Beste Edwin van der Sar,

Rodney RijsdijkBeste Edwin van der Sar,

Vers terug van een korte vakantie opende ik mijn mail. Tot mijn niet geringe verbazing stond daar een mail van jou tussen. Of ik mijn seizoenkaart dit jaar even zelf wilde verlengen. Dan zou je ‘m niet duurder maken. Omdat je zo amicaal was in die brief wilde ik replyen. Dus ik begon te typen:

‘Hey Edwin! Wat leuk dat je mij eens mailt man! Ik loop altijd maar die flauwekul aan voetballers te schrijven, nooit sturen ze eens wat terug! Jou heb ik nog niet eens een brief gestuurd of je stuurt mij al een brief! Dat vind ik nog eens tof, Edwin. Natuurlijk verleng ik mijn seizoenskaart gewoon. Hallo! Schijt de paus in het bos? Zijn beren katholiek? Wat denk jij nou? No worries, gozer! Binnenkort eens een paar liter bier drinken? Groet, Rod!’

Maar net voor ik op ‘verzend’ wilde drukken zag ik dat het een ‘noreply’ adres was op jouw naam en dat deze brief natuurlijk ook naar de andere 41.999 seizoenkaarthouders is gestuurd. Dus daarom schrijf ik je maar terug via de voor mij vertrouwde weg.

Iets anders: maandag stond ineens op AT5 dat jij wellicht als stand in voor Jasper Cillessen mee zou gaan naar Eindhoven voor de topper tegen PSV. Vermeer geschorst en derde keeper van der Hart geblesseerd.

Twee dingen schoten door m’n gedachten. De eerste was: tof als Ajax’ beste keeper ooit misschien nog eens meedoet. En bovendien, de directeur op goal. Welke club heeft dat?  Maar het tweede was: wij zijn Ajax. En is onze filosofie niet gewoon dat als de keeper van het tweede en de reserve daarvan geblesseerd is we gewoon verder naar beneden kijken? Naar de keeper van de A1 dus in dit geval. En volgens mij is dat ook aardig in samenspraak met de gedachte van de Cruijffianistische filosofie die nu zo breed gedragen wordt binnen de club. Als je goed genoeg bent, ben je ook oud genoeg. Dan is het raar om de 42-jarige directeur op de bank achter Cillessen te zetten. Volgens de regels mag het: je bent lid van de club en voetbalt nergens anders. Zo valt er uit de directie en trainersstaf van Ajax een aardig team samen te stellen.

Frank de Boer kan invallen als Alderweireld geblesseerd raakt. Problemen rechts op het middenveld? Dan verruilt Ronald de Boer zijn hippe Maik de Boer-bril voor lenzen en dartelt hij weer als een jonge hinde het veld op. Marc Overmars ouderwets flitsend op de linkervleugel en who gives a shit als Eriksen vertrekt? Dan lappen we Dennis Bergkamp gewoon weer op. Ik schrijf er maar even bij dat ik nu een geintje maak. Als de 74-jarige Sjaak Swart dit leest gaat ie namelijk stante pede zijn kicksen invetten en acht rondjes Oosterpark lopen, want stel dat Frank de Boer hem zaterdagavond opbelt….  Of ie zondag niet toevallig…. Sjaak zit elke zaterdagavond naast de telefoon.

Toch is het niet ondenkbaar dat de naam Van der Sar’ binnen afzienbare tijd weer in de opstelling te lezen is. Sommige dingen zitten namelijk in de genen. Zo kunnen we bij mij in de familie allemaal heel erg lekkere nasi goreng maken. Dat kunnen wij dan weer. En zo schijnt jouw 15-jarige zoon Joe een dermate aardig potje te kunnen keepen dat Ajax hem wil overnemen van zijn amateurclub Noordwijk, zo las ik op een voetbalsite.

Kan dat voor zondag nog? En dat ie dan ook speelgerechtigd is? Hebben we toch nog een Van der Sar op de bank zitten zondag!

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

1 Comments

  1. Van der Sar is een prima kerel! Als incidenteel voetbal liefhebber zou ik ‘m graag nog eens in actie zien. Ik ben van mening dat we breder moeten denken, en niet aldoor de diepte in gaan. Maar als het sport en mijn onkunde hierin betreft durf ik dit niet hardop te uiten. Stel je voor dat mijn reactie naar ’n “norepley” adres zou gaan….
    Wat grappig…Sjaak Zwart zit nu iedere zaterdagavond naast de telefoon? Vroeger zat hij in de marmottenbak samen met onder andere Cruijff. De weekend quizz van Fred Oster. Daar waren wij als gezin vroeger weer heel goed in -weekends naar dit soort familieprogramma’s kijken met doppinda’s op een krant of de retro salontafel, en zondags de bossen in, ik bedoel maar!- Welk vakje de marmot-voetballers namen weet ik niet meer, tijdens de laatste seconden, terwijl de spanning van het spel toenam, wisselden ze nog wel n’s van positie….

    Reply

Leave a Comment.