Rodney in de 21e eeuw 4: Foto’s

fotocameraOoit was ik met een vriend van mij op het Oktoberfest in München. Een paar dagen later waren we weer opgedroogd en brachten we ons fotorolletje naar de HEMA. Alle foto’s waren perfect gelukt behalve die ene waar we op hoopten: de foto waarop wij met de allejeeeeezus lekkere bierserveerster op stonden te poseren. Conny heette ze. Eine schöne Blonde Bayerische Fraulien mit ganz grosse Tetten en vier literpullen bier in elke gehand geklemd. In elk opzicht dus een droomvrouw. Oorzaak van de mislukte foto: die konijnenkop die wij hadden gevraagd om een foto te nemen had zijn duim voor de lens gehouden. Dat zou ons dus nu niet meer gebeuren. Tegenwoordig kun je het resultaat gelijk zien. Er kan natuurlijk een keer een vingertje voor zitten, maar dan wis je de foto gewoon en dan neem je ‘m opnieuw. En mensen hoeven ook niet meer met een fototoestel op stap, welnee gewoon met de telefoon.

Dat zijn natuurlijk grote praktische voordelen. Een vriend van mij is concertfotograaf en in plaats van de hele avond rolletjes verwisselen kan hij achter elkaar door met zijn Canon blijven schieten en na het concert gaat hij weer blij naar huis, tevreden met 2000 foto’s die hij dan thuis nog even kan gaan uitzoeken.

Het heeft natuurlijk ook nadelen. Als je dan wordt uitgenodigd door vrienden en er wordt ineens voorgesteld om de vakantiefoto’s te bekijken. Vroeger was je dan snel klaar. Bladerde je even snel door een mappie van 24 of 36 fotootjes door en dan was je er weer vanaf. Tegenwoordig is het anders. Alles is minimaal in zesvoud en uit elke denkbare hoek gefotografeerd. 1143 foto’s in een slideshow…. ‘We gaan er vlug doorheen hoor!’ Vijf uur later loop je met lasogen naar buiten en kan je geen foto van dat geile klote-Kreta meer zien. Foto’s van het huisje, het dorpje, van de borden souvlaki, de glazen raki, de leuke nieuwe vrienden, de strandfoto’s en de modderfokking aardige ober. Het komt je de neus en oren uit.

Maar eerlijk is eerlijk. Gemakkelijk is het allemaal wel. Iedereen kan prachtige foto’s maken en ook nog eens zelf ontwikkelen. En in onbeperkte mate. Nu een foto maken betekent dat de foto binnen een halve minuut wereldkundig kan worden gemaakt via sociale media. Je hoeft niet eerst naar een winkel en dan een paar dagen wachten en maar hopen dat ie gelukt is.

Geen gekloot meer in donkere badkamers, gewoon alles op het laptoppie.

Nadeel: de tsunami aan selfies die overal voorbij komen. Maar alles tegen elkaar weggestreept: ja, hier wint de tegenwoordige tijd het toch wel. Zelfs voor de gedateerde nineties-man die ik ben. Al heb ik nog steeds een (digitaal!) fototoestel en geen telefoon waarmee ik fotografeer. Maar het allesbeslissende grote voordeel: niemand hoeft ooit meer een ‘Conny-tje’ te hebben!

Leave a Comment.