Beste Jozy Altidore

Beste Jozy Altidore,

Het is helaas niet iets nieuws, racisme vanaf de voetbaltribunes. Ik herinner het me al vanuit de jaren tachtig en wellicht was het er voor die tijd ook al toen de eerste donkere profvoetballers op de Nederlandse velden verschenen. Dat weet ik niet, zo oud ben ik nog niet. Wat ik me wel nog heel goed  herinner is de wedstrijd Ferencvaros-Ajax, poulewedstrijd Champions League in 1995, waarin de donkere spelers van Ajax de volle negentig minuten lang werden uitgejoeld met allerlei apengeluiden. De Ajacieden gaven geen krimp en wonnen gewoon met 1-5. Dat is altijd het beste antwoord op het gedrag van dat soort simpele zielen.

1-5. Dikke lul drie bier en wegwezen. Dat is een manier om er mee om te gaan.

Het is de tweede keer deze maand dat een donkere voetballer een statement heeft gemaakt tegen racistische geluiden vanaf de tribune. Eerder deze maand verliet Boateng van AC Milan gesteund door zijn ploeggenoten het veld in een vriendschappelijke wedstrijd. De vraag die zich gelijk opwierp was of hij iets dergelijks ook bijvoorbeeld in een belangrijke Champions League-wedstrijd zou doen. Een volmondig ‘ja’ was zijn antwoord. Gelukkig maar. Het is wel eens een keer genoeg geweest en ook hij blijft naast een goedverdienende voetballer toch ook maar gewoon een mens. Je hoeft niet alles maar te pikken.

Het is een kleine stap van San Siro naar San Vliero. Want in Stadion de Vliert, de armetierige thuishaven van FC Den Bosch vond een aantal eencellige misbaksels het nodig om allerlei apengeluiden naar jou te maken. De scheidsrechter wilde de wedstrijd staken, maar jij wilde doorspelen. De scheidsrechter respecteerde dat en jouw ploeg won met 0-5, mede dankzij een goal van jou. Jouw reactie na de wedstrijd: “Ik ga niet het gevecht met die gasten aan. Ik kan alleen maar voor ze bidden. Ik ben door mijn ouders sterk opgevoed. Ik heb ook al veel van de wereld gezien. Dan ga ik echt niet opzij voor wat apengeluiden.”

Wat je gelijk hebt, Jozy. Wat zou jij, wereldburger, zich zorgen maken over een paar simpele pummels uit Oeteldonk voor wie een uitwedstrijd naar Sparta al een hele wereldreis met bijbehorende cultuurshock is. Mensen die minder klasse in hun hele lompe lijf hebben dan jij in je kleine teen. Ze doen niet alleen apen na, ze hebben ook nog eens hetzelfde IQ, hoogstens, want apen schijnen een IQ van rond de 70 te hebben, dus dat kan nog spannend worden.

Beter dus dat zij zulke dingen roepen dan mensen met een normaal verstand, Jozy. Het zijn lafbekken. Een grote bek, maar ze kunnen niks. Helden die Badr Hari uitschelden en dan snel de eerste de beste kroeg in rennen, dat soort types. ‘Een grote bek achter het hek’, zongen we vroeger altijd tegen die mannetjes die flink naar ons liepen te doen. En nou mag je mensen niet helemaal beoordelen op hun domheid, want dat is aangeboren en daar heb je dus niet zelf voor gekozen, maar wel op hun mate van beschaving, want dat is aan te leren. En als dat van onvoldoende niveau is kun je dat soort lieden beter niet meer in het stadion hebben. Laat ze dan thuis maar lekker de aap uithangen of op de therapie die ze hard nodig hebben om wat beschaving te kweken.

Voor zowel de reactie van Boateng als voor die van jou is wat te zeggen. Jullie statements zijn beide over de wereld gegaan en wellicht is het tijd dat dat ouwe fossiel die nu nog baas is van de FIFA is zich over dit soort wantoestanden uit zal spreken. Al hoeven we van hem niet heel erg veel te verwachten. Terwijl ik best een passende straf weet voor die jongetjes die zo flink tegen jou deden: laat die lefgozertjes maar eens een dagje bij een paar Bokito’s in het hok doorbrengen. Kunnen ze de hele dag oefenen op apengeluiden. Eens kijken hoe geamuseerd die gorilla’s zijn van een paar van die Bossche bleekreetjes en of diezelfde bleekreetjes daarna dan nog zo’n grote bek hebben. Als ze daarna überhaupt nog een bek hebben.

Jozy, ik hoop dat we het ooit nog gaan meemaken dat we geen apengeluiden meer horen in de stadions. Al moet je niet vreemd opkijken als je dit seizoen uit bij Feyenoord in de Kuip nog wel enige apengeluiden naar je hoofd geslingerd krijgt, maar dat zijn dan gewoon zakenrelaties van Feyenoord. Die hebben tegenwoordig Diergaarde Blijdorp als shirtsponsor, dus dan krijg je dat.

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

1 reactie

    • ????

      Ik schrijf iets over het maken van apengeluiden naar een donkere jongen door boerenpummels en dat ik zulk gedrag een compleet gebrek aan beschaving vind…. That’s it. Dus ik begrijp niet zo wat dat met Edgar Davids hier mee te maken heeft…

      Reply

Leave a Comment.