Beste Martin Hansen,

hansenGefeliciteerd met je prachtgoal gisteren tegen PSV. Ik zie bij Ajax spitsen rondlopen die  minder goed raad zouden weten met zo’n kans. Werkelijk schitterend hoe je die halve kans afmaakte. Ik neem aan dat je tegenwoordig Zlathansen wordt genoemd door je ploegmaten?

Zojuist keek ik naar het Sportjournaal en ik zag je glunderend je verhaal doen. Maar, zo zei je, je zou liever herinnerd willen worden om je fantastische keeperskwaliteiten. Beste Martin, ik ga je nu maar meteen uit de droom helpen: dat gaat niet gebeuren. Al stop je zes penalty’s tegen Ajax in de Arena, dit hakje blijft altijd hangen. Keepers worden vaak om heel erg specifieke momenten herinnerd.

Een paar voorbeelden.

Otto Versfeld is tegenwoordig taxichauffeur in Helmond en tot op de dag van vandaag herinneren mensen hem aan die beroemde Cruijff-Olsen-pingel die hij op 5 december 1982 namens Helmond Sport uit het net mocht vissen. En we herinneren ons Oscar Zijlstra niet zozeer om z’n coole snor, maar om het feit dat hij in 1985 namens Cambuur scoorde uit een verre uittrap. Jan van Grinsven was de keeper van FC Den Bosch die de beroemde omhaal van Van Basten om z’n oren kreeg en er eigenlijk voor wilde applaudisseren. Die behoefte had Jeroen Zoet na jouw goal overigens niet gisteren, begreep ik.

Nog een aantal bizarre: Heinz Stuy, houder van het ‘Clean Sheet’-record in Nederland. 1082 minuten z’n hok schoon gehouden. Drie Europacupfinales de nul gehouden en dan eeuwig in het collectieve voetbalgeheugen opgeslagen staan als ‘Heinz Kroket’ omdat hij niet altijd even klemvast was. Jerzy Dudek, die namens Liverpool de held van de avond werd door in de penaltyserie op zijn doellijn te dansen alsof er een kikker in zijn onderbroek verstopt zat  en daardoor de penalty’s van de verbouwereerde Milanspelers stopte. Die malle Rene Higuita met z’n bizarre redding (de schorpioenenkick) op Wembley. En herinneren we ons Eddy Treijtel nog? Ja, dat doen we. Niet dat we ons nog een wereldredding van hem voor de geest kunnen halen maar omdat hij die meeuw uit de lucht schoot!

En Jasper Cillessen die nooit zal worden herinnerd om het feit dat hij een prima WK heeft gekeept, maar omdat hij vlak voor de penaltyserie werd gewisseld voor Tim Krul, omdat Jasper nou eenmaal niet zo’n penaltykiller is. Zoals dat dus omgekeerd een moment van faam voor Tim Krul was.

Stanley Menzo wordt eeuwig herinnerd aan die klungelbal tegen Auxerre en iedereen vergeet hoe katachtig Kenneth Vermeer Ajax naar het kampioenschap van 2011 keepte, maar iedereen herinnert zich wel een paar grabbelballen van hem. Hans van Breukelen wordt nog wel eens huilend wakker van het polletje waar men in Nederland na dertig jaar nog over lult en niemand kan de naam van Mickey van der Hart ooit nog horen zonder te denken aan zijn totale mispeer van vorig seizoen waardoor Ajax lullig won in Deventer. Al wint Mickey tien keer de Champions League, deze zal’ m altijd nagedragen worden.

Een voorganger van jou bij ADO Den Haag was Stefan Postma. Ik kan me geen redding meer van die man herinneren maar ik weet nog wel dat hij eens flink werd gepoort, achter z’n standbeen langs. Door z’n vriendin met een voorbinddildo. Dat filmpje ging het internet rond en de arme Postma werd in elk stadion het mikpunt van spot (en dildo’s). Dan kun je toch beter herinnerd worden om dat mooie hakje, Martin. Achter je standbeen langs.

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

Leave a Comment.