Beste Moses Daddy-Ajala Simon,

moses daddyBeste Moses Daddy-Ajala Simon,

Kijk, dat is nog eens een naam voor een kersverse Ajacied. Welkom bij mijn favoriete club. Je roem is je reeds vooruit gesneld want voor dat ik je naam had gelezen las ik al dat jij in je eigen land (en nu dus ook hier) ‘de nieuwe Cristiano Ronaldo’ word genoemd.

De schrik slaat me altijd om het hart als ik dat soort vleiend bedoelde vergelijkingen hoor. Je zou het eerste 17-jarige talent niet zijn dat kwam bovendrijven en vervolgens weer zonk als een baksteen omdat het gewicht van de vergelijking te zwaar was.

Ik zal je een paar voorbeelden geven. Eind jaren zeventig had Ajax een leuk Amsterdams spitsje. Technisch begaafd, snel en brutaal als de beul. Men noemde hem ‘de nieuwe Johan Cruijff.’ Na achttien wedstrijden en drie doelpunten vertrok hij alweer en behoudens enige vermeende criminele activiteiten en zijn huwelijk met een Dolly Dot kwam hij nooit meer noemenswaardig in het nieuws. O ja, hij heette Ton Blanker.

Ander voorbeeld: Dennis Schulp. De nieuwe Bergkamp. Hij speelde ook op 10, hij had blonde krulletjes en hij heette ook nog eens Dennis. De vergelijking was snel gemaakt. Dennis Schulp sleet zijn carrière vervolgens bij marginale clubs .

En dan hadden we natuurlijk nog Donny Huysen! Onze beroepscrimineel in de spits. Maradonny werd ie genoemd. Tja… verre van. Een invalbeurtje in de Supercupwedstrijd tegen Feyenoord en daarna roemloos mislukt bij Haarlem en AZ.  De vergelijking met Maradona ging overigens niet helemaal mank want onze Donny was ook niet vies van wat Colombiaans pretpoeder.

En Kluiverts…. we hebben legio nieuwe Kluiverts gehad. Zodra een talentvolle spits een kleurtje had en veel scoorde in de jeugd hadden we weer ‘een nieuwe Kluivert’. Brutil Hosé, Rydell Poepon, Geoffrey Castillion….  En dan vergeet ik er nog wel een paar. Van Brutil Hosé zag ik de mislukking overigens al van mijlenver aankomen, want als je in de zaal al verliest van mij en mijn kneuzenteam dan wordt het nooit wat.

En buiten Ajax: Nii Lamptey. Werd de nieuwe Pelé genoemd. Voetbalde op zo ongeveer elk continent, maar ver weg van de hem voorspelde wereldtop. Freddy Adu was ook zo’n nieuwe Pelé…. Is ‘m ook niet geworden…

Distantieer je ontzettend van die vergelijking, beste Moses. Zeg maar gewoon: ‘Nee, ik lijk in niks op die Portugese glijer. Een tweede Ronaldo…. rot op zeg. Ik ben de eerste Moses Daddy-Ajala Simon. Schrijf dat maar in die kutkrant van je.’

Dan komt het allemaal goed met jou. Echt waar.

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk.

1 reactie

Leave a Comment.