De meest fascinerende winkel waar ik nooit ben geweest

SpyShop AmsterdamAl zolang als ik in mijn buurtje woon is er één winkel die altijd mijn speciale aandacht heeft gehad. De winkel zit vlak naast de supermarkt op de Postjesweg dus ik loop er vrijwel dagelijks langs. Hij bestaat al sinds 1978. ‘Ga dan eens naar binnen,’ zou je dan zeggen. Maar dat gaat niet zomaar. Je mag er slechts op afspraak naar binnen. Dat maakt de winkel nou juist zo leuk geheimzinnig. Het is The Spyshop. Ik verkeer in de romantische illusie dat de eigenaar een mannetje is met een lange regenjas, een gleufhoed en een zwarte zonnebril. En dat hij, als hij af en toe eens in het café aan de leestafel zit, een krant leest waar een klein gaatje in zit zodat hij alles en iedereen in de smiezen kan houden.

Nou kun je natuurlijk een afspraak maken en veinzen dat je een vermoeden hebt dat je vrouw het met de buurman doet en dat je interesse hebt in afluisterapparatuur, of in een vulpen met een verborgen camera, een pakje kauwgom met een zendertje er in of nog iets veel geavanceerders zoals GPS-tracking, maar dat heb ik nooit gedaan. Zo nieuwsgierig ben ik nou kennelijk ook weer niet. Dat haalt de mystiek ook weer weg. Windowshoppen kan gelukkig wel en dat doe ik dan ook zo af en toe. Zoals voor dit stukje.

Even wat producten van ze optypen.

Even spioneren bij The Spyshop.

 

1 reactie

  1. Het is waarschijnlijk een stuk saaier dan je beeld. Soms is het leuker het niet te weten. Kun je tenminste elke keer weer fantaseren hoe het zou kunnen zijn. Totdat je het weet. Dan wordt het waarschijnlijk de saaiste winkel waar je ooit was.

    Reply
  2. Er zit ook een spy shop op de Jan Evertsenstraat. Ik vraag me ook altijd af wat twee winkels die zo in de niche opereren zo dicht bij elkaar doen. Ik vermoedt dat dit de na-sleep is van de koude oorlog, een van de eigenaren zal wel Boris heten en dan staren ze stiekem naar elkaar op het terras, van achter de krant.

    Reply
  3. Er zit inderdaad een Spyshop op de Posjesweg in Amsterdam. Ik denk niet dat je er goed wordt geholpen. Zij verkopen van alles. Dat dit allemaal maar mag in een land als Nederland. Van Kogelwerende Vesten tot Spionage materiaal. De eigenaar ziet er wel netjes uit maar je weet het maar niet

    Reply

Leave a Comment.