Beste Jan Smit,

heracles_67d-1Afgelopen week las ik in de VI een artikel over de Saoedi Arabische voetbalcompetitie. Daar hebben vrouwen geen toegang tot het stadion. Ultraconservatief, maar goed, het is natuurlijk nog altijd een beetje een soort groot Staphorst daar, dat is nou eenmaal helaas zo. Bij uw club Heracles gaat het heel anders. In Almelo staan de poorten wagenwijd open voor de dames. Sterker nog, bij uw club krijgen vrouwen, als eerste club in Europa zelfs een eigen vak. Want vrouwen beleven het voetbal totaal anders dan mannen en dus vraagt die specifieke groep een specifieke benadering. Dat was de redenering om bij Heracles Vak L (de L van Ladies, hoe komt u er op!) te introduceren.

Ik ga dan gelijk visualiseren. Dus de mannen kunnen dan in hun ranzige mannenvakken ongelimiteerd scheten en boeren laten, platte grappen maken, nare kwetsende liedjes zingen, van het vet druipende worsten naar binnen proppen en halve liters bier als shotjes achter in de chronisch dorstige kelen gieten. Ze roepen naar de scheidsrechter dat hij een blinde homo is. Ze zeiken hun eigen spelers af. ‘Wat een kutbal! Tering zeg!’ Of ze zeggen ‘Goed zo jonge! Lekkere bal!’ Net hoe het uitkomt.Enig opportunisme is ons mannen niet vreemd. Ze schreeuwen. Soms op niks af,maar gewoon omdat het kan. En als er een tegenstander op de grond ligt schreeuwen ze dat ‘het z’n nek had moeten wezen’.

En een vak verder is dan het lieflijke vrouwenvak met roze kussentjes op de stoeltjes. En fleecedekentjes tegen de kou. Voor de wedstrijd worden printjes met de spelregels uitgedeeld. In Jip en Janneke-taal.  Er is een barretje waar de dames muntthee, soja-latte en chocolaatjes kunnen consumeren. Geen vette worsten en ballen maar verantwoorde quinoasalade. En natuurlijk een wijnbarretje waar de dames een Chardonnaytje of een glaasje Prosecco kunnen drinken. Er wordt niet geschreeuwd, er worden geen schunnige  liedjes gezongen, niemand wordt beledigd en als er iemand op de grond ligt, ook al is het de tegenstander, dan vinden ze het ‘zielig’ voor hem. Na de wedstrijd krijgen ze een roze goodiebag met een roze Heracles-sjaaltje mee. Ze noemen zichzelf de ‘Heraclitjes’.

Is dat ongeveer hoe u het voor zich ziet, mijnheer Smit? Ik heb zelf een seizoenkaart bij Ajax en ik ken verschillende vrouwen die ook van voetbal houden. En dan heb ik het niet over manwijven met een voorkeur voor stekeltjeshaar en te grote tuinbroeken die gezegend zijn met het vocabulaire van een bootwerker. Nee, gewoon vrouwen die het leuk vinden om mee naar het voetballen gaan, met de mannen, die een gezellig biertje meedrinken en die prima weten wat buitenspel is.

Dat vrouwenvak zal ongetwijfeld met de liefste bedoelingen bedacht zijn, maar ik kan me niet voorstellen dat veel vrouwen zich zo laten wegzetten als een soort stadion-aliens. Misschien vinden Almelose vrouwen het een wereldidee, maar toen ik afgelopen week met twee vrienden en een (voetballiefhebbende) vriendin van mij in een Amsterdamse kroeg zat en voorzichtig opperde of zij een apart vrouwenvak een goed idee vond gaf zij mij een glashelder Mokums antwoord waar geen woord Chinees tussen zat: “Nee,natuurlijk niet! Sodemieter toch op, gek! Ik heb helemaal geen zin om tussen vijfhonderd van die mutsen te zitten! Wat een onzin!”

Ze vond het een bespottelijk idee, zo’n gearrangeerd theekransje in het stadion. We lachten er om. En zij  bestelde nog maar vier grote bier en trok haar Ajax-portemonnee, als one of the guys zijnde.

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

1 Comments

  1. Precies!
    Geen enkele lange haar op m’n hoofd die er ook maar een seconde aan zal denken in zo’n L-vakje te gaan zitten! Stom plan.

    Reply

Leave a Comment.