Beste Edwin van der Sar,

euroHaha, je bent me er wel eentje hoor! Of was de brief die een aantal kennissen van mij uit jouw naam ontvingen geen vervroegde 1 aprilgrap? Zeg me alsjeblieft dat het een 1 aprilgrap was, Edwin. Kijk, als je een makkelijk slachtoffer zoekt voor een practical joke dan ben ik je perfecte slachtoffer. Ik trap namelijk net zo makkelijk in een slechte 1 aprilgrap als in een grote hoop hondenstront waar iedereen overheen stapt. Dat begon al toen ik een jaar of tien was was en mijn ouweheer de klassieke grap met mij uithaalde door me een doosje ‘bougievonken’ te laten halen bij de overbuurman. Kwam ik met een blik kattenbrokken thuis en daar moest iedereen dan heel erg hard om lachen. Hilarisch en zo. Of toen ik er als jochie ooit in een kroeg op uit werd gestuurd om een doos Corona-glazen te halen bij een andere kroeg. Ik kwam onverrichter zake terug en de hele kroeg lag in een deuk. Want Corona-glazen bestaan helemaal niet! Lachen man.

Maar ter zake: in de brief die mijn vrienden (seizoenkaarthouders in de vakken 117 t/m 122) vandaag ontvingen stond een zeer aanzienlijke verhoging van hun seizoenkaart vermeld. Zo is het de bedoeling dat een vriend van mij uit vak 117 (hoekvak) ineens geen 385 euro gaat betalen voor zijn jaarkaart maar 475. En een andere vriend gaat ineens van 507 euro naar 650. Ik zit zelf achter de goal op Noord, dus de verhoging treft mij niet, maar daar gaat het niet om.

Ik snap best dat jij genoeg geld hebt, maar voor mensen die veel minder geld hebben dan jij (ik schat een slordige 99,9% van de seizoenkaarthouders, maar misschien ook wel meer) is dat nogal een forse verhoging. En al hebben die mensen wel genoeg geld: een dergelijke verhoging is nogal buitenproportioneel. Ajax ziet zichzelf als een product en zijn supporters als klanten. Welnu: het product neemt jaarlijks in kwaliteit af, met dit seizoen als treurig dieptepunt. Dan is het tamelijk schunnig om van een aantal van die ‘klanten’ te vragen om fors meer voor dat product te betalen. Dan praat ik toch geen poep, Edwin? Als jouw tosti-ijzer het niet meer doet omdat ie slecht was en je kan dezelfde weer terugkrijgen als je maar 30% meer betaalt dan zeg jij toch tegen die verkoper dat ie dat malle tosti-ijzer opengeklapt in z’n kier mag stoppen? Want, zo zul jij zeggen: die verkoper handelt niet klantvriendelijk. Welnu, Edwin: Ajax ook niet!!

En daarbij, Edwin: hoeren hebben klanten. Wij zijn geen klanten. Wij zijn supporters van onze club en zonder supporters bestaat er eenvoudigweg geen club. Dat realiseer je je wel, hoop ik.

Dan kun jij zeggen: ‘Nou, dan rotten ze toch lekker op? Voor elke sukkel die de verhoging niet wil betalen hebben we tien rijke patsers uit ’t Gooi die het wel willen betalen!’ Nou, Edwin, ik zal je zeggen dat ik al flink wat mensen heb gehoord die dus ook daadwerkelijk op gaan rotten. Mensen die al 25 jaar of langer naar ‘hun’ Ajax gaan, maar die zich niet als een sukkeltje door Ajax leeg laten trekken en die nu met bloedend hart hun kaart opzeggen. Ik heb het over mensen die nog voor jou hebben gejuicht in De Meer, in het Olympisch, in Wenen en zelfs in Tokio. En die trouwe honden jagen jij en je mededirectieleden nu van hun tribune alsof het schurftige zwerfhonden zijn. Zoals perschef Miel Brinkhuis het zo heerlijk lomp verwoordde: ‘Omdat die kaarten toch altijd al te goedkoop waren.’ Dan durf je wel hoor. De vergelijking met de prijzen op de eretribune gaat volledig mank als je kijkt naar de zachte stoeltjes en de cateringfaciliteiten op de eretribune. Kijk, dat er een jaarlijkse verhoging van een paar procent is, soit. Snappen we allemaal. Inflatiecorrectie of dat soort tralala: prima. Betalen we gewoon een paar piekies meer. Zeuren we niet over. Maar deze verhogingen gaan dwars door het Arenadak.

Edwin, misschien maak ik me nu veel te druk. Wil je woensdag alsjeblieft, met dat olijke hoofd van je, op de Ajax-site zeggen: “1 APRIL!! KIKKER IN JE BIL!!! HET WAS MAAR EEN GEBBETJE!!! HAHAHA!!!”

Dan ben ik ten eerste blij dat onze club niet echt de beste van Blaricum, Aerdenhout en Wassenaar wordt. En ten tweede ben ik blij dat er dan nog een soort van humor in onze club zit. Al zou de eventuele grap nog slechter zijn dan het voetbal van Ajax 1. Kom op Edwin, zeg het alsjeblieft woensdag. En anders wordt onze nieuwe supportersyell: ‘Wij Zijn Ajax Wij Zijn De Duurste!’ Met een lekkere kakkerige Gooise ‘R’.

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

1 reactie

  • Heel
   erg goed ik denk er het zelfde over heb een seizoens kaart vak 119 en heb al 35 jaar een kaart.
   Ik ben bang dat ik moet stoppen en dat doet me pijn maar dit kan ik niet betalen en ga ook niet op een mindere plek zitten .
   en ook het voetbal mag een heel stuk beter kampioen dat is niet altijd mogelijk maar vermaakt worden is het minste

   Reply
  • Grappig
   Van trouwe supporter sinds ’76 naar overbodig in ’15.
   Oma Edwin, vergeet je bonus niet dit jaar.
   Bjorn

   Reply
 1. Heel goed geschreven! En ondanks het feit dat mijn kaart in 112 gelijk blijft, vind ik het een ongepaste verhoging. Ik moet er niet aan denken dat ik het niet meer kan betalen.
  Leuk als de lange zij straks (bijna) leeg blijft. NIET dus!
  Hopelijk is het inderdaad een 1-aprilgrap!

  Reply
  • Als zo lang je club steun zoals ik 53 jaar een Feyenoorder, is dit
   schandalig, als je supporter ben van Ajax en zo belazerd wordt door van de Sar, dit geef alleen maar onrust , bij Feyenoord betalen wij 250 euro voor de hele Competitie , alleen de cup wedstrijden betalen wij extra , En v.d.Sar zorg er voor de onrust in de club, Mijnheer v.d.Sar besef niet dat wij allemaal achter de club staan, of het nu Feyenoord is of Ajax. Dit is schandalig Mijn steun hebben jullie.
   Groetjes een Feyenoorder . p/s wat zou het toch mooi als de supporters met elkaar weer in een stadion kunnen kijken

   Reply
 2. Wat een top-column! Verwoordt exact mijn eigen gevoelens. In vak 121 (heb met mijn vrouw en zoon 3 stoelen op rij 15) is het voorstel om van € 507 naar € 750 (!!) te gaan… Dat is gewoon € 45 per wedstrijd. Per stoel…

  Reply
 3. Goed geschreven Rodney.Laat Ajax nou eerst een zorgen voor beter voetbal ,een betere catering en een volwassen benadering naar de supporters toe.Als dat allemaal voor elkaar is zou men een redelijke verhoging van de kaartjes kunnen overwegen.De manier waarop de verhoging nu wordt ingevoerd is schandelijk en arrogant !

  Reply
 4. Eerst komende thuis wedstrijd zondag 19 april!! Iedere supporter die het er niet mee eens gewoon 650 seconden lang na de aftrap vluiten!! Schande dit!! Er zijn mensen die dit gewoon niet kunnen betalen!

  Reply
 5. Zo goed verwoord Helemaal mee eens na ruim 28 jaar seizoenkaarten overweeg ik nu gedwongen te stoppen. En ja voor mij 10x anderen wachtrij van 8 jaar. ik hou van AJAX maar de NV…….

  Reply
 6. Ik ben het volkomen eens dit kan echt niet, ik stel voor de 1e thuiswedstrijd dat iedereen gewoon thuis blijft als protest tegen deze verhoging.Als er een leeg stadion is krijgen ze in de gaten dat het serieus is en dat we dit niet pikken.

  Reply
  • Ik ga al vanaf mijn derde jaar naar Ajax.
   Ik ben nu 61 jaar.
   Zit in vak 121, maar dit wordt mijn laatste jaar.
   Ga volgend seizoen meer genieten van mijn zuur verdiende poen, dat zou iedereen in de genoemde vakken moeten doen.
   Ajax blijft voor altijd in mijn lijf, maar deze verhoging is buitenkijf.

   Reply
 7. Top brief Rodney, nu hopen dat Edwin, buiten geld tellen, heeft leren lezen. Enige jaren geleden met pijn in het hart mijn kaarten opgezegd, ik had er vier op vak 112. Volg het op de voet en mis het enorm, maar laat me inderdaad niet uitzuigen,

  Reply
 8. Beste Rodney. Leuk verhaal. En hélemaal waar en mee eens. Maar waarom zit je zo tegen het Gooi en andere “chique” plekken te schoppen? Ik woon zelf hartje oude dorp Blaricum en vertik het al jaren om 4/5 honderd euro neer te leggen voor 17 wedstrijden die vaak het aangluren niet waard zijn! En dat heeft niks met veel of weinig verdienen te maken. Prijs-kwaliteitverhouding is zoek. Punt. Als ik elke twee weken voetbal ala Barcelona te zien zou krijgen, kunnen ze me weer verwachten in de Arena. Het mag zelfs een tandje minder. Maar nu en met deze speelstijl ff niet.
  En oh ja, ik praat ook niet met een kakkerige “R”.

  Reply
 9. Slechtste verhaal ooit.
  Die supporters moeten nog 100 keer zoveel betalen voor een seizoenskaart. Al decennia lang is mijn club slachtoffer van zinloos geweld. De tribunes worden beheerst door mafkezen die strak staan van de druggs, alcohol, etc.
  Ze mollesteren dingen in en om het stadion, zorgen voor hoge boetes, die ze zelf niet betalen maar de club.
  Uiteraard geld dit niet voor iedereen, maar als je niet kunt accepteren dat de goede moeten lijden onder het gedrag van de kwaden, dan heb je nog een zuur leven.

  Reply
  • Roos als het jou niet aanstaat wat er op de tribunes gebeurd ga dan lekker bij de zielepieten van de graafschap zitten ofzo,man the fuck up en als je het ermee eens bent dat ajax de relatie met de supporters nog meer verneukt dan hoor je zeker bij die homo’s van de graafschap,of misschien zelfs nog wel meer bij die kut kakkerlakken,de SUPPORTERS zijn ajax en ze moeten ons tegemoetkomen,niet een trap in de kloten geven…

   Hele mooie colum en ik hoop dat ze snel inzien dat dit een hele grote fout is!

   A.F.C.A

   Reply
 10. Het lijkt het kabinet wel. Zoals onze zorgpremie. Je krijgt minder maar betaal meer. Schandalig. Jammer dat de meeste al betaald zijn maar ik zou sowieso tot einde seizoen niet meer gaan maar helaas doet niet iedereen dat maar dat zouden we wel moeten doen als protest tegen dit beleid van de rijke heren. We liggen ons krom om supporter te zijn voor de mooiste club van Nederland.

  Reply
 11. Al jaren hebben we te maken met een teruglopend spelniveau, nu ook zo treffend gerepresenteerd door het Nederlands elftal. Al ons talent wordt weggekocht en wat overblijft wordt gedresseerd om de bal zo risicoloos mogelijk heen en weer te spelen. Om in dit klimaat de prijzen van seizoenkaarten te verhogen is ridicuul en getuigt van hetzelfde gebrek aan realiteitszin en empathie, dat men tegenwoordig ook bij bankiers aantreft. Ik vrees, dat er bij ongewijzigd beleid weinig anders opzit om van club/bank te veranderen.

  Reply
 12. Als ze nou de plaatsen op de eretribune allemaal goedkoper maken, want die hebben volgens mij altijd teveel betaald. Prbleem opgelost en iedereen tevreden. Ja sorry directie we kunnen het niet iedereen naar de zin maken

  Reply
 13. Alles wat zeldzaam is, heeft zijn prijs. Het voetbal van Ajax is zo zeldzaam slecht dat de prijsverhoging alleszins gerechtvaardigd is. Chapeau Edwin !

  Reply
 14. 54 jaar geleden geboren. 54 jaar fan van Ajax. Vele zondagen op de staantribune in de Meer naar mijn cluppie gekeken. Gejuigt, gevloekt, gezongen….Altijd kwam Ajax op nummer 1. Vier keer landskampioen achter elkaar, met tikki breed en terug.. Maar het was MIJN Ajax die dat voor elkaar kreeg. En nu??? Nu is het eindpunt bereikt. Ik ga zondags mijn tijd anders besteden. Niet meer de rit naar de Arena. Geen arena’s meer kopen. ( Wie heeft dat bedacht trouwens ) Zondag avond kijken naar Studio Sport. Als Ajax heeft gewonnen dan. Want naar een verliezend Ajax kijken, daar heeft deze jonge geen zin in. Ik heb net laten weten dat ik mijn jaarkaart niet ga verlengen. Is de liefde voor Ajax weg nu??? Nee, dat niet, maar het staat wel op een laag pitje. Laten we hopen dat de wind deze niet definitief uitblaast..

  Reply
  • Met ArenA’s betalen? Je komt al een tijdje niet meer in de ArenA zeker. Je kan gewoon met je pinpas afrekenen.

   Reply
 15. En zo zie je maar dat in een tijd van ‘armoe’, waarin je aan alle kanten voor gek wordt versleten (lees: genaaid), er toch weer iemand is die namens je opstaat: een ijzersterke column, de spijker op zijn kop!

  Reply
 16. Geweldige brief. Had erbij geschreven dat Edwin zijn bonus en salaris zal gebruiken om het verschil bij te leggen zodat de supporters niks hoeven te betalen. Met deze mensen , Cruijf en zijn discipelen, is het een club geworden die Euro’s in hun ogen zien. Niks meer met voetbal, supporters te maken.

  Reply
 17. beste Rodney

  Ik vindt je brief zeer goed verwoord
  Ik hoop voor Ajax dat dit een 1april grap is ,al geloof ik er niet in aan gezien mijn zoon ook die dag is geboren om 23.57 uur en toen zij ik ook kon hij niet 3 min.wachten .Als dit echt zo is dan kom ik de laatste wedstrijden niet meer ook al zit ik op de F-Side ,maar mijn medesupporters steun ik op deze manier wel .als ze meer geld willen verdienen moeten ze er een ring boven opgooien zodat ze nog meer supporters er in kunnen stoppen ,maar begin dan eerst met beter te voetballen anders krijg je die ring ook niet vol.

  vakkie129

  Reply
 18. Wat super verwoord deze SCHANDALIGE actie. Ze mogen blij zijn dat we überhaupt nog komen lijken naar dit dramatische tikkie breed en tikkie terug voetbal.

  In plaats van de prijzen te verlagen durven ze dit te doen. Pfffff

  Inderdaad heel duidelijk signaal vanaf de tribunes laten komen, ik zeg HELE stadion pas na 10 minuten naar binnen komen want dit kan NIET !!!!!

  Reply
 19. Echt geweldig geschreven!!! Chapeau! Ik heb ook al 21 jaar een seizoenskaart, ik ga hem wel verlengen omdat er voor mij niks verandert, maar de lol gaat er steeds meer vanaf. Alles zes keer zo duur, niet om aan te gluren, mis passie, strijd en de wil om te winnen. Sfeer is doods, uitgeschakeld worden door kut clubjes voor de beker en Europa League en het stadion zit nooot vol. Ga zo door en u verliest nog meer supporters of moet ik zeggen aanhangers?

  Reply
 20. na 35 jaar besloten mijn seizoen kaart op te zeggen, voor elke thuis wedstrijd 2 x 180 km moeten rijden met heel veel plezier!!!!Tot aan de Finale in Athene Ajax gevolgd met hart en ziel. Vanaf de eerste dag in de Arena in vak 122 gezeten maar na dit seizoen is het mooi geweest, hopelijk vinden ze voor mij een andere gek die wel 650 euro wil betalen voor dit middelmatige elftal. In mijn hart voor altijd een AJAX fan!!!!!!!!

  Reply
 21. Beste Rodney,

  Wat een geweldige eerlijke open brief heb je geschreven, met humor en met de juiste ondertoon… Chapeau!
  Maar bovenal ook eerlijk en oprecht, want zoals je schrijft een inflatiecorrectie als prijsverhoging … soit! Begrijpelijk, alleen de zon gaat voor niets op.
  Maar ook al heb ik geen seizoenkaart en eerlijk gezegd kom ik niet eens meer zo vaak in het stadion. Dat wil niet zeggen dat ik zulke prijsverhogingen absurd vind voor supporters die hun club door weer en wind steunen. En dat geldt voor elke club met hun supporters. Ik hoop dat je brief veel gelezen en gedeeld wordt op social media, want dat verdient deze open brief. Super gedaan!

  Reply
 22. wat een goed brief. Wij hebben kaarten in 428 en gebben geen last Candy verhoging maar het is schandalig om te lezen hoe de verhoging over de tribunes wordt verdeeld, ik ben best bereidt om bv 5 euro meer te betalen voor mijn kaart. Als iedereen dat doet vangt Ajax hetzelfde bedrag aan inkomsten en is iedereen tevreden over de prijs. Daarna moet Ajax nog zorgen dat de kwaliteit waar we voor betalen ook nog geleverd wordt…..

  Reply
 23. Geweldige brief en belachelijke verhoging. Ajax moet toe naar een mix van het systeem van barca (seizoenskaart geld voor alle wedstrijden in alle competities) en bayern (90% verplichte aanwezigheid) zoniet gaan mensen van wachtlijst voor. In dat geval is een verhoging meer dan terecht. Nu schaam ik me diep voor mijn club. Wat toch de mooiste club van Nederland is

  Reply
 24. Top deze reactie op dit walgelijke voornemen nog meer geld uit je trouwe aanhang te troggelen.
  En er voor te zorgen dat straks alleen de pakken uit de ivorentorens op de tribune zitten! Nee dan wordt t pas echt gezellig!
  Hoop dat ze eindelijk eens een beetje hun verstand gaan gebruiken bij ons mooie cluppie!

  Reply
 25. Het aantal lege plekken zal nog verder gaan toenemen. Zal FOX leuk vinden. Elke wedstrijd de hele tijd lege stoeltjes in beeld.
  AT5 liet vandaag ook al zien dat Ajax hiermee duurder gaat worden dan Dortmund en Bayern. Dat ManU 1 euro per wedstrijd duurder is.

  Reply
 26. Onderstaande email vandaag naar Ajax verstuurd. Ze zullen er wel sch*** aan hebben, maar ik moest het toch even kwijt.

  Hierbij wil m’n ongenoegen uiten over de meer dan absurde prijsverhoging voor o.a. vak 120.
  Zo’n 30 jaar ga ik naar de thuiswedstrijden van Ajax, waarvan rond 1989 in het bezit van een seizoenkaart voor vak K of L in De Meer. Uiteraard waren we van harte welkom, want plek was er genoeg.
  Na vertrek naar de ArenA was het al niet direct mogelijk een vergelijkbare plaats als in De Meer te krijgen (wat eigenlijk ook al een niet zo’n fraaie actie van Ajax was) en werden “weggestopt” op vak 408. Na veel zeuren en wachten lukte het na een aantal seizoenen om op vak 120 terecht te komen. Nagenoeg ieder seizoen kwam daar weer een verhoging overheen, maar vooruit, het is je cluppie dus toch maar weer een seizoenkaart. Spijtig om te moeten constateren, dat “trouw klantengedrag” niet beloond wordt. Dit geldt niet alleen voor mij maar vele op het vak die ik ook al in De Meer tegenkwam.
  Uit publicaties begrijp ik dat er ook nog de mogelijkheid wordt geboden naar een ander vak te verhuizen. Als ik echter kijk naar de wachtlijst, dan kan dat nog wel een aantal seizoenen duren voordat dat gerealiseerd zou kunnen worden. ECHTER ook dit is nog steeds “Klantje pesten”.
  Het argument “plaatsen zijn jaren te goedkoop verkocht” is trouwens ook een non-argument. Ik weet niet waar dit mee vergeleken wordt, maar vergelijke plaatsen in de kuip (vak M) gaan voor 2015-2016 € 591,- kosten. In de voorverkoop zelfs nog iets minder. De prijzen van PSV liggen zelfs nog iets lager. Wordt dit dan internationaal vergeleken? Ja, in Engeland liggen de prijzen fors hoger, maar dit is toch een niet vergelijkbare competitie? En je hebt voor die prijs ook nog eens meer wedstrijden.
  Wanneer Ajax toch bij de mening zou blijven dat de argumenten wel steekhoudend zijn, had het in ieder geval klantvriendelijker geweest om OF met een overgangsregeling te komen OF direct een alternatieven zitplaats te komen.
  Op dit moment ga ik niet tot verlenging over, maar zeg ook nog niet op. Ik kan me haast niet voor stellen dat de aangegeven verhoging, zonder duidelijke alternatieven stand zullen houden.

  Reply
 27. Ik word er zo triest van.
  Soms heb ik serieus het gevoel dat het ’t beste is om gewoon de stekker eruit te halen. Club opheffen, alles verkopen en de opbrengst naar de seizoenkaarthouders 😉 (daar hoor ik zelf trouwens niet bij).
  Dan koester ik de rest van mijn leven wel de mooie herinneringen.

  Reply
 28. Die zachte stoeltjes en goede catering zijn ook wel wat duurder. 6000e of 750e
  http://files.m9.mailplus.nl/user3900020/1180/Prijzen%20SCC%20kaart%2015-16.pdf Kijk ook naar andere clubs in europa en niet in media(willen alleen onrust stoken) want voetbal is overal te duur. Ook in het goedkope duidsland zie je hoge prijzen. Niet alleen seisoenskaarten bij ajax in opstand maar alle stadionbezoekers in europa moeten in opstand komen tegen al het geld in voetbal.

  Groeten
  A.M.F

  Reply
 29. Mooi werk Rodney, als ik deze week de flutbrief of flutmail van Van der Sar lees zie je hetzelfde als wat Daniel Dekker al aangaf: “Ajax wil in één keer van het gezeik af, betekent dus verder niet meer reageren”. Stilizitten als je geschoren wordt, het waait wel weer over en die gekken betalen uiteindelijk toch wel. De tactiek is wel erg doorzichtig …voor wat het waard is, maar wellicht moeten we 19 april dan toch maar collectief een minuutje na de aftrap (een symbolisch minuut stilte) het stadion verlaten en hopen dat niet alleen de “getroffen” vakken deze stap zetten!

  Reply
 30. Goede brief Rod! Met €100m op de bank (laten we dat niet vergeten!!) zulke verhogingen durven te vragen, onwerkelijk. Jammer dat de fans te zwak zijn, gewoon massaal geen kaart aan vragen en je veegt de boel schoon. Oh, vergeet mijn geliefde 010 niet, bestorming Maas Gebouw hahaha, kijk – dat!

  Reply
 31. Hello,
  Het gaat in deze niet meer om de sport, maar kapitaal.
  Hele groepen enthousiaste AJAX fans, niet kapitaalkrachtige,,worden afgerekend!!
  AJAX direktie, op zijn minst, jullie moeten je schamen!!
  En dan jezelf zulke bonussen toekennen
  Het is de wereld op zijn kop en bovendien is het gepast? Dat er nu spelers rondlopen, die miljonair zijn!
  Het voetbal is niet meer gezond!!!!!!!!!!!
  Veel liefs,
  Gerard

  Reply

Leave a Comment.