Beste Jordy Clasie,

clasie Ajax fietsSoms zit je als columnist wel eens verlegen om een onderwerp, maar gelukkig is er dan altijd nog die knotsgekke voetbalwereld. Altijd wel iemand die iets raars zegt of iets stoms doet. Zo las ik gisteren bij de lunch dat de nieuwe Southampton-ster Jordy Clasie weigerde om op een fiets, waar een Ajax-sticker op geplakt zat, te stappen. Dat is natuurlijk op zich al sneu en kleingeestig, maar de grote tragiek zat ‘m in de zin “De staf moest er aan te pas komen om de sticker te verwijderen”. Ik heb drie keer gelezen of het er nou echt stond en ja, het stond er echt. Jordy Clasie kan dus niet zelf een stickertje van een fiets krabben, dat weet heel Nederland  sinds gisteren dus ook. Ik draag nu het beeld op mijn netvlies van een voetballer met een miljoenencontract die huilend en met trillende lipjes naast z’n fiets staat terwijl drie mensen van de technische staf die sticker er af staan te peuteren. Het is een deerniswekkend beeld.  

Nou ben je fysiek al geen grote jongen, maar met dit soort kinderachtig gedrag laat je zien dat je mentaal ook nog niet erg volgroeid bent. Er zijn natuurlijk verschillende scenario’s. De eerste is dat je weer eens bent gedold door Pellè en co. Vorige week hadden ze je al te pakken met die selfie terwijl jij naar Clasie Vaak was en nu plakten ze een Ajaxsticker op je fiets. En jij vloog er met boter en suiker in. Optie twee is dat al die fietsen een Ajaxsticker hadden, aangezien Ajax ook elk jaar in De Lutte traint. En niemand zeurde er over behalve jij. De meest waarschijnlijke optie acht ik echter het derde scenario: het was scoren voor de bühne. Stoerdoenerij. Even aan Het Legioen laten zien dat je ondanks je vertrek echt wel een ontzettend echte Feyenoorder bent. Dat is geen onlogische gedachte aangezien je vanavond afscheid neemt in De Kuip. Dan juichen de boys op de Maastribune en Vakkie S natuurlijk net even wat harder voor je als je afsluit met een geil anti-Ajax-statement.

Je geeft ook een lekker voorbeeld aan al die schuimbekkende capuchonjongetjes van beide clubs. Die jongens hebben al sterke moeite met het onderscheid maken tussen rivaliteit en blinde haat, dus dan helpt het niet als spelers ook nog eens wat olie op het vuur gooien.

Veel plezier vandaag met je afscheid in De Kuip. Ga je dan ook heel erg opvallend niet juichen als je per ongeluk scoort? Want je bent natuurlijk een echte Feyenoorder en die juichen niet tegen hun cluppie. Uit principe niet. Dan ben ik ook zeer benieuwd of je heel principieel een Ajax-brandblusser weigert als je huis in de fik staat. Ik denk dat ik het antwoord wel weet.ajax brandblusser

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

36 Comments

 1. Idd en zielig verhaaltje van Jordy’tje geeft precies aan waar het mis gaat bij het verheerlijken van de eigen club en het verketteren van anderen! Overigens komt dit wel in beide kampen voor! Een positief voorbeeld van collegialiteit is de wijze waarop Steven Gerard en Luis Suarez met elkaar omgaan!

  Reply
  • Dat schrijf ik ook. Zowel bij Ajax als bij Feyenoord verwarren mensen haat en rivaliteit met elkaar. Maarre… Het is toch logisch dat Suarez en Gerrard tof met elkaar zijn? Ze hebben jaren samen gespeeld.

   Reply
 2. Wat een zielige colum is dit zeg. Als de schrijver had geweten hoe het er binnen Southampton aan toe gaat, had ie ook geweten dat Jordy die sticker er niet had afgehaald. Maar omdat deze schrijver zelf een snavel is denkt ie zichzelf goed voor te doen om Jordy zo te kleineren en met gegevens te komen die nergens op gebaseerd zijn. Het hoort nu eenmaal in de clubcultuur dat jongeren karweitjes voor de ouderen binnen Southampton opknappen, ti’s een soort van opvoeding. Ook Jordy zal daar aan mee werken omdat dat nu eenmaal zo hoort. Maar nee hoor meneertje rotzooi moet dat weer net iets anders brengen en Feyenoord zo weer in een slecht daglicht te zetten. Gelukkig weten echte voetballiefhebbers, dus niet dat Amsterdomse volk, wel beter hoe het in werkelijkheid is. Ik vond deze schrijver al een triest figuur maar nu zakt tie helemaal door de ondergrens bij mij. Alleen die fotoshop zegt al genoeg, lekker de twee rivaliserende kampen tegen elkaar opstoken zo maar met de vinger naar Jordy wijzen. Zeer goedkoop..

  Reply
  • Mag je vinden. Volgens mij zeg ik juist dat Ajax- en Feyenoordfans de begrippen ‘rivaliteit’ en ‘haat’ vaak door elkaar halen. Het is zeker geen anti-Feyenoord column. Als je ‘m zo interpreteert dan heb je het niet begrepen. Helaas. Misschien nog een keer lezen. Of blijven hangen in je oordeel. Mag ook. Ik kom als Amsterdammer graag in Rotterdam (Ben zelfs wel eens mee geweest naar Feyenoord met een geboren en getogen Rotterdammer! Jawel, het kan!) en heb er genoeg vrienden (Feyenoorders) die het wel snappen.

   Reply
   • En wat voor ‘karweitje’ is dat dan? Als Jordy een echte vent is laat ie dat ding zitten. Of hij haalt het er zelf af als het hem geestelijk zo vreselijk in de weg zit. Wat een kleuter.

    Reply
    • Dan laat hij de sticker zitten zodat de pers er weer over kan lopen zeiken. Dan is dit slimmer. Waarom zit er sowieso zo’n sticker op die fiets? Lijkt niet toevallig in ieder geval vooral ook omdat het zo groot op internet is gegooid. Maar schrijver mag zeggen wat hij wil. Jordi heeft een mening en komt daarvoor uit in woorden en daden. Emotionele jongen die houdt van zijn club. That’s it maar je hebt natuurlijk clicks nodig om wat geld uit je blog te wringen. Nou hier dan…. click

     Reply
     • Beste Renato,

      Wat een frustratie joh!
      Typerend natuurlijk voor de echte voetballiefhebber/Feyenoorder, maar blijf me er toch over verbazen.
      Jordy kleineren, wel gevoel voor humor, dat moet ik je dan wel weer nageven.
      Of is het nou Jordi? Ach, maakt ook niet uit. Hij speelt met al zijn clubliefde nu in het buitenland. Ik word er zelf bijna emotioneel van.
      Succes met Feyenoord dit seizoen. Beetje vertrouwen? Ik verheug me er op in ieder geval.

      Veel liefs uit Amsterdam. O sorry, 020.

      XXX Elise

     • De sticker zat op de fiets omdat Ajax daar vorige week nog een trainingskamp had, net als ieder jaar.

  • Beste Renato,

   Het is duidelijk dat je de context van deze tekst niet heb begrepen.

   ‘Het hoort nou eenmaal bij de cultuur’ is geen geldig argument om kinderachtig gedrag goed te praten.

   Met dit argument kun je misdaden uit het verleden ook goed praten.

   Volgens mij probeert de schrijver duidelijk te maken hoe zielig en kinderachtig de houding van Jordy Clasie is. Wat heeft dit in godsnaam met Amsterdam te maken? Als blijkt dat je voor Feyenoord bent … bevestig je hierbij de stereotype het Feyenoord ‘supporter.’

   Soms lijkt het wel dat je als Feyenoorder meer anti Ajax bent dan pro Feyenoord.

   Groetjes van een Rotterdammer.

   Reply
 3. Een ander voorbeeld: die keer dat Van Persie belaagd werd na afloop van een wedstrijd tussen Jong Ajax en Jong Feyenoord en in bescherming genomen werd door Daniël de Ridder.

  Reply
 4. Heb ook pesthekel aan feyenooit Maar laten we eerlijk zijn Als een Ajacied dit doet vinden we het ook prachtig
  Dus niet zo in de kramp schieten
  Vind het wel onverstandig van spelers die dit doen Het is idd goedkoop scoren bij de fans

  Reply
  • Ik heb overigens totaal geen pesthekel of wat dan ook aan Feyenoord. Echte club. Traditieclub.Fantastisch stadion. Niets is mooier dan een echte rivaal te hebben. Die moet je koesteren. Amsterdam versus Rotterdam, de enige echte stedenstrijd die we hebben. Ik zou het oprecht heel erg vinden als Feyenoord zou degraderen of failliet zou gaan.

   Reply
 5. Het feit dat je het Ajaxlogo vergelijkt met een Ajax-brandblusser geeft al aan dat je zelf weinig hebt met die club. Maakt niet uit, maar maak er dan zelf geen huilverhaal van…

  Reply
  • Klopt, m’n beste Vincent. Ik ga pas een kleine 30 jaar naar Ajax. Ik heb er inderdaad niet veel mee. Ik ga zo m’n huis maar een beetje poetsen. Met Ajax schoonmaakmiddel.

   Reply
 6. wauw, als Clasie wel op die fiets had gaan rijden waren er foto’s genomen en had je alle ajacieden dan weer eens moeten horen. Helemaal goed juist dat hij dit soort zaken voorkomt door er met zijn verstand bij te blijven.

  Enne, als je geen verstand van de voetbalwereld hebt en gewoon wat zoekt om te schrijven. Hou het dan liever bij iets waar je wel verstand van hebt. 😉

  Reply
  • Het gaat mij om de absurditeit. Dat ie niet zelf even dat stickertje er af peutert. En waar beweer ik dat ik verstand heb van de voetbalwereld? En hoezo zou ik er niet over mogen schrijven? Verklaar je nader, m’n beste Lies.

   Reply
 7. Welke Column heb je geschreven toen Jan Vertonghen op een ajax podium alle Feyenoorders kakkerlakken noemde.

  Reply
  • Geen een. Omdat ik destijds niet aan die columnserie bezig was. Zou het in deze tijd gebeuren zou ik ook daar over schrijven. Ik hou niet van haatzaaierij. Niet van supporters en niet van spelers. Ook niet als ze voor mijn cluppie spelen. Je zal bij mij ook nooit verhalen lezen die doorspekt zijn van termen als ‘010’ , ‘kakkerlakken’ , ‘joden’ of ‘020’. Vind ik sneu.

   Reply
 8. Geweldig, je legt de vinger precies op de zere plek! Niets aan toe te voegen, ook ik ga voor optie 3 😉
  Wat ik echt heel mooi vind, is dat je keurig reageert op de kritiek die je krijgt, maar hierbij (min of meer) de persoon in kwestie in zijn (eigen)waarde laat…
  Chapeau!

  Reply
 9. Goeie column. Beschrijft maar weer eens hoe kleinzielig het wereldje kan zijn. Terwijl de vrouwelijke rugbyer haar bebloede voortanden uitspuugd en doorgaat met spelen rolt de gemiddelde voetballer op de grond alsof hij zoutzuur in het gezicht heeft gekregen. Aan de top is het maffia, aan de bodem hangen supporters waarbij alle stoppen doorslaan en ze hun clubliefde als legitiem excuus beschouwen. Daartussen spelen voetballers die elke keer maar weer bewijzen dat clubliefde prima af te kopen is. Jordy laat precies zien wat onsportief is. Scoorde hij maar zo eenvoudig tijdens de wedstrijd.

  Reply
  • exact het zelfde. Als Wesley Sneijder of Rafael van der Vaart ooit zoiets sneus zou doen krijgt ie ‘m ook van me. Ik hou gewoon niet van dat soort onzin. Ik kan daar heel erg de absurditeit van inzien. Ook bij (ex)Ajacieden.

   Reply
 10. Wat een gezeur over wat een voetballer wel of niet doet. Het zijn ALLEMAAL een stelletje overbetaalde kleuters en met dit soort aandacht blijft het zo. Ze kunnen zich beter storten op het voetbal ipv van hun imago, dan hebben we er allemaal plezier van.

  Reply
   • Ik heb het trouwens verder niet over de colum, maar over de reacties er op. Ik ben het er mee eens dat een volwassen vent echt wel zelf een sticker er af zou moeten kunnen halen ipv het door de staf te laten doen. Misschien dacht hij dat een ajax sticker besmettelijk zou zijn of iets. Moet wel zeggen dat hij er wel goed aan heeft gedaan door niet met de sticker er op te gaan fietsen, want dan krijg je ook van alle kanten weer geouwehoer.

    Reply
    • Het gaat mij dus ook om de absurditeit. Dat een volwassen man niet zelf een stickertje er af peutert maar de staf er bij haalt. Die context ontgaat sommigen. Jou gelukkig niet!

     Reply
 11. Persoonlijk denk ik dat dit een zeik verhaaltje is dat door een beetje blogger of journalist nergens geplaatst zal worden.. Als het al waar zou zijn moet je daar om glimlachen. If moeten alle voetballers maar buigen voor gasten die zich niet kunnen gedragen. Clasie is buiten voetballer misschien ook wel gewoon fan, of mag dat niet meer?

  Reply
  • Beste Serge. Dat mag je allemaal vinden. Natuurlijk mag hij fan zijn. Net zoals ik de absurditeit er van in mag zien dat een volwassen man dat stickertje er zelf niet afpeutert maar de staf er bij haalt. Natuurlijk is alles met een grote glimlach en knipoog geschreven. Je moet ‘m alleen zien. Kijk, daar heb je ‘m 😉

   Reply
 12. wat een onzin…vind het belachelijk dat hij weigert op een ajax-fiets te stappen (kleuter) Maar ik vind al het 010-020 gezeik kinderachtig. Je bent voor je eigen club, je steunt je eigen club en thats’ it. Als je af en toe kunt lachen om de fout van je rivaal (of een liedje zingt/spandoek maakt) oké, maar verder….respect!!!
  Ben al 37 ajacied maar blijf mijn tegenstander (niet vijand) respecteren.

  Reply

Leave a Comment.