereen verdient een profvoetballers- of trainerssalaris, sterker nog, veruit de meeste mensen niet. Of ja, ze verdienen het wel, maar ze krijgen het niet.

Voetbal is groot gemaakt door de arbeidersklasse en overgenomen door de rijken van deze wereld. Het gewone volk keert zich steeds meer af van het moderne voetbal, simpelweg omdat het voor hen niet meer te betalen is. Jammer maar helaas.

Ik vind altijd dat als je kritiek hebt op iets dat je dan ook met een oplossing moet komen. Dus daarom heb ik eens een seconde of anderhalf diep nagedacht over hoe u dat stadion weer vol krijgt. Het is zo simpel als een bord kaasvlinders: maak de goedkoopste kaartjes 25 pond en de duurste 60 pond. En zet de kaartjes desnoods op naam om zwarthandel tegen te gaan.  Geloof mij maar dat er tijdens de wedstrijd geen leeg blauw stoeltje meer in dat stadion te zien zal zijn, mijnheer Guardiola!

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

2 Comments

Leave a Comment.