Utrechtsestraat, vrijdagmiddag

Cult-Selecao_LogoEen vrijdagmiddag in januari zoals een vrijdagmiddag in januari moest wezen:  Marcel en ik aan het koude bier in de warme kroeg. Niet in de natuurlijke habitat van Oud West en de Jordaan, maar in de Utrechtsestraat. Vrienden van ons moesten daar optreden in de legendarische platenzaak Concerto, een winkel waar ze behoorlijk veel dingen verkopen, maar geen bier.
Onze dorst won het van onze zin om het hele concert af te kijken en we slopen de deur uit naar de oude bruine kroeg twee straathoeken verderop.

Na de koetjes, de kalfjes en ons persoonlijk welzijn te hebben doorgenomen onder het genot van wat vazen bier kwam het onderwerp, niet geheel ongebruikelijk, al snel weer op voetbal. We bedachten dat het wellicht leuk zou zijn om een WK-pool te organiseren. Maar dan net even anders dan anders. Standaard is dat je een elftal samenstelt uit de deelnemende landen en dat die dan punten voor je halen door doelpunten, overwinningen, etcetera en punten voor je verliezen door gele kaarten, nederlagen en meer van zulks.

Dat is leuk, maar dat moet leuker kunnen. En ineens, na precies de juiste benodigde hoeveelheid bier borrelde er een briljant idee op: spelers bestraffen voor ‘moderne voetbalmaniertjes’. Zoals spelers die bij het vieren van een doelpunt tegenwoordig zo’n eng hartje van hun handen vouwen. Of een logootje op hun shirt kussen. Of een heel erg sneu ingestudeerd dansje doen. Of zich een speciaal WK-kapsel aanmeten. Kortom, maniertjes waarvan je ontstellend jeuk aan je naad krijgt.

Marcel en ik hadden een eurekamoment, gingen los op de ontelbare nare trekjes van de moderne voetballer en bestelden nog maar meer bier.

Maar natuurlijk moeten de voetballers die een beetje cult zijn ook beloond worden. Spelers die zwarte kicksen dragen, die het shirtje uit hun broek laten wapperen, die ‘gepast’ juichen, die de assistgever bedanken of die hun tegenstander op een weergaloze panna trakteren. Die moeten beloond worden met pluspunten.

We legden het idee voor aan onze mederedactieleden van FC Blogbroeders, een collectief van schrijvende voetballiefhebbers met een gezonde hang naar voetbalnostalgie en een even gezonde afkeer van het moderne voetbal. Het idee werd enthousiast ontvangen. Over en weer werden ideeën uitgewisseld, er werd een logo ontworpen en de eerste opzet was een feit. De eerste opzet voor de tofste WK-pool ooit en waar aan iedereen mee kan doen, we hebben het de CultSeleção genoemd. De pool die tussen twee rondjes bier is bedacht in de Utrechtsestraat.  We zijn nog steeds aan het slijpen. Mocht je zelf ook leuke ideeën hebben dan horen we dat graag en kijken we of we dat kunnen inpassen. We houden je op de op de hoogte!

Leave a Comment.