Beste Henk de Haan,

Beste Henk de Haan,

Rodney schrijftVeendam is niet Eindhoven, zo bleek maar weer. Want anders had pak ‘m beet Berry van Aerle wellicht een jaar of twee geleden ook al bij Matthijs aan tafel gezeten. Gekleed in een kek overhemd met daarop een rekeningnummer geprint om PSV te redden. Maar goed, PSV werd met geld van de overheid in leven gehouden en het 119-jarige SC Veendam… tja… die konden de klere krijgen. De gemeente en bedrijfsleven zeiden: ‘Ja daaag, wij zijn Gekke Henkie niet!

En toen stond jij op en zei:  ‘Ik wel en ik ga die club redden!’

En zo leerde Nederland Gekke Henkie kennen in DWDD. Of leerde kennen… Je naam zat nog ergens onder een dikke laag stof in een van de met voetbalfeitjes geplaveide achterkamertjes van mijn geheugen. Henk de Haan, uit het Panini-plaatjesalbum 1987 of zo. Een helblonde krullenkop en zo’n typisch jaren 80 vlassnorretje onder je neus. In mijn herinnering verdediger van SC Veendam en dat klopte ook, maar je bleek ook voor FC Groningen te hebben gespeeld. De club waar je tegenwoordig overigens ook nog steeds werkzaamheden voor verricht. Jezus Henk, ik zal je wel wat keren op het schoolplein hebben geruild tegen Robbie Witschge, Joop Lankhaar, Ruud Hesp of andere jaren 80 helden..

Het Paniniplaatje kwam tot leven en hoe! Je was inderdaad wel een beetje Gekke Henkie bij Matthijs aan tafel en bij de Jakhalzen. En je hebt nog steeds dat snorretje. Met een aanstekelijk enthousiasme en in een (voor mij althans) onverstaanbaar dialect streed jij voor de club van je hart, voor de club van het stadion met die nostalgische naam ‘De Lange Leegte’. Je had contact gehad met ‘een of andere dikke sjeik uit Saudi Arabië’, via ‘Feesbouk’, maar dat had vreemd genoeg niks opgeleverd. En we leerden er een nieuw woord bij: ‘Broez’n. Hetgeen zoiets betekent als ‘er op of er onder.’ En dan zeg je er op z’n Henk Haansiaans natuurlijk ook nog: ‘pom pom pom pom!’ achteraan. Een beetje een gekkie, maar daar kan ik wel mee, daar ken ik er genoeg van in mijn leven. Gekkies zijn ook af en toe gewoon nodig, die zorgen dat er dingen gebeuren. Als daar een of andere saai sprekend pak met de uitstraling van een zak vermicelli zit dan gebeurt er niks.

Je wil de club redden middels ‘groundfunding’, al begreep ik natuurlijk wel dat je ‘crowdfunding’ bedoelde. Als 700.000 Nederlanders een euro zouden overmaken binnen acht dagen, dan zou de club gered zijn.

Veendam kan bij mij best een potje breken. Een reis naar Veendam stond immers bij mij en mijn vrienden op het programma als je de meeste punten had gescoord in onze Gabrichcup, een onderlinge competitie die wij hielden. Ik heb ‘m nooit gewonnen en aldus ken ik de Lange Leegte, zoals de meeste Randstedelingen, slechts van de beelden en de verhalen.

Weet je, Gekke Henkie, ik ga het gewoon doen. Ik gun Veendam wel wat. Ik maak een bedragje over. Meer dan die ene euro die je vroeg. Veendam heeft die gunfactor wel bij mij. PSV zou ik failliet laten gaan. En bovendien krijgen we ons geld terug indien het bedrag niet word gehaald, dat heb je ons zelf verzekerd,  dus eigenlijk is het een winwin-situatie. Wordt het bedrag gehaald dan blijft een mooie club bestaan en als niet dan heeft het mij geen cent gekost.

Ik heb afgelopen november gesproken met echte Haarlem-fans bij wie het verlies van hun club nog steeds heel erg diep zit. En zo zijn er ook in mijn woonplaats, Amsterdam, nog steeds mensen die na het faillissement van FC Amsterdam nooit meer voor een andere club zijn geweest. Ajax doet ze geen reet. Voor de club van je hart bestaat geen substituut. Alsof je weduwnaar bent geworden en nooit meer wil hertrouwen.

Dat ik sympathie heb voor de club staat overigens los van het feit of ik vind dat de club bestaansrecht heeft. Als het achterland om wat voor reden dan ook maar niet naar het stadion wil komen dan heb je een probleem. En als je dan een bestuur heeft dat structureel meer geld eruit gooit dan dat er binnenkomt, dan heb je nog een veel groter probleem.  Misschien moet je ze als de club gered is eens met een tientje naar de supermarkt sturen. Dan zullen ze zien dat ze dan niet met een kar van twee geeltjes de deur uit kunnen lopen. Precies zo moet je een voetbalclub besturen en dat is het eerste wat je ze moet leren als jouw actie slaagt.

Maar genoeg geluld, Henk.

Ik ga wat overmaken richting de Veenkoloniën.

Succes en broez’n! Pom pom pom pom!

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

 

3 Comments

 1. Wat is het nu….de 3e of alweer 4e dag van het faillissement?
  De klok tikt wel door, hopelijk niet tegen de verkeerde richting.
  Ieder dialect heeft zijn eigen voetbal team en als met het ieder uitgesproken knauwerig woord in DWDD een euro gescoord werd, waren ze al heel ver.
  Ook ver en wars van enige attitude. Wat we niet van Matthijs, die zijn kapster ontslaat omdat ze eens zorgde voor ’n bad hairday, kunnen zeggen. Eén dag!
  Terwijl de dagen van voetballend Veendam uitgeteld zijn….

  Reply

Leave a Comment.