Beste Romario,

romarioDrie dagen te laat maar alsnog: van harte gefeliciteerd met je 50e verjaardag! Romario 50,ik zeg het maar eens hard op omdat ik het anders niet geloof. Dat gaat hard man, ik herinner me je debuut in de eredivisie nog. Uit bij Roda. In het foeilelijke Kaalheide-stadion. Striemende Hollandse kou. Je vond het maar niks. Zoals je ook die rare Hollandse eetgewoonten maar niks vond: groenten en aardappelen door elkaar prakken en appelmoes er overheen, je gruwde er van.

Het was natuurlijk sowieso een behoorlijke cultuurshock om van bruisend Rio de Janeiro naar Eindhoven te verhuizen. Zo zul jij de Nederlandse interpretatie van het carnavalsfeest een tikje meewarig hebben aangezien. Hier geen schaars geklede vrouwen en samba maar kettingbierzuipende types in een kippenpak die al polonaiselopend ‘Er staat een paard in de gang’ meelallen.   

Brasil.jpgRomario De Souza Faria in Eindhoven, het zag er altijd een beetje uit als een tropische vogel die per ongeluk op de Noordpool was beland en maar het beste moest zien te maken van zijn nieuwe leefomgeving. En dat deed je dus maar: je ging lekker stappen in Amsterdam, scoorde in de discotheek net zo makkelijk als op het voetbalveld en bepaalde zelf wel wanneer je terug kwam van vakantie. Dit niet zelden tot grote ergernis van de clubleiding en van sommige van jouw ploeggenoten. Maar laten we wel wezen: Romario die de les werd gelezen door modale voetballertjes als Juul Ellerman en Edward Linskens, dat klopte natuurlijk niet. Die jongens moesten natuurlijk gewoon hun klep houden en jou op hun blote knietjes danken dat jij die ballen er elk weekend in schoot en daarmee ook hun winstpremies en kampioensbonussen veilig stelde. Ik heb van je genoten. En dat terwijl je niet eens voor mijn favoriete club speelde. Ajax had dan weliswaar een prachtvoetballer als Dennis Bergkamp lopen, maar het leven van Dennis was natuurlijk zo bruisend als een spaatje blauw. Het meest sappige verhaal dat ooit over Dennis Bergkamp de ronde deed is dat hij ooit de kantinejuffrouw bij Ajax schijnt te hebben gekust: drie keer op haar wangen op de nieuwjaarsreceptie. Veel schokkender verhalen bestaan er niet over onze Dennis. In tegenstelling tot jou. Jij was een schurk en ik heb een zwak voor schurkenvoetballers. George Best, Diego Maradona, Eric Cantona en noem al die etterlijers maar op. Allemaal voetballers met een rafelrandje. Voetballers waar verhalen in zitten, schelmenromans, daar hou ik van. Dat heb jij ook. Dus daarom feliciteer ik je. Ik hoop dat je van je verjaardag hebt genoten met veel samba en mooi prinsessenspul, maar dat is je wel toevertrouwd.

Nogmaals sorry dat ik een paar dagen te laat ben met mijn felicitatie, maar ik was ‘een beetje moe’. Dat zal je bekend voorkomen.

Met vriendelijke groet uit koud Amsterdam,

Rodney Rijsdijk.

Leave a Comment.