De KlasZieker

Ajax-FeyenroordToen ik in de jaren negentig van de vorige en de jaren nul van deze eeuw vaak  naar Ajax ging en jarenlang ben meegereisd heb ik natuurlijk het één en ander aan kwetsende spreekkoren en spandoeken voorbij zien komen. Hoewel we in het hele land voor van alles werden uitgemaakt was het natuurlijk vooral bij de grote rivaal Feyenoord vaak bal. Het heeft niets meer met rivaliteit te maken, het was pure onversneden haat. Enerzijds werden ‘wij’ uitgemaakt voor ‘kankerjoden’, zong Feyenoord ongezellige liedjes over de aan kanker overleden vrouw van Louis van Gaal, werden er sissende gaskamergeluiden naar ons gemaakt en werd er gezongen dat moordenaar van Carlo Picornie gezellig bij hen in het vak zat.  Aan de andere kant zongen Ajax-fans ‘rijen, rijen, rijen in een wagentje’ als referentie naar één van hun verongelukte supporters, werd er ‘hoofd eraf, kameraden’ gezongen als verwijzing naar de Feyenoordfan die tijdens een feestelijkheid met zijn hoofd tegen een viaduct aanknalde en natuurlijk was er altijd de macabere evergreen ‘Bommen op Rotterdam.’ Over haatdragende spandoeken van beide kanten heb ik het nog niet eens gehad. Kortom, over en weer is het al jaren nogal haatdragend en smakeloos, om er maar eens een understatement uit te gooien.

Afgelopen woensdag had Ajax’ vak 410 een spandoek over de overleden Feyenoordfan ‘Rooie Marck’, een naargeestig spandoek dat past binnen het kader van alle smakeloosheden van in elk geval de laatste twintig jaar die ik heb meegemaakt. Al moet ik eerlijk zeggen dat dit spandoek in de jaren ’90 en ’00 de media nooit had gehaald. Toen waren er veel hardere spandoeken waar je nooit wat over las.

Het zal de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam nou niet direct het idee geven dat het een briljant plan is om komend seizoen weer supporters over en weer in elkaars stadion toe te laten. Op allerlei fora en supporterssites las ik de laatste dagen vaak: ‘Ja, maar hun…’

Rot op.

We zijn toch godverdomme geen twaalf meer met dat kinderachtige ‘Ja maar hun..’?! Misschien is het gewoon eens een idee om allemaal, dus ja, van beide kanten, eens wat civilisatie op te brengen en de eigen ploeg aan te moedigen in plaats van elkaar allerlei narigheid toe te blèren. Misschien wordt die cirkel van haat dan eens doorbroken. Dan kunnen we het weer eens over voetbal hebben en krijgt de klasZieker dan ooit weer eens de grandeur die het zou moeten hebben: die van ‘De Klassieker’. Of heb ik nu last van ijdele hoop?

 

Deze schrijver bracht onlangs zijn columnbundel ‘Kroegkronieken’ uit, Amsterdamse kroegverhalen met ballen! Gesigneerd exemplaar bestellen? Kan! Mail naar [email protected]

7 Comments

 1. Trots op deze reactie!
  Iemand zal de draad moeten doorbreken maar ik ben bang dat we daar nog een tijdje op moeten wachten…Aan beide zijden hebben we er namelijk een aantal rondlopen die een paar chromosomen missen op wedstrijd dagen… Lijkt wel of ze die dan in een laatje apart thuis laten liggen…
  Maar we blijven hopen!!

  Reply
  • Perfect verwoord! Triest dat dit soort ziektekiemen een prachtige sport zo kan infecteren. Het wordt tijd dat de puisten de stadions worden uitgeknepen. Ontstoken meeëters moet je laten behandelen vóór de streptokokken plaatsnemen achter het hart, wat de dood van een mooie sport kan veroorzaken.

   Dank voor dit goede artikel!

   Reply
 2. Goed weergegeven stukje, en ik hoop oprecht dat het in de toekomst zo zal kunnen zijn! De oproep van de ‘sfeermakers’ om in t zwart gekleed te gaan naar afgelopen wedstrijd tegen onze rivaal slaat dan ook nergens op, waneer er namelijk WEL uitsuporters zijn, zijn zij juist diegene die voor de rottigheid zorgen! Dus nogmaals ik hoop t van harte, dat er weer eens wederzijds respect zal zijn, al denk ik dat dit een utopie zal blijven!!!!

  Reply
 3. Wederom sterk verwoord!

  Wellicht zal het nog enige tijd ijdele hoop zijn dat er fundamenteel iets veranderd, maar het zou fijn zijn als het weer over voetbal zou gaan en niet allerlei randverschijnselen. Enige civilisatie zou ik nog aandikken tot gewoonweg civilisatie.

  Het zou toch zo moeten zijn dat liefhebbers van ons aller Ajax als eerste het voetbal minnen en zich verre houden van al die laaghartige en smakeloze spandoeken die er niet op gericht zijn de eigen ploeg een hart onder de riem of extra zetje te geven, maar de aanhang en club van de tegenstander op het veld te denigreren.

  Reply

Leave a Comment.