Beste Clarence Seedorf,

Clarence Seedorf3Eerlijk gezegd had ik verwacht dat jij net als Sjaak Swart tot je 75e door zou voetballen. En dan heb ik het niet over wat aandoenlijk geklungel met wat stramme leeftijdsgenoten in Lucky Ajax of met een paar bolbuikige oud-internationals die alleen aan de bar nog onverslaanbaar zijn. Nee, ik bedoel in een eerste elftal van een gerenommeerde club. Clarence Seedorf zou als eerste voetballer ooit tot ver na de pensioengerechtigde leeftijd doorgaan. Dat leek me eerlijk gezegd niet meer dan logisch.

En dan in de zomer 2051, na het veroveren van je 26e Championsleague en je 58e landstitel, zou je er mee ophouden. Eigenlijk met tegenzin, maar Mevrouw Seedorf vond het nu toch wel eens tijd om samen nog even van het leven te genieten. Het perfect verzorgde lichaam kon nog wel een paar jaar door. Zoiets had ik eigenlijk in gedachte, maar je bleek gelukkig toch ook menselijke eigenschappen te bezitten. Gisteren hing je op de voor voetballers respectabele leeftijd van 37 je kicksen aan de wilgen. Na een carrière waar een przewalskipaard de hik van krijgt en een prijzenkast die nog rijkelijker gevuld is dan het drankkabinet van Bonnie St. Claire vroeg jouw grote liefde AC Milan om jouw hulp. De club staat in de grauwe Italiaanse middenmoot, Milan onwaardig. Bunga Bunga Berlusconi en zijn dochter hadden er genoeg van, kegelden de falende trainer op straat en telefoneerden naar Rio. Of jij misschien…. Ja natuurlijk!

En zo zit jij komende zondag al op de bank, thuis tegen Verona. Het zal even wennen worden voor jou, maar ook voor mij. Jij voetbalt al mijn hele volwassen leven. Iets langer zelfs nog. Toen jij zestien was (en ik vijftien) zag ik je op televisie debuteren in die gekke bekerwedstrijd, uit tegen VVV. Het werd 3-7 en ik zag een forse jongeman, die zijn leeftijd als rugnummer droeg, invallen voor Frank de Boer. Weer wat later debuteerde je in de competitie en later in het seizoen speelde als vanzelf al mee in de grote Europacupwedstrijden. Wat direct opviel was dat je al behoorlijk volwassen praatte voor een jochie van zestien. Dat viel me ook al op in een item bij Barend & Van Dorp dat over jou werd gemaakt toen je vijftien was. Terwijl ik mijn  eerste sigaretten rookte, verliefd werd op de nacht en ontdekte dat meisjes best wel leuk waren zat jij je hele carrière al uit te stippelen… Niet dat als ik al die dingen niet had gedaan dat ik dan ook een topvoetballer was geworden (daarvoor ontbrak het mij simpelweg aan talent),  maar jij had dus op je vijftiende al een behoorlijk vastomlijnd idee van wat je ging doen. Intrigerend. Ik ben zesendertig en ik kloot nog steeds maar wat aan zonder dat ik enig idee heb waar het allemaal naartoe gaat.

Ik hoop dat je het goed gaat doen. Co Adriaanse werd ooit bekend met de uitspraak dat een goed paard nog geen goede ruiter is, maar volgens mij ligt dat in jouw geval anders. Ik denk dat jij, net als de man voor wie je ooit inviel, Frank de Boer, het trainersvak in je vingers hebt. Al wens ik je in het resterende seizoen nog veel succes met die stapel brandhout dat het ‘rossoneri’ dit seizoen mag dragen. Je hebt in elk geval je voormalige pupil van de week bij je in de selectie.de-jong-seedorf  Volgend seizoen kun je team echt helemaal naar je hand zetten en dan gaan we zien of ik gelijk heb. Anders ben je, wellicht voor het eerst in je succesvolle leven, om met een andere Milan-legende te spreken gullit , eens  ‘niet te benijden’.

Succes, Clarence!

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

Van deze schrijver is in 2013 de columnbundel ‘Kroegkronieken’ verschenen: kroegverhalen met een Amsterdams accent! Voor 15 euro ophalen of voor 17,50 inclusief verzendkosten en  gesigneerd te bestellen via [email protected]

5 Comments

 1. Zeer liefdevol en warm geschreven, haast literair stuk, dat contrasteert met de vele commentaren, waaruit toch die kleingeestigheid blijkt die heerst tussen de bobo’s in de Nederlandse voetbalwereld. Het succes van Seedorf is een onuitgesproken stille steek onder water aan allen die deze talentvolle zwarte parel hebben gedwarsboomd in zijn voetbal carrière. Foei Nederlandse voetbal top! Seedorf heeft ingetogen, nooit laten blijken, dat hij precies weet waarom hij zonder reden wreed is gestraft door het Nederlandse betaalde voetbal. Nederland heeft de wereld wat uit te leggen, waarom een in Europa en vooral in Italië gewaardeerde en gelauwerde Nederlander, consequent is geweerd uit het Nederlandse nationale elftal. Alleen Kruijf kan het uitleggen, maar dan in normaal Nederlands. Dan hoeven wij niet meer wat krom is, recht te praten.

  Reply
  • Dank u wel, mijnheer Mulier. Ik vind het persoonlijk nog steeds een grove schande hoe de grote Clarence Seedorf in Nederland altijd zo is beschimpt. Als ik in landen als Spanje of Italië op vakantie was vroegen voetballiefhebbers zich welhaast verbijsterd af waarom Clarence Seedorf nooit een ‘grote meneer’ in Oranje was. Ik, goed gebekt als ik ben, stond dan altijd met een mond vol tanden….

   Reply
 2. Ik zag een mooie quote of facebook:”Be Bold, Be Confident, Be You!”. Dit ben je allemaal. Ik ben geen voetbal fan en zeker ook geen voetbal kenner maar geloof wel dat je hebt wat nodig is. Je hebt niemand iets te bewijzen als jij meer tevreden bent met je eind resultaat. Succes en sterkte!

  Reply
 3. Clarence Suriname is trots op je en we hebben nooit getwijfeld aan je kwaliteiten. ironisch dat al die “grote” namen gepasseerd zijn en uitgerekend jij een ploeg mag leiden die qua budget de hele top 3 van ere devisie clubs een paar keer in zijn zak stopt.. en jaaa ze geloven het nog steeds niet gezien de commentaren bij de verschillende nieuwsitems

  Reply

Leave a Comment.