Beste Stefan de Vrij,

de vrijEn Stefan, al een beetje gesetteld daar in Rome? Ik las dat je je eerste goal had gemaakt in een bekerpotje, lekker voor je. Mooie stad hè, dat Rome? Als je dan toch al ergens in Italië moet wonen, dan maar daar toch? Alleen jammer dat je net voor de verkeerde club van de stad gaat spelen. Of laat ik het zo zeggen: ik weet niet of ik nog heel lekker zou spelen met de wetenschap dat hele tribunevakken mij siegheilend staan aan te moedigen en dat mijn werkgever ook wel bekend staat als ‘Nazio Roma’….. Het lijkt me gewoon niet zo’n fijne club voor een rustig en beschaafd overkomende jongeman als jij. Al ben je misschien ook al het een en ander gewend van de smakeloze spreekkoren in de Nederlandse stadions. Zoals laatst de nieuwe evergreen bij Feyenoord: ‘Allah, je moeder is een hoer!’

Wat een niveau was dat zeg…

Wat in Italië alleszins van hoger niveau is, is natuurlijk jouw salaris in Rome. Niet dat je bij Feyenoord voor een tramkaart en een rol drop voetbalde, maar Serie A-salarissen zijn toch van een wat hogere standaard. En de Romeinse eetcultuur staat ook op een iets hoger niveau als de Rotterdamse, want laten we eerlijk zijn: een authentieke Romeinse pasta carbonara (zonder room, met ei, spek, knoflook en kaas) wint het toch wel van Rotterdams’ culinaire hoogstandje ‘De Kapsalon’. Al kan zo’n hartaanval in een bakje na inname van een rivier bier natuurlijk ook fantastisch zijn, eerlijk is eerlijk.

En kleedkamerhumor in Italië, zou dat wat zijn? Bij Feyenoord hadden jullie natuurlijk John Guidetti die een jaar lang de geinponem van de kleedkamer was. En verder verdenk ik Ruben Schaken er van dat ie veel meer grappen dan goals maakt. Scheerschuim in de schoenen en pissen in een shampoofles. Dat soort subtiele voetbalhumor. Vroeger had je Wim Suurbier die z’n leuter in het bord soep van Willem van Hanegem hing. Of René van der Gijp die met een helm op ging trainen bij Sparta. Dat laatste klinkt niet zo grappig als dat het was, maar dat is het vaak hè met voetbalhumor: je had er bij moeten wezen.

Bij jouw club Lazio hadden ze vroeger ook zo’n jongen in de ploeg die eens een poging tot humor deed, maar die had niet zo’n heel goed gevoel voor timing. Als je het verhaal nog niet kent ga je het zeker horen, maar weet je wat: ik vertel het je vast. Staat ook goed als je al vast iets meer weet van de club dan alleen maar dat ze ‘Nazio’ worden genoemd. Het is 18 januari 1977 als de 29-jarige Lazio-verdediger Luciano Re Cecconni een juwelierszaak binnenstapt samen met een ploeggenoot. Hij is een rustige jongen, zeker niet de gangmaker van de groep, maar hij heeft die dag zin in een lolletje. ‘Let op’, zegt de verdediger tegen zijn ploegmaat , ‘Even een geintje.’ Hij verbergt zijn hoofd achter zijn kraag en brengt zijn hand naar zijn binnenzak. ‘Fermi tutti! Questa è una rapina!’, roept hij, kortweg: ‘Dit is een overval!’ De juwelier, nog getraumatiseerd door twee eerdere overvallen, bedenkt zich geen moment, pakt een Walther, kaliber 7.65, vanachter zijn toonbank vandaan en lost gelijk een schot in de richting van de ‘overvaller’. Raak. In de borst. De juwelier heeft de voetballer niet herkend. Re Cecconi valt om als een dominosteen. Zijn laatste woorden zijn ‘Era uno scherzo, era solo uno scherzo’…. ‘Het was maar een geintje, gewoon een geintje…’, alvorens hij een half uur later op de stoep voor de winkel zijn laatste adem uitblaast.re cecconi

Dus Stefan, als je nog eens een mooie ring of zo voor je meisje gaat kopen in Rome: geen gebbetjes, want daar houden ze niet van. De enige komedianten die ze in Italië kennen staan doorgaans in de aanvalslinie van een voetbalveld en die moet jij onzichtbaar maken, dus succes daarmee!

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

3 Comments

  1. Ik kan me nog herinneren dat ene Aaron Winter de overstap naar `Nazio` Roma maakte. Hij werd inderdaad door zijn eigen aanhang ´welkom´ geheten met oerwoudgeluiden en bananen op het veld. Dat zal onze blanke Stefan ws niet overkomen. Maar het geeft te denken. Het is maar goed dat Bruno Martins Indi niet voor deze club heeft gekozen. Tot slot: de reputatie van een deel van de aanhang van Lazio Roma is berucht, maar laten we niet vergeten dat AS Roma omstreeks 1927 is ontstaan door een fusie van clubs die nauwe banden met Benito M. hadden. Over rassendiscriminatie gesproken!

    Reply

Leave a Comment.