Beste Michel Platini,

Rodney schrijftWie in de zomer van 1984 aan Frankrijk dacht, mijmerde nog wel eens over een ouwe film van Brigitte Bardot, dacht aan de heroïsche Tourzege van Laurent Fignon in dat jaar en dacht natuurlijk aan u, die geniale middenvelder die Frankrijk nagenoeg in zijn eentje naar de Europese titel schoot. Het was het eerste toernooi waar ik naar keek en ik begreep nog niet veel van voetbal, maar ik zag wel dat u een heel erg mooie vrije trap in de benen had.

Anno 2013 denken mensen toch anders over La Douce France. Brigitte Bardot is een racistische ouwe heks geworden. Tourzeges zijn verre van heroïsch maar worden gewonnen door dopeheads. De kranten met de bekentenissen van opperjunkies als Armstrong en Rasmussen gingen als warme Herman Broodjes over de toonbank. Of, ach, bekentenissen…. Het was een beetje als die puber die zijn moeder vertelt dat ie rookt en dat zijn moeder dan zegt: ‘Dat wist ik toch al lang, jongen…’ En u bent allang niet meer de briljante voetballer. U bent de baas van de UEFA en aangezien voetbalwedstrijden tegenwoordig vaak ook niet meer eerlijk worden gewonnen heeft u een probleem. Want wat gaat u hier aan doen samen met uw collegae van de FIFA en hoe serieus neemt u dit probleem echt?

Anderhalf jaar terug wuifde u geruchten over het zogeheten matchfixing nog een beetje schamper weg, weet u nog? Nadat uw landgenoten van Olympique Lyon op uiterst dubieuze wijze Dinamo Zagreb met 1-7 wegpoetsten en Ajax op dat zelfde moment twee zuivere goals zag worden afgekeurd thuis tegen Real Madrid. Ajax uitgeschakeld in het miljoenenbal, Olympique Lyon uit schier onmogelijke positie teruggekomen en door in het prestigieuze kampioenenbal met een flinke zak geld. Het deed me een beetje denken aan een wedstrijd uit de tijd dat u nog voetbalde: Spanje-Malta in 1983. 12-1 na een 3-1 ruststand. Een oermatchfixingswedstrijd! Nederland uitgeschakeld, Spanje naar het EK en een paar maanden na die wedstrijd stond er plotseling een gloednieuw stadion op Malta…. Die avond in Zagreb ging het precies zo. Op Champions League niveau uit met 1-7 winnen na een 1-1 ruststand bestaat niet. Dat weet u net zo goed als ik.

Zelfs een analistenpanel bestaande uit Vincent Bijlo, Andrea Bocelli en Stevie Wonder kon nog zien dat er die avond niks van klopte en dat Ajax toen, om het in keurig Amsterdams te zeggen, gewoon genaaid is door de Fransen en de Kroaten. Helaas gaat er tegenwoordig te veel geld in voetbal om en dat maakt de sport aantrekkelijk voor omkoping en criminele praktijken. Er zijn in de afgelopen jaren al boeken over vol geschreven. Ronkende onderzoeken met dito cijfers. Het zou gaan om honderden wedstrijden, duizenden betrokkenen, om miljoenen euro’s en wat er bekend zou zijn zou slechts het topje van de ijsberg zijn. Nou snap ik ook dat we het meeste nooit te weten zullen komen. Als er bij Eindhoven-Telstar een wat vreemde corner valt dan zal vrijwel niemand dat opvallen of zelfs betwisten, behalve ene mijnheer Woo op zijn gokkantoortje in Shanghai. Maar wat de grotere, meer in het oog springende wedstrijden, betreft hoop ik dat u het onderzoek naar de kanker van het voetbal wat serieuzer neemt dan anderhalf jaar geleden toen u uw landgenoten wel erg makkelijk liet wegkomen.

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

1 reactie

Leave a Comment.