Pubquizzen. De jacht op gratis bier.

Toen ik aan het begin van deze eeuw bij vrienden in Glasgow op bezoek was namen zij mij mee naar een pubquiz. Dat soort avonden waren voor mijn Schotse vrienden doodgewoon, dat deden ze elke week wel een keer. Voor mij ging er een nieuwe wereld open. Ik was de Nederlander die alleen in de kroeg kwam om een biertje te drinken. Nu zat ik op een avond die de aangename combinatie van gezellig met een team meedoen aan een triviaquiz en uitgaan met elkaar verenigde.  Het werd een mooi debuut. Ons team won de kennisquiz en we verlieten de pub met een krat bier. Ik had de smaak van het pubquizzen meteen te pakken. Toen we later die week in een andere pub weer meededen aan een quiz wonnen we wederom en dit keer werd onze rekening verscheurd. Het werd steeds leuker.

Dat was mijn kennismaking met het fenomeen ‘pubquiz’. Reeds in de jaren zestig van de vorige eeuw  werden deze avonden in Groot Brittannië en Ierland bedacht door horecabazen om meer publiek te trekken op dagen die normaal rustig waren. De kandidaten beantwoorden in teamverband triviavragen die door een quizmaster worden gesteld. Of er moeten muziekfragmenten of fotorondes geraden worden. De prijzen bestaan over het algemeen uit rondjes drank, prijzen van eventuele sponsors, prijzen die betaald worden uit het inschrijfgeld van de deelnemers, of natuurlijk de felbegeerde verscheurde drankrekening.

In Amsterdam stond de ‘pubquiz-scene’ in die jaren nog behoorlijk in de kinderschoenen. Uiteraard organiseerden de Britse en Ierse pubs zo nu en dan wel eens een quiz, maar het stond toch allemaal nog in een wat schril contrast met de tegenwoordige tijd. Wie vandaag nog wil meespelen in een pubquiz kan door de hele stad heen ergens aanschuiven om mee te spelen in een van de vele quizzen die ofwel zelf bedacht zijn door de presentator of die zijn aangekocht op websites als pubquiz.nl en quiznight.nl.

Een jaartje of twaalf na mijn eerste quizervaring zit ik dan op maandagavond in Café Kostverloren in Oud West. Zomaar een herfstige maandagavond in oktober. Een team bij elkaar vinden was niet heel erg moeilijk. De keuze tussen een potentieel gratis avondje bier drinken op maandagavond  of suf thuis op de bank hangen was voor mijn teamgenoten in spe een makkelijke. Mijn teamgenoten van deze avond zijn mijn vriendin Anna en mijn makkers Erwin, Jaap en Vincent, die zelf tweewekelijks op woensdag een geheel zelfbedachte pubquiz presenteert in Café Wilhelmina, eveneens in Oud West.

Veel cafés zijn gewend aan de deelname van zo’n  tien tot vijftien teams,  maar Café Kostverloren puilt vandaag uit met precies vijfentwintig teams en dat is niet alleen vandaag zo. Het is elke week een gekkenhuis. Elke maandagavond organiseert  Kostverloren deze quiz en het zit ook elke keer flink vol. Hier is de maandagavond geen suffe, trage avond zoals het dat in veel cafés is, maar een van de absolute topavonden. Er moet per telefoon of mail gereserveerd worden. De wekelijkse quizavond is zo populair dat even spontaan binnenvallen er niet meer bij is. Het verklaart ook meteen waarom het meisje dat ik vanmiddag aan de telefoon had heel specifiek wilde weten met hoeveel mensen ons team zou aanschuiven.

Gelukkig waren we ruim op tijd in het café aanwezig en aldus op tijd om een prima tafel voor vijf personen in de nabijheid van de bar te confisqueren. De kroeg heeft wat je noemt een volle bak en de sfeer in het café is uitgelaten. Iedereen heeft er zin in en de drank vloeit rijkelijk.

We hebben dus een flink aantal  tegenstanders om te verslaan in onze jacht naar gratis bier, maar er heerst veel zelfvertrouwen in het team. Er staat dan ook een behoorlijk uitgebalanceerd team, gewapend met een breed scala aan kennis. Het team bestaat  uit een muzikant, een theatermedewerker, twee quizmasters en, bepaald niet onbelangrijk, een vrouw! Het is een wetmatigheid in pubquizland: vrouwen zijn de geheime wapens in teams die voor de rest uit alleen mannen bestaan. Zij weten, buiten alle andere dingen die ze weten, vaak net die dingen waar mannen absoluut niets van weten. Over mode, cosmetica, vrouwenseries of muziek die wij mannen collectief uit ons geheugen hebben gebannen. Daarom is het hebben van een vrouw in een team van essentiële waarde.

De fotoronde bestaat uit tien afbeeldingen van DJ’s. Na een hoop gepieker en overleg staan er uiteindelijk tien namen ingevuld. Sommige antwoorden weten we zeker, van andere zijn we minder overtuigd, maar we vullen altijd iets in. Anders heb je het sowieso fout. Een quizantwoord is soms als de neus van Steffi Graf: het blijft een gok.

Het is geen ambachtelijke quiz. Het is quiz een van pubquiz.nl die kant en klaar wordt geleverd. Zij leveren de vragen en antwoordformulieren. Quizzen van pubquiz.nl hebben geen thema’s. Elke ronde worden er random tien vragen gesteld. Triviale kennis over sport, muziek, geografie, politiek, actualiteit en andere feitjeskennis is een vereiste.

De quiz is gevarieerd, zowel qua vragen als qua niveau. Ons team weet op eigenlijk op bijna elke vraag wel een antwoord. En gelukkig is pubquizzen een teamsport, dus wat de een niet weet, weet vaak de ander wel. We gaan nog steeds voor die gratis drank en we bestellen dus nog maar een rondje bier. De ober heeft al rap door dat de omloopsnelheid van de drank aan onze tafel vrij hoog is. Hij houdt nauwgezet bij wanneer iemand van ons zijn glas leeg heeft, want hij weet ook wel dat wij dan gewoon blind vijf bier bij hem bestellen.

Na elke ronde worden de formulieren ingenomen en na vier rondes is het pauze. Na die pauze worden de antwoorden voorgelezen door de quizmaster en dan blijkt dat ons team het inderdaad niet zo heel slecht gedaan heeft. We hebben zes van de tien DJ’s in de fotoronde juist herkend en van de vragen hadden we het meeste toch ook wel goed geraden. Een paar ‘o ja’ of ‘hadden we maar’-momentjes, maar die zijn er altijd wel in een quiz. Halverwege de quiz staan we derde, op drie punten van de koploper. Ajax heeft de laatste twee jaar grotere achterstanden goed gemaakt, dus dat is te overzien, al is dat natuurlijk een framboos met een ui vergelijken. Maar hoe men het ook wendt of keert: de gratis drank is nog altijd in zicht, dus vol goede moed bestellen we nog maar eens vijf bier en beginnen we met ronde nummer vijf.

Die is tamelijk pittig, maar langzaam maar zeker komt het team op stoom. De muziekronde is een dankbare prooi voor ons team en de eerder genoemde wetmatigheid van de aanwezigheid van een vrouw in het team bewijst zich hier: onze dame weet twee liedjes waar geen kerel op zou komen.

We houden de moed er in en gaan er wel vanuit dat onze tegenstanders misschien ook nog wel eens een missertje kunnen maken. Ronde zeven gaat ons ook goed af en de  achtste en laatste ronde zelfs bijna foutloos. Op de laatste vraag na dan. Maar hoe dan ook, een indrukwekkende eindspurt. We geloven er in en bestellen nog maar wat bier.

De quiz is afgelopen en we roken ons buiten nog wat moed in. De antwoordformulieren worden nu geteld. Na een klein kwartier zijn de uitslagen bekend. We bestellen voor de zekerheid nog maar wat te drinken en applaudisseren beleefd als de namen van de teams die onder ons zijn geëindigd worden genoemd.

De presentator komt nu bij de bovenste teams.

Op de derde plaats staat nu een ander team.

Dat kan maar twee dingen betekenen.

We hebben goud of zilver.

Krijgen we nou eeuwige roem of zijn we gewoon de eerste verliezer?

Betalen we een forse rekening of we houden ons geld in de pocket?

Het wordt het eerste.

Helaas.

We moeten betalen.

Het team dat een tafeltje achter ons zat heeft ons verslagen. Met drie punten verschil. Jammer, maar sportief als wij zijn feliciteren wij onze rivalen van vandaag met de overwinning. We bestellen nog maar een biertje en daarbij onze monumentaal grote rekening.

We lappen allemaal een vijfde deel, nemen toch nog maar een biertje en gaan daarna gaat ieder zijn eigen weg weer. We zijn er lekker een avondje uit geweest en we hebben het gezellig gehad. Wat meer kun je verwachten van zomaar een maandagavond in oktober? Wellicht de overwinning, maar die pakken we nog wel eens. We komen terug!

Zomaar een greep uit het huidige quizaanbod in Amsterdam

Café Wilhelmina Pubquiz: tweewekelijks op woensdag om 20.00

Café Kostverloren: elke maandag om 20.30

Café Bax Popquiz: elke laatste zaterdag van de maand om 21.00

Café Bar Baarsch elke maandag om 20.30

Poolcafe Plan B elke woensdag om 20.30

Café Kuijper: elke dinsdag om 20.30

Café Lust: elke dinsdagavond om 20.30

Café Maxwell: elke maandag om 20.30

Café Restaurant Fijnhout: maandelijks op woensdag om 20.30

Cafe Frieda: pop en pubquizzen op zondagen vanaf 19.30

Dit artikel werd gepubliceerd in Z! De Amsterdamse Daklozenkrant nr. 20, 2012

1 reactie

  1. Zeg jij maar tegen Anna, dat ze deze ronde gewonnen heeft! Als ik 30 jaar jonger was geweest, was je van mij geweest…Al is het alleen maar, dat wij dit fenomeen niet kennen in 010! 😉 Geweldig, jee schrijft nog leuk over een hard gekookt ei!

    Reply

Leave a Comment.