Beste Davy Klaassen,

davy 2Aan de moppertafel in mijn favoriete Jordanese voetbalcafé waren we vorige week opvallend positief na de eerste helft van Rapid Wien- Ajax. En dat zijn we niet snel. Maar, eerlijk is eerlijk: wat we zagen beviel ons. Moeizame start, maar goed herpakt, lekker gevoetbald en een keurige 0-2 voorsprong bij rust door twee puntgave goals van jou. En als jullie het vizier wat scherper hadden gehad was 0-4 ook mogelijk geweest. In de rust waren we unaniem: dit Rapid mocht geen enkel probleem vormen op weg naar de volgende voorronde. Niveau rechterrijtje eredivisie, zo luidde ons deskundige oordeel tussen twee vazen bier door.

Een week en anderhalve wedstrijd later ziet de wereld er compleet anders uit. Jullie hebben het op curieuze wijze compleet uit jullie poten laten flikkeren. En zo’n wonderploeg is dat Rapid dus helemaal niet. Maar jullie ook niet. Ik proefde de onderschatting alweer in aanloop naar de return: het mocht allemaal geen probleem zijn, de tweede helft in Wenen was dom weggegeven, maar dat zou niet meer gebeuren. Ajax zou het wel even afmaken in de uitverkochte Arena. Er is niets mis met zelfverzekerdheid, maar het kwam over alsof jullie het gevoel hadden er al te zijn. Hautain. Er was namelijk nog een tegenstander waar jullie langs moesten en die proefden jullie onderschatting ook. Daarmee gaven jullie Rapid de beste en meest legale doping die ze zich konden wensen.

Sowieso was de beginopstelling natuurlijk al raar. Ajax speelde een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar en dan liet De Boer routine (Heitinga en Schöne) en body (Gudelj) op de bank beginnen. Er stond een soort veredelde A1 in het veld. Onbegrijpelijk. Juist in een wedstrijd met zulke grote belangen zijn routine en body noodzakelijk. Johnny Heitinga is toch niet alleen aangenomen om een vaderlijke arm om de teleurgestelde Joël Veltman heen te slaan? Dan hadden ze net zo goed mij een contract kunnen geven. Ik doe het voor een kwart van Johnny’s salaris. (Marc Netto, lees je mee?)

De gevolgen van het gebrek aan ervaring en body waren evident: gehannes van talentvolle jongetjes tegen duidelijk minder talentvolle mannen. Maar die mannen roken hun kans en gingen er vol voor, dat maakte het grote verschil. En hoe het trouwens bestaat op dit niveau begrijp ik niet, maar sommige spelers van Ajax lieten hun man vaker bij zich weglopen dan Sylvie Meis! Geklungel achterin met drie logische tegengoals tot gevolg. En na afloop gaven jullie de commentaren die we inmiddels allemaal kunnen dromen:

‘Het was onnodig.’
‘We gaven het te gemakkelijk weg’
‘Er had meer ingezeten’
‘We waren beter, we hadden meer balbezit’

De allermooiste kwam van Viktor Fischer. Die zei: ‘Misschien hebben we hier wel niets te zoeken.’

Zelden een deur die zo wagenwijd openstond vol ingetrapt zien worden. Net uitgeschakeld door een paar beperkte Oostenrijkers en dan concluderen dat een bezoekje aan, laten we zeggen, Bernabeu misschien toch niet zo’n heel goed idee is. Het was bijna poëzie van onze Viktor. Maar de kans dat dit Ajax überhaupt de groepsfase zou halen achtte ik al niet groot. Ook niet als jullie dinsdag in extremis toch nog zouden hebben gewonnen. Als je het al moeilijk hebt tegen een matige ploeg als Rapid Wien dan is de kans op plaatsing voor de groepsfase van de Champions League kleiner dan de kans dat het trainersduo Mario Been en John de Wolf ooit aan de slag gaat bij Ajax. En geloof me, ik had niets liever gewild dan dat jullie mijn ongelijk hadden bewezen.

Ik las op VI.nl dat je de Europa League ‘ook niet alles’ vond. Tja,Davy, wat zal ik zeggen? Jullie zijn net voor de tweede keer in twee jaar uitgeschakeld door een Oostenrijkse ploeg. Twee ploegen waar vooraf iets te makkelijk over werd gedacht. Dan zou iets meer nederigheid je sieren. Jullie mogen het nu op een wat lager niveau laten zien. Als jullie de voorronde tenminste overleven. Ik durf er geen geld op te zetten dat jullie pak ‘m beet de nummer twee van Albanië uitschakelen. Elke ploeg gaat tegenwoordig naar Amsterdam met de instelling dat er wat te halen valt. Ook een klein cluppie. Dat moet er uit. En dat kan er uit. Jullie zijn namelijk zelf jullie grootste tegenstanders Talent is er genoeg, maar alleen daarmee redden jullie het niet. Dat hebben we weer eens kunnen zien.

Een onsje minder spatsies, een pondje minder onderschatting en een kilo meer de beuk er in. Dat is het aanvullende recept op jullie talent, Davy. Dan komt alles goed.

Succes zondag tegen AZ! Ik heb er,ondanks alles, toch alweer zin in!

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

1 reactie

 1. Ik kan me toch herinneren dat ik vorige week woensdag in de Florijn al voorspelde dat ‘je zal zien dat die klanten vlak na de rust 1-2 maken en het dan nog wel eens een zware dobber kan worden’… 🙂

  Reply
  • De boer houd te veel vast aan Veltman en de jonge Sinkgraven deze Sinkgraven komt er wel Veltman was vorig seizoen ook wel goed voor iedere wedstrijd een blunder bij de boer zijn sommige spelers heilig met deze achterhoede Sinkgraven -Veltman -riedewald tete redde we het niet

   Reply
 2. Deze groep barst van het talent hoor je steeds. Maar dat is dan wel het pure voetbaltalent. Wedstrijd slimheid, strijdlust etc zijn toch duidelijke andere talenten en daar lijken we niet voldoende van te hebben. Het beetje dat we wel hebben houdt, vooralsnog, de bank warm.

  Reply

Leave a Comment.